F

ΑΓΟΡΕΣ

ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ οι πιο αμυντικές μετοχές, με 67,6% μικρότερες απώλειες από αυτές του Γενικού Δείκτη

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή) – Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ)


Ο διοικητικός ηγέτης του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Τέρνα Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, ακολουθούν μεν διαφορετικούς δρόμους ο καθένας στο επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας, αλλά τους ενώνει ένα κοινό στοιχείο…

Μέσα στην καταιγίδα της πτώσης που έχει σαρώσει το χρηματιστήριο, οι μετοχές των συγκεκριμένων εταιρειών συνθέτουν την πιο… αμυντική τριπλέτα της αγοράς. Και τούτο γιατί έχουν υποστεί τις μικρότερες απώλειες, ανάμεσα στα «βαριά χαρτιά» που μετέχουν στην καθημερινή διαμόρφωση της εικόνας του Γενικού Δείκτη.

Η φύση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,71% 15,50 , όπως επίσης και τα ισχυρά στοιχεία του ισολογισμού του, τον κατατάσσουν αυτοδίκαια στον εξαιρετικά αμυντικό χαρακτήρα που διαθέτουν οι τηλεπικοινωνίες, μεσούσης της πολύπλευρης κρίσης  που έχει προκαλέσει ο  κορονοϊός.

Εξ ίσου ισχυρές άμυνες διαθέτει και η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,07% 7,58, καθώς η κατανάλωση του νερού αποτελεί ανελαστική δαπάνη για τα νοικοκυριά, οτιδήποτε κι αν συμβεί.

Από την άλλη πλευρά η Τέρνα Ενεργειακή , δραστηριοποιούμενη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες, θεωρείται ότι διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, ειδικά στην «επόμενη μέρα» της οικονομικής ανασύνταξης.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι επενδυτές είναι εκείνοι που πρωτίστως δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης», χωρίς οι πωλήσεις να έχουν πάρει μέχρι τώρα διαστάσεις χιονοστιβάδας, όπως έχει παρατηρηθεί με πολλές άλλες μετοχές. Οι οποίες λόγω των συγκυριών βρέθηκαν στην υπερπουλημένη ζώνη.

Η ολοκλήρωση των χθεσινών χρηματιστηριακών συναλλαγών βρήκε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 41,1% από τα τελευταία υψηλά της 24ης Ιανουαρίου.

Πτώση πολύ μεγάλη και παρά το γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 15,3% από τα χαμηλά όπου βρέθηκε στις 16 Μαρτίου.

Σε αυτήν την έντονα πτωτική τροχιά της αγοράς και λαμβάνοντας ως βάση τις εταιρείες που συγκαταλέγονται στο «καλάθι» του Γενικού Δείκτη και οι οποίες είχαν στις 24 Ιανουαρίου χρηματιστηριακή αξία άνω των 500 εκατ. ευρώ, αναδεικνύονται  οι τρεις αμυντικότερες μετοχές.

Για το «χαρτί» του ΟΤΕ οι απώλειες είναι 18,3% καθώς η τιμή της μετοχής από τα 13,77 ευρώ βρίσκεται τώρα στα 11,25 ευρώ.

Η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 11,08% αφού από τα 8,3 ευρώ είναι τώρα στα 7,38 ευρώ.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ χάνει 10,43% καθώς από τα 7,68 είναι τώρα στα 6,87 ευρώ.

«Σωματοφύλακες» της αγοράς

Μεσοσταθμικά οι απώλειες για τις τρεις  αυτές είναι στο 13,3% γεγονός που σημαίνει ότι η πτώση τους είναι…67,6% μικρότερη από αυτήν που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, των συνολικά 60 μετοχών.

Λόγω του ότι αυτή η μετοχική τριπλέτα έχει την καλύτερη συμπεριφορά από τα υπόλοιπα «βαριά χαρτιά», διαθέτει πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στον Δείκτη. Πιο συγκεκριμένα ο ΟΤΕ, που έχει 80.382 μετόχους και το 47%  των μετοχών του βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά, επηρέαζε κατά 9,74% τον Γενικό Δείκτη, στα ψηλά της αγοράς, στις 24 Ιανουαρίου.

Τώρα η επίδραση του ΟΤΕ στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Δείκτη έχει ανέβει στο 13,53%. Και είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη μετοχή. Υποσκελίζοντας την Coca Cola, της οποίας το ‘’ειδικό βάρος’’ από το 10,55% έχει μειωθεί στο 9,79%. Και τούτο γιατί η μετοχή καταγράφει πτώση 45,4%…

Η Τέρνα Ενεργειακή, με 13.517 μετόχους και με το 38,3% σε ελεύθερη διασπορά επηρέαζε τον Γενικό Δείκτη κατά 2,04% και τώρα ο βαθμός επίδρασης έχει ανέβει στο 3,08%.

Η ΕΥΔΑΠ με 22.276 μετόχους και με την ελεύθερη διασπορά να είναι στο 38,7% είχε 1,81% βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη και τώρα έχει πάει στο 2,76%.

Με τα δεδομένα αυτά, οι τρεις αυτές μετοχές έχουν ανεβάσει την επίδρασή τους στον Δείκτη από το 13,53% στο 19,37%. Μάλιστα τώρα οι μετοχές του ΟΤΕ, της Τέρνα Ενεργειακής και της ΕΥΔΑΠ έχουν φτάσει να έχουν μεγαλύτερο ‘’ειδικό βάρος’’ από εκείνο των… τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έχει πέσει στο 12,92%.

Κατά κάποιον τρόπο οι τρεις αυτές μετοχές έχουν αναδειχθεί  σε ‘’σωματοφύλακες’’ του Γενικού Δείκτη, καθώς αν οι τιμές τους είχαν υποχωρήσει κι αυτές στο μέσο όρο της αγοράς, τότε το χρηματιστήριο θα βρισκόταν κάτω από τα τρέχοντα επίπεδά του…

Με τους σημερινούς συσχετισμούς των …μετοχικών δυνάμεων, αν μια μέρα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χάσουν από 1% η κάθε μία, αν ο ΟΤΕ , η Τέρνα Ενεργειακή και  η ΕΥΔΑΠ κλείσουν με άνοδο 1%, κι αν οι υπόλοιπες 53 μετοχές μείνουν αμετάβλητες, τότε ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει με άνοδο 0,065%…

Βεβαίως η βαρύτητα των επί μέρους μετοχών δεν είναι κάτι στατικό αλλά αλλάζει καθημερινά, με βάση τις αυξομειώσεις των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών.

Προ εξαημέρου η Wood and Company είχε σε έκθεσή της τις μετοχές του ΟΤΕ και της Τέρνα Ενεργειακής, ως κορυφαίες επιλογές δίνοντας τιμές στόχους τα 15,3 και 9,20 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή 36% και 24,7% πιο πάνω από τις τρέχουσες τιμές.ΣΧΟΛΙΑ