• Business

    Ένεση ρευστότητας στα ΕΛΤΑ στο… παρά πέντε με παρέμβαση Νίκου Παππά

    • NewsRoom
    ΕΛΤΑ


    Ένεση ρευστότητας δέχθηκαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε τα ΕΛΤΑ, μετά από παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Την ώρα που οι υπάλληλοι κάθονταν σε «αναμμένα κάρβουνα», επικρατώντας αναβρασμός στα καταστήματα, περιμένοντας να δουν αν η επιχείρηση θα πληρώσει σήμερα τα δεδουλευμένα τους ανακοινώθηκε ότι η μισθοδοσία θα γίνει κανονικά αύριο 15/2. Η ένεση ρευστότητας ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Ο υπουργός έδωσε εντολή να καταβληθούν στα ΕΛΤΑ χρήματα από οφειλές που είχε το ελληνικό δημόσιο από την καθολική υπηρεσία, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

    Πλέον, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να βγάλει τα ΕΛΤΑ από το οικονομικό αδιέξοδο. Η οικονομική μαύρη τρύπα των ΕΛΤΑ μεγαλώνει διαρκώς και το κόστος εξυγίανσης αποτιμάται στα 290 εκατομμύρια ευρώ.

    Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, η επιχείρηση του δημοσίου βρίσκεται σε αναβρασμό και είναι άγνωστο τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Ήδη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη του 2018, ανέρχονταν στα 32,5 εκατομμύρια, από τα οποία μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν πάνω από 21 εκ. ευρώ.

    Ακόμη και αν η διοίκηση καταφέρει να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία, θα χρειαστεί να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπόνησε η PwC, κατόπιν παραγγελίας της εταιρείας.

    Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει προτείνει η PricewaterhouseCoopers προβλέπει το κλείσιμο 215 καταστημάτων, την απόλυση 2.036 εργαζομένων και περικοπή δαπανών σε όλες δραστηριότητες. Είναι ενδεικτικό ότι η δαπάνη για την υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου με κίνητρα συνταξιοδότησης για 2.000 εργαζόμενους, εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παππάς: Δεν θα επιτρέψουμε σχέδια για πετσόκομμα των ΕΛΤΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Λουκέτο» σε 215 καταστήματα ΕΛΤΑ-Απολύονται 2.000 εργαζόμενοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κλειστά αύριο τα ΕΛΤΑ: 24ωρη απεργία των εργαζομένων για τη συρρίκνωση και τις απολύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ