• Business

    Οι μέτοχοι πληρώνουν την κόντρα Καμπουρίδη – Βρετανών

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners

    Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners


    Ανταγωγή για την υπόθεση καταγγελίας της σύμβασης του Μίλτου Καμπουρίδη με τους Βρετανούς της DCI Advisors κατέθεσαν οι τελευταίοι, όπως κάνουν γνωστό στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης στο Λονδίνο που δημοσιεύτηκαν στην εκπνοή της προθεσμίας.

    Τον Απρίλιο η Dolphin Capital Partners συμφερόντων του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία κατέθεσε αγωγή κατά της βρετανικής εταιρείας ακινήτων, διεκδικώντας παρελθούσες και διαφυγούσες μελλοντικές προμήθειες, που θα ελάμβανε βάσει της σύμβασης διαχείρισης επενδύσεων που διακόπηκε μονομερώς τον Μάρτιο.

    Ο Μίλτος Καμπουρίδης ζητά αποζημιώσεις ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις αμοιβές που είχαν οριστεί στο σύμφωνο διαχείρισης, καθώς κι ένα επιπλέον ποσό για άλλες ζημιές και κόστη, που ανεβάζουν τα διεκδικούμενα στα 13 εκατ. ευρώ.

    Η πλευρά Καμπουρίδη ζητά από την Dolphin Capital Investors να δηλώσει ότι η Dolphin Capital Partners δεν αθέτησε τη συμφωνία διαχείρισης επενδύσεων, «που διεκόπη παράνομα».

    Τρεις μήνες μετά, η DCI Advisors, που (σχεδόν) μετονομάστηκε απαντά θεωρώντας ότι «η αξίωση είναι ευκαιριακή, κερδοσκοπική και αβάσιμη και θα το υπερασπιστεί σθεναρά. Η εταιρεία επιδιώξει όλες τις νόμιμες επιλογές για την ανάκτηση της αξίας που προκύπτει από τη Συμφωνία Προαίρεσης (εννοεί το call option για την απόκτηση επιπλέον 15% του Amanzoe από τον Μίλτο Καμπουρίδη), καθώς τα διοικητικά στελέχη θεωρούν ότι αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας. Οι διευθυντές πιστεύουν ότι αυτή η αξία θα μπορούσε να είναι σημαντική αντιστοίχως των μεγεθών της εταιρείας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για να μιλήσουν για ένα ακριβές ποσό. Έκτοτε, η DCI Advisors εντόπισε περισσότερα πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με τη Dolphin Capital Partners και τη διαχείριση της εταιρείας από αυτήν, τα οποία είναι υπό εξέταση».

    Οι μέτοχοι πληρώνουν τη διακοπή της σύμβασης

    Πόσο, όμως στοιχίζει αυτή η διαμάχη στη βρετανική εισηγμένη και ποιος πραγματικά τις πληρώνει;

    Όπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεση η DCI Advisors, λόγω τακτικών λειτουργικών εξόδων, δεσμεύσεων για τη στρατηγική επένδυση Kilada Hills και των αμοιβών διαχείρισης επενδύσεων που καταβλήθηκαν στην εταιρεία συμφερόντων Καμπουρίδη (τόσο οι προκαταβολές όσο και οι εκκρεμείς αμοιβές διαχείρισης επενδύσεων) αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο να δανειστεί κεφάλαια από τους μετόχους.

    Πρόκειται για δάνεια με τόκο 12% ετησίως, «που είναι πολύ πιο ελκυστικό για την εταιρεία από τις άλλες γραμμές πίστωσης που χρησιμοποίησε κατά το 2022/2023».

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα δάνεια είχαν ύψος 1,4 εκατ. ευρώ., ενώ αναμένεται να δανειστεί ακόμα μεγαλύτερα ποσά από τους μετόχους στο μέλλον μέχρι να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αργότερα, εντός του 2023.

    Μετά την αποχώρηση του Μίλτου Καμπουρίδη και από το μετοχικό σχήμα, ποσοστό 11,1% ελέγχει το Almitas Capital, 10,32% το J O Hambro Capital Management και 9,94 η Fortress, ενώ μονοψήφια ποσοστά διατηρούν κι άλλα funds.

    Πάντως, η DCI Advisors δεν προτίθεται να διορίσει νέο διαχειριστή επενδύσεων, έπειτα από τη μονομερή διακοπή της σύμβασης με τη Dolphin Capital Partners, με τους Nicolai Huls και Nick Paris να έχουν διοριστεί ως διευθύνοντες σύμβουλοι της εισηγμένης.

    Στην Dolphin Capital Partners καταβλήθηκαν 2,4 εκατ. ευρώ προκαταβολών έναντι μελλοντικών fees το 2022 και επρόκειτο να καταβληθούν επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ το 2023 και 1,3 εκατ. ευρώ το 2024. Σημειωτέον ότι τα έσοδα της DCI μειώθηκαν στα 318.000 ευρώ το 2022, αντί 4,7 εκατομμυρίων, ενώ η εισηγμένη έγραψε ζημιές 5,8 εκατ. αντί 20 εκατ. το 2021.

    Οι επενδύσεις

    Η μοναδική επένδυση της DCI Advisors στην Ελλάδα είναι πλέον το Kilada Hills, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, του οποίου η συνολική χρηματοδότηση φέρεται να μην είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

    Ωστόσο, όσον αφορά στην πρώτη φάση κατασκευής, που περιλαμβάνει την κατασκευή του γηπέδου γκολφ και του country club, ο συνέταιρος των Βρετανών, ο Γάλλος Hugues Mulliez έχει δεσμευτεί να επενδύσει 12 εκατομμύρια.

    Τον Μάιο συμφώνησε να δανείσει στην εταιρεία επιπλέον 2,5 εκατ., έτσι ώστε να αποπληρωθεί η πρώτη δόση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τη συνολική επιχορήγηση 6 εκατομμυρίων που έχει λάβει η DCI Advisors μέσω αναπτυξιακού νόμου.

    Όταν ο Μίλτος Καμπουρίδης ήταν ακόμη στο τιμόνι της εισηγμένης, η εταιρεία πούλησε το ποσοστό της (περί το 33%) του One & Only Kea Island σε βρετανικό fund, μία απόφαση που ελήφθη προκειμένου να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του δανεισμού.

    Διαβάστε επίσης

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ από την αθηναϊκή ριβιέρα έως τη Μεσσηνία

    Ξένες επενδύσεις 500 εκατομμυρίων στα ακίνητα

    Fourlis: Νέα Υπεύθυνη Group Investor Relations & Corporate Affairs Director η Έλενα Παππά



    ΣΧΟΛΙΑ