• Business

    Ηλίας Γεωργιάδης: Για δεύτερη φορά σε ρόλο λευκού ιππότη

    Ηλίας Γεωργιάδης, Πρόεδρος Premia Properties & CEO Sterner Stenhus Holding – Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Οινοποιός – Κωνσταντίνος Μαρκάζος, CEO Premia Properties


    Η διάσωση της οινοποιητικής εταιρείας του Κωνσταντίνου Μπουτάρη θα είναι το δεύτερο turnaround story που θα επιχειρήσει να βάλει στο ενεργητικό του ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης, διευθύνων Σύμβουλος της Sterner Stenhus.

    Το πρώτο επιτεύχθηκε με την είσοδο στην Premia Properties, τότε Pasal του Σωτήρη Θεοδωρίδη, με αρχική κεφαλαιακή ένεση 23 εκατομμυρίων. Σε ενάμιση χρόνο, η εισηγμένη εταιρεία ακινήτων ολοκλήρωσε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα, έχτισε χαρτοφυλάκιο 173 εκατομμυρίων, προχώρησε στην έκδοση ομολόγου 100 εκατομμυρίων που υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές και αναμένει την αδειοδότησή ως ΑΕΕΑΠ.

    Έξοδος από τη Χρηματιστήριο για τον «εθνικό πρωταθλητή της οινοποιίας»

    Με τη συμφωνία εξυγίανσης της Μπουτάρης που υπέγραψε χθες, η Premia Properties επιδιώκει να χτίσει τον «Έλληνα πρωταθλητή στην οινοποιία», όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της εισηγμένης στο mononews. Η συμφωνία, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Βέροιας, ρυθμίζει υποχρεώσεις 74 εκατ. ευρώ της οινοποιητικής, η οποία τα τελευταία χρόνια είδε τα ακίνητά της να βγαίνουν σε πλειστηριασμό, ενώ η μετοχή της τελεί υπό καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Οκτώβριο του 2018.

    Σε αυτές τις υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται 35 εκατ. τραπεζικών δανείων, 20 εκατ. χρέη προς το δημόσιο, 11 εκατ. υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους.

    Οι δραστηριότητες της Μπουτάρης – που θα δει την έξοδο του Χρηματιστηρίου – θα ξεκινήσουν μέσω της SSG Ελληνικά Οινοποιεία, εταιρείας που ιδρύθηκε πρόσφατα με αντικείμενο την παραγωγή κρασιού. Απαλλαγμένη από τραπεζικό δανεισμό και χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη στο ελληνικό δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία, η SSG Ελληνικά Οινοποιεία θα επιχειρήσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ξένων επενδυτών.

    Αυτό έγινε, άλλωστε, και στην περίπτωση της Premia, στην οποία συμμετέχει και η σουηδική Fastighets AB Balder. Στη νέα εταιρεία θα απασχοληθεί το σύνολο του προσωπικού της Μπουτάρης.

    Μέσω της συμφωνίας, η Premia θα βάλει στο χαρτοφυλάκιό της κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων, 5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη.

    Η νέα εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού της Μπουτάρης. Στα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσει η Premia Properties περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τετραγωνικών μέτρων (5 οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής καθώς και άλλα κτίρια) και 5 αμπελώνες 600 στρεμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Μάλιστα, ορισμένα ακίνητα όπως της Σαντορίνης και της Κνωσσού έχουν δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού.

    Η εξυγίανση που άργησε πέντε χρόνια

    Τον περσινό Μάιο η Μπουτάρης είχε εκπονήσει πενταετές business plan, που προβλέπει χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της εταιρίας αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα ωφελήματα που παρέχονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο εξυγίανσης,

    • ανάπτυξη της εταιρίας με διπλασιασμό των πωλήσεων στην πενταετία τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις εξαγωγές,

    • βελτίωση μικτής κερδοφορίας (σταδιακά σε επίπεδο άνω του 40%).

    • σημαντική υποστήριξη του business plan με δαπάνες διαφήμισης και προώθησης και
    • επίτευξη σημαντικής λειτουργικής κερδοφορίας ( EBITDA) 18% επί των πωλήσεων.

    Αυτές οι προβλέψεις, μάλιστα, είναι συντηρητικές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο mononews, αφού προβλέπονται πρόσθετες επενδύσεις για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Μπουτάρης. Το σχέδιο προβλέπει σημαντικές επενδύσεις στο brand BOUTARI, στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

    Το 2021, η Μπουτάρης κατάφερε να αντισταθμίσει κάποιες από τις απώλειες του 2020 και πέτυχε ανάπτυξη του συνολικού κύκλου εργασιών και οι απώλειες σε σχέση με τον τζίρο του 2018 να περιοριστούν κατά 8,60%.

    Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να ανατρέψουν το τοπίο του 2017, όταν η οινοποιητική είχε λάβει την έγκριση των τεσσάρων πιστωτών, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, για την εξυγίανση των δανειακών της υποχρεώσεων.

    Το Πρωτοδικείο Ημαθίας είχε εγκρίνει την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, συμφωνία που δεν ευοδώθηκε, εξαιτίας και της καθυστερημένης πώλησης της γαλλικής θυγατρικής, Millesime S.A..



    ΣΧΟΛΙΑ