• Business

    Market In: Χωρίς τέλος η ενδοοικογενειακή διαμάχη

    • Άννα Διανά
    market in


    Δυόμιση σχεδόν χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Market In, Θωμά Ράμμου και η ενδοοικογενειακή διαμάχη μεταξύ των επιγόνων του δεν έχει τέλος.

    Η Μαργαρίτα Ράμμου, μια εκ των δύο θυγατέρων του, κατέθεσε νέες αγωγές κατά της διοίκησης της εταιρείας, επικεφαλής της οποίας είναι η αδελφή της Ευλαμπία Ράμμου, ζητώντας την ακύρωση συγκεκριμένων αποφάσεων που ελήφθησαν τόσο από το Δ.Σ. όσο και από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

    Στις 3 Μαρτίου 2023, η κ. Ράμμου κατέθεσε αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να ακυρωθούν μια σειρά από αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη Γ.Σ. της Market in με σημείο τριβής να παραμένει η απόφαση που αφορά στην άδεια συμβάσεων μίσθωσης των ακινήτων κυριότητας της εταιρείας στη Λευκάδα με τη συνδεδεμένη εταιρεία Δουκάτο Μονοπρόσωπη.

    Τι ζητά η Μαργαρίτα Ράμμου με τη νέα αγωγή

    Ειδικότερα, με την αγωγή που κατατέθηκε η ενάγουσα ζητά  να αναγνωριστεί, η ακυρότητα:

    α) της απόφασης που ελήφθη επί του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των

    Μετόχων της εναγόμενης εταιρείας από 25.10.2022 (χορήγηση από τη Γενική Συνέλευση προς το ΔΣ ειδικής άδειας κατάρτισης από την Εταιρεία δύο συμβάσεων μίσθωσης των ακινήτων κυριότητας της εταιρείας στη Λευκάδα, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται στο 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, με το συνδεδεμένο μέρος «ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»),

    β) άλλως ανακρίβεια της από 14.11.2022 Ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της εναγόμενης, όπως αυτή ενσωματώνεται στην ΑΠ 2832469/23.11.2022 Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. του Ε.Β.Ε.Α., με την οποία ανακοινώθηκε ότι με την απόφαση της από 25.10.2022 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εναγόμενης αποφασίστηκε και η χορήγηση ειδικής αδείας για την εκ των υστέρων έγκριση με αναδρομική ισχύ από 05.07.2021 των ήδη καταρτισθεισών συμβάσεων μίσθωσης της εναγόμενης με το συνδεδεμένο μέρος «ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΑΕ»,

    γ) της απόφασης, η οποία ελήφθη, κατά την από 14.11.2022 Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εναγόμενης, από την από 25.10.2022 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εναγόμενης για την παροχή αδείας για την εκ των υστέρων έγκριση με αναδρομική ισχύ από 05.07.2021 των ήδη καταρτισθεισών συμβάσεων μίσθωσης της εναγόμενης με το συνδεδεμένο μέρος «ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΑΕ» και

    δ) της από 29.09.2022 απόφασης που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της εναγόμενης για την σύγκλιση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εναγόμενης στις 25.10.2022 αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και από απόσταση.

    Δεύτερη αγωγή για ακύρωση αποφάσεων Δ.Σ.

    Η δεύτερη αγωγή, που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 7 Μαρτίου αφορά στην ακύρωση απόφασης του Δ.Σ. για την αντικατάσταση μέλου.

    Ειδικότερα, με την αγωγή ζητείται «να  αναγνωριστεί, η ακυρότητα, άλλως και επικουρικώς να κηρυχθεί άκυρη και να ακυρωθεί η απόφαση του από 20.09.2022 Διοικητικού Συμβουλίου της εναγόμενης, με την οποία αποφασίστηκε η αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου (κ. Ι. Καλύμνιου) από το νέο μέλος (κ. Ι. Φερεντίνο) και η συνακόλουθη εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και  καταδικαστεί η εναγόμενη στην πλήρη δικαστική δαπάνη».

    Αιτία τριβής τα ακίνητα στη Λευκάδα

    Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο η ίδια με άλλη αγωγή που είχε καταθέσει ζητούσε, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της χορήγησης ειδικής άδειας προκειμένου να καταρτίσει η ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, με συμβολαιογραφικό τύπο, μισθώσεις ακινήτων της με τη συνδεδεμένη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΥΚΑΤΟ Μονοπρόσωπη Α.Ε.», καθώς και στην παροχή εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. της εταιρείας, προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση.

    Μετά την κατάθεση της αγωγής από τη Μαργαρίτα Ράμμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η έκτακτη γενική συνέλευση της 25 Οκτωβρίου ενέκρινε τη χορήγηση της ειδικής άδειας- αυτή τη φορά κατ’ άρθρον 99 επ. Ν. 4548/2018- και εγκρίθηκαν με αναδρομική ισχύ οι δύο ήδη συναφθείσες συμβάσεις με το συνδεδεμένο μέρος. Το 99,38% των ψήφων ενέκρινε τη χορήγηση της ειδικής άδειας. Το υπόλοιπο 0,62% ανήκει στην Μαργαρίτα Ράμμου.

    «Οι συμβάσεις συνήφθησαν εγκύρως αλλά επειδή μια μέτοχος της εταιρείας, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 0,62% του μετοχικού κεφαλαίου αμφισβητεί το κύρος τους επικαλούμενη τη μη τήρηση της διαδικασίας το θέμα ξαναήρθε στο Δ.Σ. της εταιρείας» είχε επισημάνει τότε η Ευλαμπία Ράμμου (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), όπως προέκυπτε από τα πρακτικά που είχαν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ.

    Η μίσθωση σε συγγενικό πρόσωπο

    Το επίμαχο σημείο που προκάλεσε την ενδοοικογενειακή τριβή και την αγωγή αφορά σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας Μάρκετ Ιν στη Λευκάδα. Το ένα συνολικής έκτασης 879 τμ.   Και το δεύτερο 914,97 τμ επί του οποίου έχει ανεγερθεί εγκαταλελειμμένη ξενοδοχειακή μονάδα.

    Και τα δύο ακίνητα εκμισθώθηκαν στην ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της Μάρκετ Ιν, Πέτρος Χαροντάκης και ο οποίος συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με την Ευλαμπία Ράμμου.

    Οι  συμβάσεις μίσθωσης που έχουν συναφθεί με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2021 είναι διάρκειας 20 ετών έναντι μηνιαίου μισθώματος 300 ευρώ πλέον ΦΠΑ (72.000 ευρώ στην 20ετία) για το πρώτο ακίνητο  και 1.450 ευρώ πλέον ΦΠΑ ή 348.000 ευρώ για τη διάρκεια της σύμβασης για το δεύτερο ακίνητο.

    Διαβάστε επίσης

    Δύσκολοι καιροί για τη Market in – Η «μάχη» των επιγόνων και η αγωγή

    Market In: Ενδοοικογενειακές… περιπέτειες νούμερο 2 για την οικογένεια Ράμμου

    Mytilineos: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο για το ομόλογο έως 500 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ