• Business

    Οικογένεια Βαλιώτη: Από τις τράπεζες των ΗΠΑ στη Μάνη – Επενδύσεις 25 εκατομμυρίων στον τουρισμό

    Κατερίνα Βαλιώτη, Ελληνοαμερικανή επιχειρηματίας

    Κατερίνα Βαλιώτη, Ελληνοαμερικανή επιχειρηματίας


    Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εμπνευστεί από τη νοσταλγία για τον γενέθλιο τόπο τους ετοιμάζει η οικογένεια των ομογενών Βαλιώτη από τις ΗΠΑ, στη Μάνη, με όραμα να βάλει τη Λακωνία στον παγκόσμιο χάρτη του high end τουρισμού.

    Με αυτό το κριτήριο συμφωνήθηκε από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η διαχείριση του άλλοτε ένδοξου Hotel Lakonis από τη Radisson.

    «Ως επενδυτές από το εξωτερικό ξέρουμε πολύ καλά την αξία του επώνυμου ξενοδοχείου και όσα φέρνει μαζί, την εκπαίδευση, την καλή φήμη, την πιστότητα των πελατών, πράγματα που είναι θετικά για μία μονάδα που δεν είναι αναγνωρίσιμη παγκοσμίως.

    Η Λακωνία είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, έχουμε αξιοθέατα, ιστορία και μαγευτικό φυσικό τοπίο. Αλλά όταν μιλάμε για τις τάσεις του παγκόσμιου τουρισμού, θα πρέπει να υπολογίσουμε τα οφέλη μίας διεθνούς επωνυμίας για τη λειτουργία μίας μονάδας», λέει στο mononews η Κατερίνα Βαλιώτη, Managing Partner των εταιρειών ιδιοκτησίας και ανάπτυξης του ξενοδοχείου, κόρη του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Στηβ Βαλιώτη.

    «Ήταν μεγάλο όνειρο να φέρουμε έναν παγκόσμιο όμιλο στη Λακωνία. Η Radisson είναι αναγνωρίσιμη παγκοσμίως και ευέλικτη, ήταν πρόθυμοι να προσαρμοστούν στα δεδομένα του project και του ήδη υφιστάμενου ακινήτου, ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές η τελική εμπειρία του επισκέπτη. Έμπνευσή μας ήταν τα Blu Resorts της Radisson σε κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας, είναι επιτυχημένες επενδύσεις.»

    Το ξενοδοχείο, το οποίο θα διαθέτει 150 δωμάτια, θα ανοίξει τις πόρτες του το 2025 και θα αποτελέσει το πέμπτο κατά σειρά ξενοδοχείο Radisson Blu στη χώρα.

    Εκτός από τα τυπικά δωμάτια με ιδιωτικές εξωτερικές βεράντες με θέα στη θάλασσα, θα περιλαμβάνει και σουίτες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές πισίνες.

    «Σε πρώτη φάση, το ήδη υφιστάμενο κτίριο θα εκσυγχρονιστεί κι αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι του έργου», σύμφωνα με την κ. Βαλιώτη. Υπάρχουν κι άλλα ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή ιδιοκτησίας της οικογένειας Βαλιώτη, έκτασης άνω των 30 στρεμμάτων και η αξιοποίησή τους θα προχωρήσει σταδιακά.

    Το μέγεθος εκείνης της επένδυσης, η αρχιτεκτονική και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα βρίσκονται πιο κοντά στη φυσιογνωμία της Μάνης.

    Κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση της επένδυσης θα εξεταστεί, βάσει και των τάσεων που διαμορφώνει η αγορά, η δημιουργία bungalow, πολυτελών καταλυμάτων και μίνι βίλες.

    Σημειωτέον ότι η επένδυση στο Hotel Lakonis θα ανέλθει σε 15 εκατομμύρια, ενώ έχει ληφθεί επιχορήγηση ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο. Ο προϋπολογισμός ολόκληρης της επένδυσης στα ακίνητα της οικογένειας αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ.

    Η επένδυση θα αναστήσει ένα ξενοδοχείο, που εγκαταλείφθηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αλλά προηγουμένως είχε φιλοξενήσει πολιτικούς, jetsetters αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ.

    Επί παραδείγματι, το 1980 η Columbia Pictures νοίκιασε το ξενοδοχείο για τα γυρίσματα της ταινίας «Tempest» του Πολ Μαζούρσκι, ενώ ονόματα όπως η Σοφία Λόρεν, ο ελληνικής καταγωγής Τέλι Σαβάλας, αλλά και οι Αντζελίνα Τζολί και Τζέιμς Κάμερον πέρασαν από την περιοχή και επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο.

    Επενδύσεις με την τοπική κοινωνία στο επίκεντρο

    Ωστόσο, οι επενδύσεις της οικογένειας Βαλιώτη έχουν, όπως τονίζει, στο επίκεντρο την ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής και τη σμπεριληπτικότητα.

    «Έχουμε και κοινωνικό κίνητρο για την ανάπτυξη της περιοχής, επομένως στις επόμενες φάσεις θα εξεταστούν και άλλες χρήσεις για την παροχή υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία ανάλογες με τις ανάγκες της, σε συζητήσεις με το δήμο, στο κάδρο συνέργειες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μας ενδιαφέρει επίσης η ανάδειξη των τοπικών επιχειρήσεων και η βοήθεια της ένταξής τους στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.»

    Θυμίζουμε πως η οικογένεια Βαλιώτη είχε χρηματοδοτήσει μέρος της κατασκευής του ΤΕΙ Σπάρτης.

    Η πρώτη επένδυση της οικογένειας στην Ελλάδα ήταν η Sparta Gourmet μία επιχείρηση εμπορίας ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών που εξάγονται κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ.

    «Ήταν μία από τις πρώτες επιχειρήσεις του κλάδου που είχε προχωρήσει σε έργα net metering, επειδή πιστεύαμε ότι ήταν ανάγκη να γίνουμε βιώσιμοι, πριν ακόμη κοστολογηθεί ακριβότερα το ρεύμα», προσθέτει η κ. Βαλιώτη.

    Η απάντησή της στην ερώτηση αν θα συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες στον τόπο καταγωγής της είναι θετική. Συμπληρώνει πως «πρέπει, ως χώρα, να συνεχίσουμε στο δρόμο της ψηφιοποίησης και χρήσιμη είναι η δημιουργία ομάδων εργασίας για κάθε κλάδο της οικονομίας».

    H Κατερίνα Βαλιώτη ζει στην Ελλάδα αλλά μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι δραστηριότητες της ΗΠΑ αφορούν σε κτηματομεσιτικά, διαχείριση ακινήτων, οικιστικών, αποθηκών και γραφείων σε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσεϊ, Πενσυλβάνια.

    Όσο για τον πατέρα της, τον 75χρονο Στηβ Βαλιώτη, εκείνος έφυγε για τις ΗΠΑ το 1972 και μεταξύ άλλων, ίδρυσε την Alma Realty Corporation με έδρα την Αστόρια, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2007 ίδρυσε και την Alma Bank.

    Το 1989 συμμετείχε στο επενδυτικό σχήμα που ίδρυσε τη Marathon National Bank, που μία δεκαετία αργότερα εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς.

    Διαβάστε επίσης:

    Στηβ Βαλιώτης: Ο εκατομμυριούχος ομογενής που ανασταίνει το «λακωνικό Costa Navarino»

    Four Seasons, Hilton και Intercontinental κάνουν απόβαση στο Πόρτο Χέλι

    Πώς θα μπει στο Χρηματιστήριο η Orilina Properties – Στην «ουρά» μεγάλοι παίκτες και 9 family offices



    ΣΧΟΛΙΑ