• Business

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Με fast track διαδικασίες χτίζει τον επόμενο κολοσσό στα τρόφιμα

    • Άννα Διανά
    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Με fast track διαδικασίες προχωρά στο χτίσιμο του επόμενου ισχυρού ομίλου στον χώρο των τροφίμων, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ από τη Bespoke SGA Holdings, που ανακοινώθηκε χθες αποτελεί ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

    Όταν το 1991 ο κ. Θεοδωρόπουλος πρωτοπορούσε στην αγορά με τη δημιουργία συσκευασμένων προϊόντων κρουασάν κανείς δεν φανταζόταν ότι δύο δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία που έχτισε σχεδόν εκ του μηδενός, η Chipita, θα έφτανε να αποτελεί ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σνακ στον κόσμο με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 550 εκατ. δολάρια.

    Από το χρυσό deal της Chipita στη Bespoke

    Από το χρυσό deal της Chipita με τη Mondelez International έναντι 2 δισεκ. δολαρίων, συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2021 και τυπικά ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, ο κινητικός κ. Θεοδωρόπουλος χτίζει το επόμενο ισχυρό όνομα στον χώρο τροφίμων και ποτών.

    Με όχημα τη Bespoke SGA Holdings, την εταιρεία συμμετοχών, που ο επιχειρηματίας ίδρυσε μαζί με έμπιστους και επί ετών συνεργάτες του, ξεκινώντας με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνει τις υπάρχουσες συμμετοχές  σε υγιείς, εξωστρεφείς και με αναπτυξιακές προοπτικές ελληνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

    Υπό την ομπρέλα της Bespoke μέχρι στιγμής περάσει η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, η εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και η αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, η Ελληνικοί Χυμοί και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία.

    Η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εταιρειών που συγκεντρώνονται στον όμιλο αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής.

    Στο πλαίσιο αυτό η αλλαντοβιομηχανία Νίκας διεύρυνε το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο βασιζόμενη στα προϊόντα της Αμβροσία, η παραγωγή της οποίας μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Νίκας.

    Η αλλαντοβιομηχανία, την οποία έβγαλε από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενισχύθηκε και σε στελεχιακό επίπεδο με τη μεταγραφή της Δέσποινας Τσαγγάρη από την Pepsico στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Νίκας.

    Την ίδια ώρα «τρέχει» η ανάπτυξη της Ελληνικοί Χυμοί, της πρώτης εταιρείας που εξαγόρασε μετά το deal με την Chipita, ενώνοντας δυνάμεις με το EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη.

    Η Ελληνικοί Χυμοί, η οποία πρόσφατα πέρασε στη Juice Invest που ίδρυσε η Bespoke SGA Holdings με το EOS Hellenic Renaissance Fund στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου πωλήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με έμφαση και στο επώνυμο προϊόν.

    Απώτερος στόχος  το Χρηματιστήριο

    Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΙΟΝ, που αποτελεί τη ναυαρχίδα- προς το παρόν- της Bespoke είναι άλλο ένα βήμα προς το χτίσιμο του ομίλου με απώτερο σκοπό την ένταξη στο Χρηματιστήριο, κατά τα πρότυπα της Vivartia.

    Με την ενεργοποίηση της ρήτρας της συμφωνίας μεταξύ της Bespoke και των μετόχων – κληρονόμων της ΙΟΝ, που είχε εγκριθεί απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για αύξηση του μεριδίου της πρώτης στην ΙΟΝ σε ποσοστό 60% από 45% δίνει και τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης.

    Αντίστοιχα, βάσει της ίδιας συμφωνίας η εταιρεία του κ. Θεοδωρόπουλου θα ελέγχει και περίπου το 70% των μετοχών της εταιρείας «Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι Α.Ε.», της χονδρεμπορικής εταιρείας που είχαν συστήσει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της ΙΟΝ και αποτελεί θυγατρική της τελευταίας.

    Υπενθυμίζεται πως με βάση την ίδια συμφωνία σε ορίζοντα τετραετίας οι μέτοχοι μειοψηφίας των δύο παραπάνω εταιρειών έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν και τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Bespoke SGA Holdings σε προκαθορισμένο τίμημα.

    «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για την συμμέτοχη μας στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ αλλά και παράλληλα ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ΙΟΝ με γνώμονα την καινοτομία και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Απ’ την πλευρά τους οι μέτοχοι – κληρονόμοι της ΙΟΝ σε κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν:

    «Σε συνέχεια της συμφωνίας μας και μετά από έναν χρόνο επιτυχούς συνεργασίας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις κοινές αξίες και το επιχειρηματικό ήθος που μας χαρακτηρίζει.

    Κοινός μας στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια προκειμένου, υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις και αξιοποιώντας τη πολυετή εμπειρία των εργαζομένων και των συνεργατών μας, να καταστήσουμε την ΙΟΝ σημαντικό περιφερειακό παίκτη στον κλάδο».

    Οι επιδόσεις της ΙΟΝ και η εξωστρέφεια

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της ΙΟΝ για τη χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 116,69 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5% έναντι του 2020 (113,8 εκατ. ευρώ).

    Σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 121,69 από 118,9 το 2020.

    Σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις της εμβληματικής εταιρείας  είχαν οι εξαγωγές, που κατέγραψαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 24,8%, στα 13,7 εκατ. ευρώ από 11,01 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ σε επίπεδο κερδοφορίας τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά περίπου 4,3% στα 9,64 εκατ. ευρώ από 9,23 εκατ. ευρώ το 2020 (13,2 εκατ. ευρώ ενοποιημένα).

     

    Διαβάστε επίσης:

    AVE: Ενισχύει τη συμμετοχή της στη Retail & More – Αποχωρεί από την Kristelcom

    Λάμψα: Η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ/μετοχή

    ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η καταβολή μερίσματος 0,202 ευρώ/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ