• Business

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ από την αθηναϊκή ριβιέρα έως τη Μεσσηνία

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ


    Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε αθηναϊκή ριβιέρα, Αθήνα και Μεσσηνία έχει στα σκαριά ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, σε σύμπραξη με τον όμιλο Olayan σαουδαραβικών συμφερόντων (που έχει ποσοστό 25% στην ΤΕΜΕΣ) και τη Lamda Development.

    Εμβληματικότερη όλων και πιο σύντομα παραδοτέα η ανακατασκευή του Χίλτον στη Βασιλίσσης Σοφίας, που θα ανοίξει τις πόρτες του ως Conrad και έχοντας γυρίσει σελίδα, το αργότερo το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη – εκτελούνται από εσωτερική ομάδα του ομίλου – με την επένδυση να υπολογίζεται στα 287 εκατομμύρια ευρώ.

    Θυμίζουμε πως η Ιονική Ξενοδοχειακή είχε αποφασίσει να εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 280 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας ένας νέος τουριστικός προορισμός, με παράλληλη αξιοποίηση της τάσης για εκμετάλλευση τουριστικών κατοικιών, καθώς η δυναμικότητα του ξενοδοχείου θα μειωθεί, καθώς το Conrad (που θα φέρει το όνομα του ιδρυτή της Hilton) θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες.

    Τους υπόλοιπους χώρους θα καταλαμβάνουν περίπου 55 διαμερίσματα, τα οποία θα λειτουργούν με τα brands των Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences – τα οποία έχουν προπωληθεί με τις τιμές να φτάνουν έως και τα 24.000 ευρώ/τ.μ. – , καθώς και χώροι εστίασης και εμπορικά καταστήματα. Το ξενοδοχείο θα συστήσει για πρώτη φορά στο κοινό του λέσχη μελών σε επιφάνεια περίπου 5.000 τ.μ..

    Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η συνολική συνεισφορά της επένδυσης στην οικονομία υπολογίζεται σε 327 εκατομμύρια ευρώ κατά τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του ξενοδοχείου, ενώ θα δημιουργήσει περίπου 700 θέσεις εργασίας. Η νέα εποχή του Χίλτον θα ξεκινήσει σχεδόν μία δεκαετία αφότου άλλαξε χέρια και πέρασε από την Alpha Bank στην ΤΕΜΕΣ και στον τουρκικό όμιλο Dogus, που αποχώρησε από το μετοχικό σχήμα το 2019.

    Από τη Βούλα στο Ελληνικό

    Η επένδυση θα συνδέσει το κέντρο της Αθήνας με τα νότια προάστια, καθώς εξετάζεται από την ΤΕΜΕΣ πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τα μέλη της λέσχης ή για τους χρήστες των διαμερισμάτων του Conrad την έκταση στη β’ πλαζ Βούλας. Η Athens Beach Club, θυγατρική της ΤΕΜΕΣ έχει αναδειχθεί πλειοδότρια έκτασης 80 στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο και σχεδιάζει την ανέγερση εγκαταστάσεων, ένα σχέδιο προϋπολογισμού άνω των 12 εκατομμυρίων.

    Μεγαλύτερη είναι η επένδυση της ΤΕΜΕΣ στο Ελληνικό, όπου μέχρι το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία των δύο ξενοδοχείων της κοινοπραξίας που έχει συστήσει ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με τη Lamda Development. Με βάση όσα προβλέπονται, το έργο για τα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 350 κλειδιών θα φτάσει σε περίπου 405 εκατ. ευρώ, ενώ εντός των θερέτρων θα λειτουργούν και παραθεριστικές κατοικίες, των οποίων οι αγοραστές θα έχουν την επιλογή να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενοικίασης των ακινήτων. Το ένα εκ των δύο ξενοδοχείων, όπως και τις κατοικίες και το spa του, θα διαχειρίζεται η Mandarin Oriental. Επίσης, εντός των ξενοδοχείων θα λειτουργήσει και beach club –τοπόσημο στα πρότυπα της Μυκόνου και της Ίμπιζα.

    Επενδύσεων συνέχεια στο Costa Navarino

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις στο Costa Navarino, τέσσερις δεκαετίες αφότου ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ξεκίνησε να αγοράζει εκτάσεις 10.000 στη Μεσσηνία με σκοπό να αναδείξει την τουριστική πλευρά της περιοχής. Έχοντας καταρτίσει ένα επενδυτικό σχέδιο 850 εκατομμυρίων ευρώ που ολοκληρώνεται, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος που βρίσκεται τώρα στο τιμόνι της ΤΕΜΕΣ πρόκειται να αξιοποιήσει δύο ακόμα εκτάσεις στη Μεσσηνία, το Navarino Hills 5.000 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών και το clubhouse και θα αναπτυχθούν χαμηλής δόμησης εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες, εστιασμένες στο πράσινο, με την εταιρεία να βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της μελέτης.

    Σε επόμενη φάση θα αναπτυχθεί η έκταση στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας, η Navarino Blue, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων. Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανάπτυξη τριών θεματικών ξενοδοχείων.

    Σύμφωνα με στελέχη της TEMEΣ, η διετία 2022- 2023 αποτελεί ορόσημο για το Costa Navarino, δεδομένου ότι διπλασιάζεται η τουριστική υποδομή του συγκροτήματος με τις κατοικίες και τα νέα ξενοδοχεία W και Mandarin Oriental, που ξεκινά τον Αύγουστο τη λειτουργία του. Επίσης το Σάββατο ξεκίνησε τη λειτουργία της η Νavarino Αgora με περισσότερα από 20 καταστήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

    Εκτός των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ, οι αναπτύξεις έχουν φέρει επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από επενδύσεις τρίτων στο real estate, δηλαδή για την αγορά κατοικιών στο Costa Navarino. Η συμβολή της επένδυσης εν λειτουργία στο ΑΕΠ Μεσσηνίας έχει αγγίξει το 11%, ενώ το 60% των εργαζομένων προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ