• Business

    ΓΕΚ Τέρνα: Ο Γιώργος Περιστέρης και οι επόμενες κινήσεις σε ΑΠΕ και κατασκευές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Η ΓΕΚ Τέρνα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στην Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στους τομείς των κατασκευών, της παραγωγής ενέργειας, των παραχωρήσεων, της εξόρυξης και της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

    Όσοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τον Όμιλο θυμούνται στη διάρκεια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης τον Γιώργο Περιστέρη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, να επισημαίνει μιλώντας στους μετόχους ότι η ΓΕΚ Τέρνα διατηρεί τα μετρητά της στην Ελλάδα και συνεχίζει να επενδύει. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι το γεγονός ότι η Reggeborgh Invest, η οποία εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το 2018, διπλασίασε τα κεφάλαια που επένδυσε.

    Την περασμένη Παρασκευή η επενδυτική εταιρεία Latsco Hellenic Holdings, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, απέκτησε συνολικά 7.858.571 μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα που αντιστοιχούν στο 7,6% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιμήματος 88,015 εκατ. ευρώ και σε τιμή ανά μετοχή 11,2 ευρώ. Την ημέρα της συναλλαγής (12/3/21) η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στο ταμπλό της Σοφοκλέους στα 9,53 ευρώ ανά μετοχή. Η κ. Λάτση αγόρασε από την Reggeborgh με premium 17,5%.

    Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες συναλλαγές, καθώς η ολλανδική εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι αποεπενδύει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του εν λόγω Ομίλου θα εισέλθουν και άλλοι ισχυροί μέτοχοι.

    Ο κ. Περιστέρης αναμένεται να διπλασιάσει το σημερινό ποσοστό του, αγοράζοντας το μεγαλύτερο τμήμα του ποσοστού 28,181% που πουλά η ολλανδική εταιρεία. Σήμερα κατέχει 15,98% και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα πάρει ακόμα περίπου 16%, δηλαδή θα διαθέσει κεφάλαια της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ (εφόσον και οι υπόλοιπες συναλλαγές πώλησης του ποσοστού της ολλανδικής εταιρείας έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά).

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα, με αφορμή τα αποτελέσματα 6μήνου, ο Όμιλος υλοποιεί έργα κι επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένου του επενδυτικού προγράμματος της επίσης εισηγμένης θυγατρικής, Τέρνα Ενεργειακή, το συνολικό αποτύπωμα των έργων και των επενδύσεων του φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, αποτελώντας βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ.

    Τέρνα Ενεργειακή

    Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη και διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος της Τέρνα Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

    Παρούσα σε όλα τα μεγάλα έργα

    Η ΓΕΚ Τέρνα προτίθεται να δώσει το «παρών» σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που σχεδιάζονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και τα οποία, εφόσον προχωρήσουν, θα αλλάξουν την Ελλάδα.

    Σημαντική είναι η παρουσία του Ομίλου στη μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό. Συμμετέχοντας στην κοινοπραξία Inspire Athens θα κατασκευάσει το Integrated Resort Casino, δηλαδή, μεταξύ άλλων, έναν από τους 6 συνολικά πύργους – ψηλά κτήρια – που περιλαμβάνει το έργο στο πρώην αεροδρόμιο.

    Αυτοκινητόδρομοι

    Το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται σημαντικά το επόμενο διάστημα με την επέκταση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-65 προϋπολογισμού περίπου 450 εκατ. ευρώ.

    Το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων της ΓΕΚ Τέρνα περιλαμβάνει τις εταιρείες Νέα Οδός και Οδός Κεντρικής Ελλάδας με ποσοστό 100%, διαθέτει παρουσία με 17% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ολυμπίας Οδού και μέσω της Τέρνα Ενεργειακή συμμετέχει σε έργα  ΣΔΙΤ, όπως η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, το έργο κατασκευής και διαχείρισης των Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και στην υλοποίηση του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Σημαντικό έργο για τη ΓΕΚ Τέρνα είναι και το αεροδρόμιο Καστελίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο οποίο είναι και μέλος της εταιρείας παραχώρησης.

    Εξόρυξη

    O Όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στην εξόρυξη και επεξεργασία λευκολίθου και στη βιομηχανία μαγνησίας μέσω της θυγατρικής Τέρνα Λευκόλιθοι, μια δραστηριότητα καθαρά εξαγωγική.

    Στο εννεάμηνο του 2020 (τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία) οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ Τέρνα διαμορφώθηκαν στα 723,3 εκατ. ευρώ, έναντι 837,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) ενισχύθηκε στα 235,1 εκατ. ευρώ, έναντι 215,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 55,5 εκατ. ευρώ έναντι 64,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους σε 48,4 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 11,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 29,7 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ