• Business

    ΟΤΕ: Η κρυφή δύναμη της μετοχής και το νέο Ελ Ντοράντο της οπτικής ίνας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Timotheus Höttges, Chief Executive Officer (CEO) Deutsche Telekom AG

    Timotheus Höttges, CEO Deutsche Telekom


    Η υψηλή μερισματική απόδοση, τα ανοδικά μεγέθη και η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης λειτουργούν ως καταλύτες στη μετοχή του ΟΤΕ, που έκλεισε χθες στα 16,14 ευρώ κοντά στα ετήσια υψηλά της.

    Εξασφάλιση για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας όμως αποτελούν οι πολλαπλάσιες επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων οπτικής ίνας, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, γιατί θα φέρουν και την κυριαρχία της εταιρείας στην αγορά τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος.

    Έτσι, στους λόγους για την τυφλή  εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως τα ανοδικά μεγέθη του, η γενναιόδωρη μερισματική πολιτική και η μεσομακροπρόθεσμη προοπτική που δημιουργούν στην εταιρεία ο τομέα ICT και τα έργα ψηφιακής μετάβασης, προστίθεται  τώρα και ο ενισχυμένος ρόλος που θα αναλάβει η εταιρεία στην επιτάχυνση των συνδέσεων οπτικής ίνας. Αυτό εξάλλου επεσήμανε και η Citigroup που πριν λίγες μέρες, έθεσε τιμή στόχο τα 20 ευρώ για τη μετοχή και σύσταση buy, βλέποντας ράλι άνω του 36%, ενώ τοποθετεί τη μερισματική απόδοση στο 4,5% και χαρακτηρίζει την ελληνική εισηγμένη ως την καλύτερη επιλογή από τον κλάδο των τηλεπικοινωνίων στην ευρωζώνη.

    Η Citigroup τόνιζε ότι ο ΟΤΕ μπορεί να χρειαστεί για την επιτάχυνση των επενδύσεων (ειδικά σε FttH-γραμμές Fiber to the Home) , εκτιμώντας κάτι τέτοιο ως σημαντικό παράγοντα στην περαιτέρω ανάπτυξη των μεγεθών του.

    Αν ο ΟΤΕ εξασφαλίσει τη μερίδα το λέοντος στις συνδέσεις οπτικής ίνας, αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την αύξηση των συνδρομών του στο μέλλον. Κι αυτό, γιατί αν και σήμερα η ανάπτυξη της οπτικής ίνας απαιτεί μεγάλες επενδύσεις με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να είναι μικρό (μόνο 70.000 συνδρομές στις 600.000 γραμμές), μελλοντικά το δίκτυο οπτικών ινών θα καθορίζει τα μερίδια στην αγορά.

    Όπως προβλέπει το Συμβούλιο Ευρώπης του FTTH,  ο αριθμός των συνδέσεων FTTH στη Γερμανία θα αυξηθεί από 9 εκατομμύρια το 2021 σε 33 εκατομμύρια το 2026, με τις συνδρομές να αναμένεται να αυξηθούν από 3,5 εκατομμύρια σε 25,5 εκατομμύρια την ίδια περίοδο.

    Πολλαπλάσιες επενδύσεις για κυριαρχία στην οπτική ίνα

    Σημειώνεται ότι το δίκτυο συνδέσεων οπτικής ίνας αναπτύσσεται αργά στην Ελλάδα. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε λίγο πάνω από τις 600.000 γραμμές οπτικής ίνας με στόχο τις 800.000 ως το τέλος του έτους.   Τα σχέδια των παρόχων κάνουν λόγο για 2 εκατ. γραμμές συνολικά, ενώ επιπλέον 800.000 γραμμές θα καλυφθούν από το UFFB κάτι που αφήνει ένα κενό 2  εκατ. γραμμών. Γρίφος για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, ώστε να μετατραπεί σε οπτική ίνα το σύνολο των 4,8 εκατ. γραμμών του ελληνικού δικτύου.

    Στον γρίφο αυτό απάντηση έρχεται να δώσει ο ΟΤΕ, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε μετά τη συνάντηση του   Timotheus Höttges, CEO της Deutsche Telekom  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. To project που θα του παρουσιάσει αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, την κάλυψη με γραμμές οπτικής ίνας του συνόλου του δικτύου που απομένει μέχρι σήμερα χωρίς προγραμματισμένες επενδύσεις, δηλαδή  2 εκατ. γραμμές. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους ο ΟΤΕ θα έχει καλύψει 560.00 γραμμές με στόχο το 2022 να έχει φτάσει στο 1 εκ.

    Ωστόσο, το νέο σχέδιο της  Deutsche Telekom  αφορά την επέκτασή του επενδύοντας πολλαπλάσια από τα 2 δισ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει για την τετραετία.

    «Αυτά τα ποσά έχουν εγκριθεί από τους μετόχους μας και αναζητούμε τρόπους για να μπορέσουμε να τα αυξήσουμε», είχε πει πρόσφατα ο κ. Τσαμάζ. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, κάτι άλλαξε, τα κεφάλαια …. μάλλον βρέθηκαν και ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα του εξασφαλίσει την κυρίαρχη θέση στην αγορά για τα επόμενα χρόνια.

     Λύση η κοινοπραξία με fund

    Οι κοινοπραξίες με fund αποτελούν διεθνώς ένα τρόπο αν ανταπεξέλθουν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι στο αυξημένο ύψος των επενδύσεων οπτικής ίνας.  Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον Απρίλιο  ότι μέσω της Deutsche Telekom Capital Partners συνεργάστηκε με το fund KKR για να ξεκινήσει το Open Dutch Fiber, με στόχο την ανάπτυξη FTTH στην Ολλανδία.

    Επίσης, η Deutsche Telekom, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι κοντά στη δημιουργία κοινοπραξίας με το γαλλικό fund υποδομών Infravia στην οποία η DT θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και η Infravia 500 εκατ. ευρώ, με στόχο την επιτάχυνση επενδύσεων για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, στη Γερμανία.

    Οι δύο συνέταιροι στοχεύουν να  επενδύουν νέα κεφάλαια ανάλογα με την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών που στα επόμενα χρόνια θα καλύψουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια συνδέσεις.

    Νωρίτερα φέτος, η DT έθεσε στόχο να εξυπηρετήσει 10 εκατομμύρια νοικοκυριά με οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH) έως το 2024 στη Γερμανία. Το ενδιαφέρον της να χρησιμοποιήσει μια κοινοπραξία ως όχημα για να προωθήσει περαιτέρω αυτόν τον αριθμό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι αναμένεται η γερμανική αγορά να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μια πρόσφατη έκθεση από το Συμβούλιο Ευρώπης του FTTH προέβλεψε ότι ο αριθμός των συνδέσεων FTTH στη Γερμανία θα αυξηθεί από 9 εκατομμύρια το 2021 σε 33 εκατομμύρια το 2026, με τις συνδρομές να αναμένεται να αυξηθούν από 3,5 εκατομμύρια σε 25,5 εκατομμύρια την ίδια περίοδο.

    Αντίστοιχες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει και οι ανταγωνιστές της. Η Liberty Global επίσης πραγματοποίησε κοινοπραξία με την InfraVia Capital Partners τον περασμένο μήνα για την ανάπτυξη του FTTH σε δήμους της Γερμανίας που δεν είχαν.

    Η Telefónica ανακοίνωσε μια παρόμοια κίνηση τον Οκτώβριο του 2020, σε συνεργασία με την Allianz για κοινοπραξία με στόχος επενδύσεις που θα φέρουν την οπτική ίνα  σε 2 εκατομμύρια σπίτια στη Γερμανία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ