• Business

    Η μάχη των data: Φρένο στα πακέτα του ΟΤΕ και πίεση στην ΕΕΤΤ να αλλάξει το πλαίσιο εγκρίσεων

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


    Την ανάγκη για ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο με βάση τις σημερινές συνθήκες στις τηλεπικοινωνίες αλλά και την ανάληψη άμεσης δράσης από τη νέα Ολομέλεια της ΕΕΤΤ επισημαίνουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών που βλέπουν τον ΟΤΕ να… προελαύνει με τα νέα πακέτα δεδομένων στην αγορά.

    Οι ίδιοι ζητούν από την ΕΕΤΤ να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που θα αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των τιμών στα μηνιαία fees των παρόχων στον ΟΤΕ και το κόστος αναβαθμίσεων.

    Γι αυτό και η Vodafone, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ασφαλιστικά μέτρα στην  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ζητώντας να μην εγκρίνει άλλα πακέτα του ΟΤΕ πριν θέσει σε ισχύ Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (το νέο πλαίσιο) και έβαλε προσωρινά στον πάγο τις εγκρίσεις των εμπορικών πακέτων του ΟΤΕ.

    “Τα πακέτα του ΟΤΕ εγκρίνονται σήμερα με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο του 2011 που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες και υπηρεσίες. Πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου και να επανεξεταστούν τα τιμολογιακά πακέτα αναβάθμισης ταχυτήτων που έχει ήδη εγκρίνει από το Δεκέμβριο η ΕΕΤΤ” σημειώνουν πηγές των παρόχων.

    “Δεν είναι δυνατόν να ρυθμίζεται ο ΟΤΕ με ένα πλαίσιο του 2011 όταν οι τιμές στην αγορά σε συνάρτηση με τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ήταν εντελώς διαφορετικές, ενώ σήμερα η τεχνολογία θέτει εντελώς διαφορετικούς όρους”, αναφέρουν άλλες πηγές ανταγωνιστών του ΟΤΕ.

    Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ από το Δεκέμβριο του 2021 καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τα 450 νέα πακέτα, διπλασιάζοντας τα προσφερόμενα δεδομένα στους πελάτες τους με ανταγωνιστικές τιμές.

     Συνδρομητές της Cosmote με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, 50Mbps και 100Mbps αναβαθμίζονται σε ταχύτητα έως 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2022.

    Ο ανταγωνισμός, οι τιμές και η συζήτηση για τα περιθώρια κέρδους -βολές στην ΕΕΤΤ

    Το θερμόμετρο του ανταγωνισμού ανέβηκε το ίδιο και οι αντιδράσεις των Vodafone και Wind που θεωρούν ότι δεν ισχύουν οι ίδιοι όροι για όλους ενώ θέτουν θέμα ορθής λειτουργίας της ΕΕΤΤ λόγω του κενού που υπήρχε το προηγούμενο τρίμηνο στη διοίκησή της το διάστημα που εγκρίνονται τα πακέτα του ΟΤΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει περίπου το 1/3 των πακέτων μέχρι τα μέσα Γενάρη, που έληξε η θητεία της προηγούμενης Επιτροπής. Τώρα, ορίσθηκε η νέα ΕΕΤΤ η οποία πρέπει να εγκρίνει τα άλλα δύο τρία των πακέτων που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ  προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διπλασιασμός των ταχυτήτων.

    Είναι κρίσιμη αυτή η στιγμή λοιπόν για τους παρόχους να παγώσουν οι εγκρίσεις των πακέτων του ΟΤΕ με το πλαίσιο του 2011 και να αλλάξει το πλαίσιο, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα να αυξάνουν τις ταχύτητες για τους πελάτες τους σε ανταγωνιστικές τιμές.

    Οι πάροχοι θεωρούν ότι η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες δωρεάν χωρίς να μειώνεται το δικό τους κόστος αναβαθμίσεων, οδηγεί σε τιμολογιακά πακέτα που οδηγούν σε συμπίεση περιθωρίου κέρδους γι’ αυτούς.

    Από την άλλη, άλλες  πηγές (προσκείμενες στον ΟΤΕ) αναφέρουν ότι τα νέα πακέτα του ΟΤΕ κάνουν τον ανταγωνισμό την αγορά να λειτουργεί, γιατί όπως ο ΟΤΕ συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους του, μπορούν να το κάνουν και οι άλλοι πάροχοι.

    Όσον αφορά το κόστος αναβάθμισης γραμμής για να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες σημειώνουν πηγές ότι είναι το ίδιο και για τον ΟΤΕ και για τους άλλους παρόχους.

    Πηγές των παρόχων όμως σημειώνουν ότι είναι …το μισό.

    Ειδικότερα, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ αναφέρουν ότι από 33 ευρώ που του πληρώνουν για την αναβάθμιση της κάθε γραμμής εφάπαξ το κόστος για τον ΟΤΕ είναι 12-15 ευρώ. “Είναι σαν να χρηματοδοτούμε εμείς τις επενδύσεις του” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

    Το κόστος συνολικά για τους τρεις (Vodafone, Nova, Wind) εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση), πιθανές αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.

    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ΟΤΕ έχει δώσει εκπτώσεις στους πελάτες χονδρικής (Vodafone, Wind-Nova), προκειμένου να διπλασιάσουν και αυτοί τις ταχύτητες στις συνδέσεις, εκπτώσεις όμως που δε  θεωρούνται από τους παρόχους ικανοποιητικές.

    Η στρατηγική απόφαση του ΟΤΕ για δωρεάν αναβάθμιση στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα του σταθερού ευρυζωνικού internet ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Hottges, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ.

    Ωστόσο, τονίζεται από πηγές της αγοράς “η δυνατότητα αύξησης της ταχύτητας των συνδέσεων, σημειώνεται, πρέπει να δοθεί με ίδιους όρους σε όλη την αγορά και όχι μόνο για τους πελάτες του ΟΤΕ”.

    Σημειώνεται, ότι με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που αφορούν τέλος του 2020, ο ΟΤΕ έχει μερίδιο 55,2% στις τηλεφωνικές γραμμές, με τους υπόλοιπους παρόχους να εξυπηρετούν το 44,8% (το μερίδιο του ΟΤΕ βάσει λιανικών εσόδων τηλεφωνίας και διαδικτύου είναι 63%).



    ΣΧΟΛΙΑ