• Real Estate

    Πώς θα μπει στο Χρηματιστήριο η Orilina Properties – Στην «ουρά» μεγάλοι παίκτες και 9 family offices

    Τρύφων Νάτσης, Fund Manager και Συνιδρυτής της Brevan Howard

    Τρύφων Νάτσης, Fund Manager και Συνιδρυτής της Brevan Howard


    Η δεύτερη επενδυτική ακινήτων που εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην εκπνοή του 2023 γίνεται η Orilina Properties, αφού το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται ήδη στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση.

    Αν όλα προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, η ΙΡΟ της Orilina θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα, ακολουθώντας την Trade Estates που ίδρυσε ο όμιλος Φουρλή.

    Θυμίζουμε πως βάσει νομοθεσίας, η διορία για την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. λήγει στις 14 Δεκεμβρίου, αν και στο τραπέζι έπεσε η χορήγηση παράτασης, ωστόσο δε θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στόχος της Orilina είναι να αντληθούν κεφάλαια περί των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το εύρος της τιμής εισαγωγής της μετοχής δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως η λογιστική αξία της μετοχής ανέρχεται σε 1,16 ευρώ.

    Αναμενόμενο είναι οι μετοχές να εισαχθούν με discount, στο μοντέλο και των υπόλοιπων ΑΕΕΑΠ, στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά.

    Οι ίδιες πηγές θέλουν το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί να είναι ήδη ισχυρό ενδιαφέρον και να προέρχεται από δισεκατομμυριούχους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    Στην… ουρά περιμένουν εννέα family offices που προσέγγισαν τη διοίκηση και τους μετόχους της Orilina.

    Μεταξύ αυτών οικογένειες με παρουσία και στον τραπεζικό κλάδο, όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Αυστρία και την Ελβετία και μεγάλα ονόματα ελληνικών οικογενειών με δραστηριότητα και στο εξωτερικό.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο αναμένεται επίσης να εισέλθει ξανά η Brevan Howard. Παρόλα αυτά, δε θα πραγματοποιηθεί είσοδος νέου επενδυτή με ιδιωτική τοποθέτηση, αλλά το σύνολο των νέων μετοχών θα διατεθεί μέσω δημόσιας προσφοράς.

    Μάριος Αποστολίνας, CEO Orilina Properties
    Μάριος Αποστολίνας, CEO, Orilina Properties

    Όπως διαμηνύουν πηγές με γνώση της ζήτησης, το ενδιαφέρον είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι «δεν υπάρχει άλλη εταιρεία μεσαίας κεφαλαιοποίησης με παρόμοια σύνθεση μετοχικού κεφαλαίου».

    Σήμερα, το 33% της ΑΕΕΑΠ ελέγχει ο fund manager και συνιδρυτής της Brevan Howard, Τρύφωνας Νάτσης, το 33% η σύζυγός του Δέσποινα Παντοπούλου, το 14% ο Jacques de Saussure, Ελβετός, πρώην τραπεζίτης, πρόεδρος της ενεργειακής Eurosite Power (την οποία διευθύνει ο Ηλίας Σαμαράς).

    Επίσης, το 10% των μετοχών ανήκει στον Stuart Roden και 10% σε άλλους μετόχους, ενώ καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου έχει ο Μάριος Αποστολίνας, ο οποίος μέχρι το 2019 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Intercontinental International, ενώ έχει θητεύσει, μεταξύ άλλων, σε Grupo Dolphin Argentina και OTE Estate.

    Στόχος η ελεύθερη διασπορά 30%

    Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το free float της Orilina εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 30%, αν συνυπολογιστεί το ποσοστό των μικρομετόχων που διατηρούν ήδη συμμετοχή στην ΑΕΕΑΠ.

    Η ΑΕΕΑΠ έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 144 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 94% είναι μισθωμένα.

    Τα σημαντικότερα υπό ανάπτυξη έργα, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων, είναι η δημιουργία συγκροτήματος 20 βιλών στο Ελληνικό, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση, καθώς και μίας ιδιωτικής λέσχης σχεδιασμένης από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma.

    Το club θα έχει θέα στον παραλιακό δρόμο της μαρίνας και τη Riviera Galleria, ένα άλλο πολυτελές κατάστημα λιανικής – κάβα, και θα παρέχει στα μέλη του καταστήματα εστίασης και χώρους αναψυχής, όπως πισίνες, γήπεδα τένις, γήπεδα padel και γυμναστήριο.

    H επένδυση για το συγκρότημα των Marina Residencies που θα πιστοποιηθεί κατά LEED ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου με την κατάθεση του φακέλου έκδοσης οικοδομικής άδειας, στο Πολεοδομικό Γραφείο Ελληνικού.

    Στο portfolio της Orilina εντάσσονται τα γραφεία των Ελλάκτωρα και Κορρέ στη Νέα Κηφισιά, το κατάστημα του Σκλαβενίτη στο Κτήμα Θων στη συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας, το παλιό ξενοδοχείο Παρθενών (γνωστό και ως Ρολόι) στον Πειραιά, το οποίο θα μετατρέψει σε κτίριο γραφείων και οικόπεδα κοντά στο Mediterranean Cosmos, όπου σε συνεργασία με τη Lamda Development θα αναπτυχθεί retail park, κατά πάσα πιθανότητα.

    Διαβάστε επίσης

    Trade Estate: Οι αλλαγές στα δικαιώματα ψήφου μετά την ΑΜΚ

    Alpha Finance: Δυναμική ανάκαμψη στο Real Estate και περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ

    Άλλαξε χέρια το ακίνητο της «Ίριδας» των Μπόμπολα-Ψυχάρη – Θρίλερ με την τιμή του



    ΣΧΟΛΙΑ