• Business

    Στηβ Βαλιώτης: Ο εκατομμυριούχος ομογενής που ανασταίνει το «λακωνικό Costa Navarino»


    Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν το πελατολόγιο του Hotel Lakonis στο Γύθειο είχε αρχίσει ήδη να συμπεριλαμβάνει ονόματα διάσημων επισκεπτών.

    Σχεδόν 40 χρόνια μετά, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, του οποίου οι ιδιοκτήτες φιλοδοξούσαν να καταστήσουν το Costa Navarino της Λακωνίας, παίρνει νέα μορφή, έχοντας περάσει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βαλιώτη, μίας από τις πλουσιότερες της ομογένειας των ΗΠΑ, που δεν ξεχνά την πελοποννησιακή της καταγωγή.

    H μονάδα που έχτισε το 1972 ο Αντώνης Φελούρης φιλοξένησε πολιτικούς, jetsetters αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ. Το 1980 η Columbia Pictures νοίκιασε το ξενοδοχείο για τα γυρίσματα της ταινίας «Tempest» του Πολ Μαζούρσκι, ενώ ονόματα όπως η Σοφία Λόρεν, ο ελληνικής καταγωγής Τέλι Σαββάλας αλλά και οι Αντζελίνα Τζολί και Τζέιμς Κάμερον πέρασαν από την περιοχή και επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο με τα πολυτελή για την εποχή bungalows, και την παραλία, βραβευμένη με γαλάζια σημαία.

    Σήμερα, οι εργασίες για την επένδυση άνω των 10 εκατομμυρίων για την ανακαίνιση του ιστορικού για τη Λακωνία ξενοδοχείου βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος άναψε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο. Η επένδυση αφορά, συγκεκριμένα, στην κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 449 κλινών με μετατροπή υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεωντου πρώην Λακωνίς, εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού 28 στρεμμάτων, εντός περιοχών δικτύου Natura 2000.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, το νέο κτίριο θα συγκεντρώνει όλες τις βασικές κοινόχρηστες λειτουργίες του ξενοδοχείου, με εξαίρεση το spa και το κεντρικό εστιατόριο-μπαρ με την κεντρική πισίνα, που τοποθετούνται σε ξεχωριστά κτίρια, με γνώμονα τη βέλτιστη λειτουργία των χώρων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στα bungalows προστίθενται νέοι τύποι δωματίων και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση των ισογείων χώρων σε δωμάτια διάφορων τύπων, ενώ ο υπαίθριος χώρος αναδιαμορφώνεται με υδάτινες επιφάνειες, ξύλινες επιφάνειες για τις ξαπλώστρες, πέργκολες και χώρους φύτευσης, νέες πισίνες και διακοσμητικά νερά «με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες και χρήστες του ξενοδοχείου και την αισθητική αναβάθμισή του».

    Φορέας του έργου είναι η Sparta Gourmet, η πρώτη επένδυση της οικογένειας Βαλιώτη στην περιοχή, μία επιχείρηση εμπορίας ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών που εξάγονται κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 και πλέον παράγει έσοδα μεγαλύτερα των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής

    Ο 75χρονος Ευστάθιος Βαλιώτης, ή Στηβ όπως είναι γνωστός στις ΗΠΑ, είναι ο ιδρυτής της Alma Realty Corporation με έδρα την Αστόρια, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων στη Νέα Υόρκη, ενώ το 2007 ίδρυσε και την Alma Bank. Το όνομά του βρέθηκε στη λίστα της The National Herald με τους πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής, το 2019, όταν η περιουσία του υπολογιζόταν στα 1,6 δισ. δολάρια.

    Γεννημένος στη Βορδόνια, κοντά στη Σπάρτη, απέκτησε το πτυχίο του στη θεολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1972, κατά σύμπτωση όταν χτίστηκε το Hotel Lakonis που θα αποτελέσει τη νέα του επένδυση στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ως εργαζόμενος σε εστιατόριο και πιτσαρία και σε δύο χρόνια έβαλε τα θεμέλια της δικής του επιχείρησης: αγόρασε ένα κατάστημα τροφίμων και έπειτα ίδρυσε ένα εργοστάσιο επίπλων με δύο καταστήματα στο Μανχάταν.

    Η ενασχόληση με το real estate ήρθε το 1978 και οι πρώτες επενδύσεις υλοποιήθηκαν σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες, τα οποία μετατράπηκαν σε πολυτελή κτίρια κατοικιών. Πέντε χρόνια αργότερα συστάθηκε η Alma Realty, που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 15.000 διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, καθώς και περισσότερα από 450.000 τ.μ. εμπορικών ακινήτων.

    Το 1989, ο Βαλιώτης, μαζί με αρκετούς άλλους επενδυτές, ίδρυσαν τη Marathon National Bank, που μία δεκαετία αργότερα εξαγόρασε η Τράπεζα Πειραιώς. Η τραπεζική εξακολούθησε να απασχολεί τον επιχειρηματία, που το 2007 ίδρυσε την Alma Bank. Η τράπεζα ξεκίνησε με κεφάλαιο 50 εκατομμυρίων δολαρίων , το οποίο σε 12 χρόνια έφτασε τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικό. Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί, αλλά δραστηριοποιήθηκε στις κατασκευές και την πώληση οικοδομικών υλικών, αξιοποιώντας την εμπειρία των ακινήτων.

    Είναι μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, του Σχολείου και του Κοινοτικού Κέντρου στο Whitestone, με την οικογένεια να έχει δωρίσει 10 εκατ. δολάρια για την ανέγερση οίκου ευγηρίας στο Long Island, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της: χρηματοδότησε μέρος της κατασκευής του ΤΕΙ Σπάρτης, ενώ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.



    ΣΧΟΛΙΑ