• Business

    Η Seven Energy διεκδικεί τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ: «Απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού»

    • NewsRoom
    Το λιγνητικό κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη


    Οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία και τους οικιακούς καταναλωτές, επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Άλαν Σβόμποντα, Executive Director της Seven Energy που διεκδικεί από κοινού με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.

    “Οι λιγνιτικές μονάδες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο τόσο ως κύριοι προμηθευτές ενέργειας, όσο και ως εφεδρικοί”, τονίζει συγκεκριμένα και προσθέτει: “Τα ενεργειακά συστήματα που λειτουργούν με αυξανόμενα μερίδια παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές απαιτούν αξιόπιστες μονάδες για να παρέχουν ένα σταθερό, και επί του παρόντος απαραίτητο, συμπλήρωμα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και για να υποστηρίξουν τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τους βιομηχανικούς όσο και για τους οικιακούς καταναλωτές”.

    Σε ερώτηση για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις τονίζει ότι εξετάζεται η τεχνική κατάσταση των μονάδων και, βάσει αυτής, θα συζητηθούν οι όποιες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες ενώ για την προοπτική κατασκευής δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα δηλώνει ανοιχτός σε οποιεσδήποτε οικονομικά αποδοτικές επιλογές προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της αύξησης των σημερινών των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, “η πιθανότητα εξέλιξης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν”. Σε σχέση με τους εργαζόμενους, τονίζει ότι η επέκταση του κύκλου ζωής των μονάδων διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Ο κ. Σβόμποντα συνδέει το μακροπρόθεσμο μέλλον των μονάδων με τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος ή άλλα πιθανά υποστηρικτικά σχήματα για τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης και ότι η Seven Energy μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη μετάβαση προς το νέο ενεργειακό μοντέλο. Ο Όμιλος Seven Energy ελέγχει το λιγνιτωρυχείο Vršany και του λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Lignite Chvaletice στη Τσεχία ενώ έχει επίσης συμφωνήσει με τον Όμιλο ČEZ την απόκτηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με εγκατεστημένη ισχύ 1000 MWe.

    Η συνέντευξη έχει ως εξής:

    Εκδηλώνετε ενδιαφέρον να επενδύσετε στην Ελλάδα, τη χρονική στιγμή που λήγει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

    Γνωρίζουμε τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετώπισε η Ελλάδα κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους, καθώς και με τους κορυφαίους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης και ανάπτυξης.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως στη Seven Energy είναι η πρωτόγνωρη διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής αγοράς ενέργειας, αυτή την περίοδο. Είναι μία διαδικασία που γνωρίζουμε καλά, καθώς έχουμε την αντίστοιχη εμπειρία από την αγορά της Τσεχίας. Για αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι η Seven Energy, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη μετάβαση προς το νέο ενεργειακό μοντέλο.

    Γνωρίζουμε, ταυτόχρονα, και τις σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Αποστολή της Seven Energy είναι να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή, προσφέροντας μία νέα προοπτική στις συμβατικές, ενεργειακές μονάδες, για όσο χρονικό διάστημα αυτές είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος ή ως εναλλακτική πηγή ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε μία σταθερή βάση για την ταχεία μετάβαση του ενεργειακού τομέα προς ένα πλήρως βιώσιμο μέλλον.

    Η λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνεται σημαντικά από το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Ορισμένοι θεωρούν ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων CO2, οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα είναι βιώσιμες. Πώς το σχολιάζετε;

    Πράγματι, τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κόστους, τον οποίο είμαι σίγουρος πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις μονάδες θα λάβουν υπόψη τους. Οι τιμές τους έχουν ανέβει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

    Όπως ήδη ανέφερα, στη Seven Energy πιστεύουμε πως θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για τις συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο μείγμα παραγωγής ενέργειας στο προσεχές μέλλον. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, βλέπουμε πως οι λιγνιτικές μονάδες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο τόσο ως κύριοι προμηθευτές ενέργειας, όσο και ως εφεδρικοί. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις αρχές με στόχο την εξασφάλιση ενός μακροπρόθεσμου μέλλοντος για τις μονάδες αυτές, για παράδειγμα μέσω του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος ή άλλων πιθανών υποστηρικτικών σχημάτων για τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

    Θα προχωρήσετε σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων, εφόσον κερδίσετε το διαγωνισμό; Έχετε αποφασίσει αν θα προχωρήσετε στην κατασκευή της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη Φλώρινας;

    Είναι αρκετά νωρίς για να κάνουμε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά. Από τη στιγμή που αποκτήσαμε πρόσβαση στο data room, εξετάζουμε την τεχνική κατάσταση των μονάδων και, βάσει αυτής, θα συζητήσουμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη τις όποιες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες.

    Όσον αφορά τη δεύτερη μονάδα στη Μελίτη, είμαστε ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε οικονομικά αποδοτικές επιλογές. Είναι γεγονός, όμως, ότι δεδομένων των σημερινών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η πιθανότητα εξέλιξης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Θα υποβάλετε προσφορά ανεξάρτητα από το αν οι λιγνιτικές μονάδες περιληφθούν στο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος που είναι υπό διαμόρφωση;

    Γνωρίζουμε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί την εισαγωγή των λιγνιτικών μονάδων στον νέο μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος. Εκτιμούμε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη σημασία της λιγνιτικής παραγωγής για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα.

    Η Seven Energy, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι έχουν άμεση επιρροή στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μονάδων προς πώληση.

    Πιστεύουμε βαθιά ότι τα ενεργειακά συστήματα που λειτουργούν με αυξανόμενα μερίδια παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές απαιτούν αξιόπιστες μονάδες για να παρέχουν ένα σταθερό, και επί του παρόντος απαραίτητο, συμπλήρωμα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα και, δεύτερον, για να υποστηρίξουν τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τους βιομηχανικούς όσο και για τους οικιακούς καταναλωτές.

    Ανακοινώσατε συμφωνία με τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την από κοινού υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς. Πού αποσκοπεί η συνεργασία αυτή;

    Το ενδιαφέρον μας για τις δύο μονάδες είναι ουσιαστικό και θέλουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα να είναι επιτυχές. Η στρατηγική μας συνεργασία με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνδυάζει τη μοναδική εμπειρία της Seven Energy σε επίπεδο τεχνικής και επιχειρησιακής στρατηγικής στη λιγνιτική αγορά, τόσο στην εξόρυξη όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή, με την ηγετική θέση και βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς στον τομέα παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, από την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για μία συνεργασία με μακροπρόθεσμη προοπτική, με αφετηρία την κατάθεση της κοινής μας προσφοράς για τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Είμαστε σίγουροι πως, από κοινού, μπορούμε να προσφέρουμε μια ισχυρή βάση για το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στην Ελλάδα.

    Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μεταφερθεί στο νέο σχήμα το σύνολο των εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα στις υπό πώληση μονάδες. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το προσωπικό; Θα διατηρήσετε τις θέσεις εργασίας πέρα της υποχρεωτικής προθεσμίας των έξι ετών που προβλέπει ο νόμος; Επίσης, πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ);

    Οι άνθρωποι αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο του Ομίλου Seven Energy και σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τους εργαζόμενους σε Μελίτη και Μεγαλόπολη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύουμε πως μία κουλτούρα αριστείας απαιτεί ταλαντούχους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε να τους προσφέρουμε την καλύτερη εκπαίδευση στον κλάδο, σε συνδυασμό με ευκαιρίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη σε συνάρτηση με την απόδοσή τους. Όπως αποδεικνύει και η ως τώρα πορεία μας στον χώρο της ενέργειας, προσπαθούμε πάντα να επεκτείνουμε τον κύκλο ζωής των μονάδων, όπου είναι οικονομικά εφικτό. Με τον τρόπο αυτό, διαφυλάσσουμε τις θέσεις εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Εξετάζετε το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθείτε και σε άλλους τομείς της αγοράς (όπως π.χ. προμήθεια, ανανεώσιμες πηγές φυσικό αέριο κ.α.) ή θα περιοριστείτε αποκλειστικά στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη;

    Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε την προσοχή μας στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Προσδοκούμε, ωστόσο, ότι η συνεργασία μας με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα προχωρήσει και πέρα από τον εν λόγω διαγωνισμό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα όπλα στη φαρέτρα της Qualco κατά τον οφειλετών της ΔΕΗ: Πώς σχεδιάζει να «μαζέψει» 450 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμμαχία στην ενέργεια: Τσέχοι και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): H Κρήτη δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην καλωδιακή σύνδεση



    ΣΧΟΛΙΑ