• Business

    Η «προίκα» του Σπ. Θεοδωρόπουλου από την ΙΟΝ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Οριακά αυξημένες πωλήσεις με κάμψη των εξαγωγών αλλά και χαμηλότερα κέρδη εμφάνισε πέρυσι η ΙΟΝ.

    Η ιστορική σοκολατοβιομηχανία,  την πλειοψηφία της οποίας κατέχει πλέον η Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αύξησε τη διείσδυσή της στην εγχώρια αγορά με πωλήσεις υψηλότερες κατά 3,75% χάνοντας ωστόσο τζίρο από τις αγορές του εξωτερικού.

    Με βάση τις εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, που δημοσιεύτηκαν χθες, η «ΙΟΝ Α.Ε. Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας», όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, παρουσίασε κύκλο εργασιών 117,88 εκατ. ευρώ έναντι 116,69 εκατ. ευρώ (+1,02%) κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις παρουσίασαν οριακή μείωση και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 121 εκατ. ευρώ  έναντι 121, 6 εκατ. ευρώ το 2021.

    Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 9, εκατ. ευρώ, έναντι 13,2 εκατ. ευρώ ενώ το γενικό σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε στο ποσό των 145, 4 εκατ. ευρώ από  149, 7 εκατ. ευρώ το 2021.

    Κάμψη στις εξαγωγές, ενίσχυση των πωλήσεων στην ΕΕ

    Σε διψήφιο ποσοστό ανέρχεται η κάμψη των εξαγωγών, οι οποίες εισφέρουν περί το 10% στο συνολικό τζίρο της εταιρείας. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνολική αξία των πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού μειώθηκε κατά 18,13% και ανήλθε σε 11,2 εκατ. ευρώ από 13,3 εκατ. ευρώ το 2021.  Την μεγαλύτερη κίνηση είχαν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Αλβανία και οι ΗΠΑ. Το 49% του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε Τρίτες χώρες. Πάντως το μείγμα των πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού αυξήθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς στη χρήση του 2021 από το σύνολο των εξαγωγών 59% κατευθυνόταν σε τρίτες χώρες.

    Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά

    Στην εγχώρια αγορά οι πωλήσεις στη χρήση 2022 ανήλθαν σε  106,64 εκατ. ευρώ από 102,96 εκατ. ευρώ (+3,57%) το 2021. Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ (-15,18%) και διαμορφώθηκαν στα 39,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν σε  13,97 εκατ. ευρώ  έναντι  14,81 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά -5,66%.  Τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση 2022, ανήλθαν σε  8,56 εκατ. ευρώ έναντι  9,64 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021 μειωμένα κατά 1,08 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα τα συνολικά καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,55%  ως αποτέλεσμα της μείωσης των δανειακών υποχρεώσεων και διαμορφώθηκαν σε 1,37 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε  39,30 εκατ. ευρώ έναντι  42,99 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2021, μειωμένος κατά 3,69 εκατ.ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής δανείων. Τέλος τα χρηματικά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 8,90 εκατ. ευρώ από  12,71 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

    Επενδύσεις και ο ανταγωνισμός

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις το 2022 ανήλθαν σε 3,44 εκατ. ευρώ ως συνέχει του επενδυτικού προγράμματος του 2021 ύψους 4,8 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, υπό την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο κ. Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, ο   εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας θα συνεχισθεί και θα ενταθεί διότι απαιτεί προσαρμογή σε πρότυπα οργάνωσης και παραγωγής τα οποία επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και υιοθετούν οι ισχυροί ανταγωνιστές.

    Οι στόχοι το 2023 και οι κίνδυνοι

    Πάντως η διοίκηση δεν έχει εντοπίζει ουσιώδεις αβεβαιότητες  στο εγγύς μέλλον, ενώ  γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στη «σύναψη στρατηγικών συνεργασιών ενισχύοντας συνεχώς την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της Εταιρείας. Στα πλαίσια αυτά, εντός της χρήσης του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 46,5% των μετοχών της Εταιρείας στην BESPOKE SGA Holdings A.E καθώς και η πώληση, σε εύλογες αξίες, του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας INTERION A.D., προς μέλη του διοικητικού συμβουλίου, έναντι τιμήματος 7 εκατ. ευρώ».

    Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για το 2023 είναι η διατήρηση και βελτίωση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της εταιρείας και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της. Σε σχέση με τους κινδύνους, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας οι βασικότεροι κίνδυνοι εστιάζονται στο αυξημένο κόστος ενέργειας, στο ύψος της τιμής και της επάρκειας των πρώτων υλών και στην αύξηση των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Με fast track διαδικασίες χτίζει τον επόμενο κολοσσό στα τρόφιμα

    ΙΟΝ: Και επίσημα στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο το 60% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας

    Market In: Χωρίς τέλος η ενδοοικογενειακή διαμάχη



    ΣΧΟΛΙΑ