• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία- Επενδύσεις 1,7 δισ.

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Παρότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία δεν μπορούν ακόμη να αποτυπωθούν,   η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με  αταλάντευτη προσήλωση , συνεχίζει να επενδύει, βλέποντας μπροστά και μάλιστα επιταχύνει και ενισχύει τα επενδυτικά της προγράμματα.

    Μάλιστα ο στόχος του ομίλου για συνολική ισχύ στις ΑΠΕ 2.000 MW, θα επιτευχθεί νωρίτερα από το 2025 που είχε προγραμματιστεί , καθώς όπως υπολογίζει η εταιρεία,  τα έργα που έχει ξεκινήσει θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2022-23. Ήδη η εταιρεία διαθέτει 1938 MW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, έργα που έχουν χρόνο ολοκλήρωσης δύο χρόνια. Μαζί με κάποια άλλα που αναμένονται, εκτιμάται ότι ήδη από το 2023 η ισχύς σε ΑΠΕ της εταιρείας θα φτάνει τα 2.000 MW.

    “Τη στιγμή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, μπροστάρηδες σε αυτό οφείλουν να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις” τόνισε ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης.
    “Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών”.

    Αναφερόμενος στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, ο κ. Περιστέρης, τόνισε “Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με μια διπλή κρίση – δημόσιας υγείας και οικονομική – η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
    Από την άλλη πλευρά, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου μας, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία.
    Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος”.

    Σημειώνεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση του επενδυτικού της προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ.. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων RF Energy Ομαλιές Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 213 MW στη νοτιοανατολική Εύβοια. Σε πρώτη φάση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών 180 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ.

    Συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,7 δισ. ευρώ

    To επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής υπερβαίνει το 1,5 δισ. στην καθαρή ενέργεια. Από τα κεφάλαια αυτά τα μισά προορίζονται σε επενδύσεις ΑΠΕ και τα υπόλοιπα είναι επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας που δρομολογούνται σε Αμφιλοχία και Αμάρι στην Κρήτη. Επιπλέον αυτών, ακόμη 150 εκατ. ευρώ επενδύσεων θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020,  και αφορούν στην κυκλική οικονομία και την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και έτσι συνολικά το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης τριετίας είναι 1,7 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι  η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σήμερα, διαμορφώνεται σε 1.390 MW, εκ των οποίων τα 607 MW στην Ελλάδα, τα 651 MW στις ΗΠΑ και τα 132 MW στην κεντροανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευήν ή έτοιμες να κατασκευαστούν στην Ελλάδα νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW.

    Eurobank  και Wood and Company: Κορυφαία επιλογή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αυτή την περίοδο κρίσης  

    Ως μια από τις κορυφαίες αμυντικές επενδυτικές επιλογές στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία για τις αγορές, λόγω της σφοδρής «καταιγίδας» που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού, χαρακτηρίζει τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η Eurobank Equities.

    Όπως επισημαίνει στο σχετικό report της Eurobank Equities, υπό τον διακριτικό τίτλο «Greek Equity Strategy Update», η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δεδομένης της αμυντική φύσης της, είναι σε θέση να διασφαλίσει σταθερές ταμειακές ροές και λειτουργική δυνατότητα, ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθεί η δυναμική της ζήτησης για ενέργεια.

    Από την πλευρά της Wood σε πρόσφατη έκθεση (24/3/2020) για τα πιθανά σενάρια οικονομικής ανάκαμψης που θα ακολουθήσουν την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού ο διεθνής οίκος συμπεριλαμβάνει στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή , με τιμή-στόχο τα 9,20 ευρώ και σύσταση αγοράς, καθώς εκτιμά ότι τα περιθώρια για εκτροχιασμό του ελληνικού σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα και τη στροφή στις ΑΠΕ είναι ελάχιστα και ότι οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου δεν θα είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμες.

    Δίνει δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε νέες επενδύσεις άνω των 550 εκατ. ευρώ και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, καθώς ολοκλήρωσε την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αδειοδοτημένων κι υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW από την «RF Energy Α.Ε.».

    Σε αυτή τη φάση προβλέπεται η κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των νέων αιολικών πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο Όμιλος Τέρνα Ενεργειακή  να υπερβαίνει τα 400 MW.



    ΣΧΟΛΙΑ