• Business

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Σχεδιάζουμε επενδύσεις 5 δισ. – Θα φέρουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Σχέδια επενδύσεων που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, έχει ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, οι οποίες θα δημιουργήσουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας  είπε πριν από λίγο ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μιλώντας στο Delphi Forum με το δημοσιογράφο Peter Spiegel.

    Όπως είπε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εμπειρία ήδη στις παραχωρήσεις και τις αναθέσεις έργων από το Δημόσιο και θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση και νιώθει αισιόδοξος για όσα πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

    Δύσκολη άσκηση η υλοποίηση του προγράμματος έργων

    Το ελληνικό πρόγραμμα προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, το χαρακτήρισε πολύ πετυχημένο, και το απέδωσε στις σωστές οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την επιτυχή εφαρμογή τους από τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη που έκαναν εξαιρετική δουλειά στην επιλογή των προτάσεων, όπως είπε.

    Ωστόσο τόνισε, όταν το πρόγραμμα εγκριθεί, θα ξεκινήσει η δύσκολη άσκηση για την υλοποίησή του.

    Το πρόγραμμα αυτό, είπε, είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, μια ευκαιρία γενεάς, και πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Όπως εξήγησε η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς να ξεπεράσουν τον σκόπελο της γραφειοκρατίας  τους και να γίνουν οι απαιτούμενες νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι.

    Πλεονέκτημα της Ελλάδας στις ΑΠΕ

    Ο κλάδος ενέργειας χρειάζεται λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερη ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Περιστέρης. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι λύσεις των διασυνδέσεων και αποθήκευσης ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, “ώστε η χώρα από καθαρός εισαγωγέας ενέργειας μπορεί να γίνει καθαρός εξαγωγέας και κέντρο αποθήκευσης καθαρής ενέργειας για όλη την ευρύτερη περιοχή”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει τόσο μεγάλη δυνατότητα, λόγω της θάλασσας που την περιβάλλει, να δημιουργήσει πλωτά αιολικά.

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για τον κλάδο, τόνισε, όπως και το θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά που αναμένεται το επόμενο διάστημα. Τα off shore αιολικά ξεκινούν από το μηδέν, και μπορούν να γίνουν χιλιάδες MW τα επόμενα χρόνια και επομένως θα δούμε σημαντικές επενδύσεις.

    Πολλές σημαντικές διεθνείς επιχειρήσεις, σημείωσε,  με μεγάλα κεφάλαια και εμπειρία εξετάζουν την πιθανότητα να επενδύσουν στη χώρα, και θύμισε ότι και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει πραγματοποιήσεις στρατηγική συμφωνία για την δραστηριοποίησή της στα πλωτά αιολικά.

    Τράπεζες

    Οποιαδήποτε υγιής ελληνική εταιρεία έχει πρόσβαση στις ελληνικές τράπεζες, όμως οι ξένες τράπεζες απουσιάζουν τα τελευταία δέκα χρόνια από την ελληνική αγορά, κάτι που όπως είπε εκτιμά ότι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια καθώς η ελληνική οικονομία βελτιώνεται.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ Τέρνα: Σημαντική αύξηση εσόδων και EBITDA από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και το καζίνο στο Ελληνικό

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News  για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ