• Business

    Γιώργος Νίκας: Το american dream, ο κίνδυνος της φυλακής, οι πλειστηριασμοί, ο online τζόγος και το snob στυλ στο Lolita’s

    Γιώργος Νίκας


    Ο Γιώργος Νίκας ανήκει σε μια μικρή λίστα επιχειρηματιών στην Ελλάδα όπου η ζωή του μοιάζει με παραμύθι που ίσως να μην έχει καλό τέλος. Ή καλύτερα με ένα story που τα έχει όλα και που δεν θα ζήλευε σε τίποτε επιχειρηματίες από άλλες χώρες, οι οποίοι τα είχαν όλα αλλά…

    Ενας νεαρός γόνος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, ο οποίος από μικρός θέλησε να αποσυνδέσει τη δική του παρουσία στο business από το όνομα βαρύ σαν ιστορία που κουβαλούσε.

    Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις που έφεραν στην Ελλάδα σημαντικά brand και απέφεραν στον ίδιο εκατομμύρια, ισχύ, μια ζωή παραμυθένια.

    Ενας γάμος που έκανε πάταγο με την Μιράντα Πατέρα της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και τρία παιδιά μαζί της, προτού χωρίσουν.

    Φυγή από την Ελλάδα, επιχειρηματικό άνοιγμα στις ΗΠΑ, μόνιμη διαμονή στη Νέα Υόρκη και ξαφνικά… κατάρρευση, δικαστικές περιπέτειες, αναγκαστικοί πλειστηριασμοί.

    Όμως, τίποτε δεν τον πτοεί, αν κρίνουμε από τη ζωή που κάνει εν Ελλάδι μόνο, αφού αλλού δεν μπορεί να ταξιδέψει. Και δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί βλέπουν τον Νίκα σε κυριλέ εστιατόρια και μπαρ ή ακόμη και στις παραλίες της Μυκόνου, να απολαμβάνει όλα όσα χαρακτηρίζουν έναν… bon vivant που δεν δείχνει να τον απασχολεί τίποτε.

    Μια τέτοια έξοδο έκανε, όπως μας εκμυστηρεύτηκαν αυτόπτες μάρτυρες, μόλις την περασμένη Παρασκευή, νωρίς το απόγευμα (στις 16:00) στο Ψυχικό.

    Στο ατμοσφαιρικό ιταλικό εστιατόριο Lolita’s, o Γιώργος Νίκας παρέα με 3 φίλους του (μεταξύ αυτών και γνωστό manager νοσοκομείων) και  με ύφος… snob και χωρίς πολλές έγνοιες στο μυαλό του, ίσως να συζητούσε ένα νέο επιχειρηματικό του βήμα.

    Ίσως πάλι, η σνομπ διάθεσή του στην Ελλάδα να είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης ζωής του στην Αμερική, εκεί που κάποτε κινδύνευσε να γνωρίσει τη σκληρή ζωή της φυλακής. Και με κάποια νοσταλγία να θυμάται από το Ψυχικό το άνετο και πολυτελές διαμέρισμά του στο Μανχάταν, το οποίο, όπως λένε πηγές, έχασε προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα…

    Η αμερικανική περιπέτεια και η απαγόρευση εξόδου

    Η βαθιά πληγή της δικαστικής περιπέτειας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δε λέει να κλείσει με τίποτε.

    Και όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώσεις “έχει καταστήσει τον Γιώργο Νίκα «ελεύθερο πολιορκημένο» στην Ελλάδα αφού ναι μεν κυκλοφορεί ελεύθερος στα όρια της ελληνικής επικράτειας, όμως, μια… παράτολμη απόφασή του να ταξιδέψει σε άλλη χώρα ίσως του κοστίσει την ελευθερία του αφού οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται.”

    Και κυρίως δεν ξεχνούν, μιας και μπορεί, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές  “οι οικονομικές εκκρεμότητες με τις σκληρές φορολογικές αρχές στις ΗΠΑ να έχουν κλείσει με κάποιο παράξενο τρόπο, όμως, οι διωκτικές αρχές καραδοκούν και περιμένουν πότε θα μπορέσουν να τον συλλάβουν που τίναξε κάποτε την μπάνκα στον αέρα με την εσωτερική πληροφόρηση που είχε με το σκάνδαλο insider trading της Goldmam sachs. Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει και ούτε θα κλείσει ποτέ”.

    Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Γιώργου Νίκα, η φιλοδοξία του για σπουδαίες business και κυρίως η διαίσθησή του και η εξυπνάδα του, ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, κι από κανέναν.

    «Ποτέ δεν κάθισε ήσυχος στ’ αυγά του. Ποτέ δεν βολεύτηκε με το οικογενειακό όνομα και την περιουσία. Ηθελε να ξεχωρίζει και ήθελε να συζητούν για τις δικές του business», λένε όσοι έχουν γνωρίσει τον Γιώργο Νίκα.

    Και γι’ αυτό δεν σταμάτησε να βρίσκει δουλειές να κάνει, ακόμη κι όταν ο κόσμος γύρω του κατέρρεε, ακόμη κι όταν ήταν κυνηγημένος από τις αμερικανικές αρχές.

    Η τελευταία του δραστηριοποίηση, την οποία αποκάλυψε το mononews και η δημοσιογράφος Μαρίνα Πρωτονοταρίου, είναι στο χώρο των online παιχνιδιών, μαζί με τον Κώστα Σάκκαρη, σύζυγο της Αγγελικής Κανελλοπούλου και πατέρα της σπουδαίας τενίστριας Μαρίας Σάκκαρη.

    Νίκας και Σάκκαρης είναι κοντά στο να πάρουν άδεια για τα τυχερά παιχνίδια έχοντας συστήσει την εταιρεία Exoplay.

    Όσοι ξέρουν τον Γιώργο Νίκα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να καθίσει ήσυχος. Από μικρός άλλωστε προσπάθησε να «επενδύσει» στο επιχειρηματικό του μυαλό, το οποίο σίγουρα επηρεάστηκε από τον χαρισματικό πατέρα του, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίο κατέστησε την γνωστή αλλαντοβιομηχανία ως την κορυφαία της χώρας.

    Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στα 24 του χρόνια ο Γιώργος Νίκας έκανε τις πρώτες του κινήσεις. Ποιος δεν θυμάται τα φαστ φουντ Wendy’s, ειδικά το μεγάλο κατάστημα εκεί που είναι σήμερα το City Link στη Σταδίου. Ο Νίκας ήταν αυτός που τα έφερε στην Ελλάδα και για μια δεκαετία ήταν ο μεγάλος αντίπαλος των Goody’s. Στη συνέχεια η επιχείρηση δεν άντεξε στον ανταγωνισμό και η αλυσίδα έφυγε από τη χώρα μας.

    Ομοίως ο Νίκας έφερε και την αλυσίδα παγωτού Haagen Dazs η οποία παραμένει στην Ελλάδα και είναι επιτυχημένη.

    Οι πρώτες κινήσεις για τον γόνο της πλούσιας επιχειρηματικής οικογένειας έδειξαν ότι είχε ταλέντο.

    Tο 2007  μαζί με τον Νίκο Λούτσα ιδρύει την «Μέγας Γύρος», με μονάδες παραγωγής γύρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, καθώς αντιλαμβάνεται τη στροφή στο «ελληνικό φαγητό δρόμου», στον γύρο που ανεβαίνει συνεχώς εκείνη την εποχή στις διατροφικές προτιμήσεις των Ελλήνων. Η επιτυχία ήταν μεγάλη, η εταιρεία ισχυροποιήθηκε και διεθνοποιήθηκε ως Megas Yeeros, με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Αλλά ο Νίκας φεύγει και από εκεί.

    Να θυμίσουμε ότι η οικογενειακή επιχείρηση, η αλλαντοβιομηχανία Νίκας έχει περάσει από το 2003 στην Global Finance του Αγγελου Πλακόπητα, έναντι 60 εκατ. ευρώ.

    Φημολογείται ότι πατέρας και γιος έρχονται σε κόντρα καθώς ο δεύτερος είχε φέρει πρόταση λίγα χρόνια πριν από αμερικανική εταιρεία για αγορά με ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

    Τον Γιώργο Νίκα ουσιαστικά δεν τον δένει τίποτε με την Ελλάδα επιχειρηματικά και αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Το 2009 έστησε την GRK Fresh Greek, μια εταιρεία με έδρα το Μανχάταν που είχε ως βασικό concept το λανσάρισμα της ελληνικής κουζίνας με επίκεντρο τον γύρο που έφτασε να διαθέτει εννέα καταστήματα, σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ντόχα και Ντουμπάι. Προηγουμένως έχει πουλήσει την βίλα του στη Σαρωνίδα και μετακομίζει οριστικά στις ΗΠΑ.

    Η βόμβα στις ΗΠΑ που έσκασε σε μια νύχτα

    Για περίπου μια δεκαετία ο Νίκας δεν απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ώσπου το 2019 σκάει μια από τις πλέον πολύκροτες οικονομικές υποθέσεις. Το Bloomberg αποκαλύπτει την εμπλοκή του Νίκα σε ένα ευρύτερο κύκλωμα το οποίο έβγαζε πολλά εκατομμύρια κάνοντας… insider trading, έχοντας δηλαδή εσωτερική πληροφόρηση για μετοχές και εταιρείες στις ΗΠΑ.

    Οι αμερικανικές ελεγκτικές και δικαστικές αρχές αναλαμβάνουν δράση και ξεψαχνίζουν χιλιάδες «κινήσεις» που έχουν γίνει από το 2012 έως το 2017 με τον Γιώργο Νίκα να κατηγορείται ότι ήταν trader με εσωτερική πληροφόρηση.

    Ο Νίκας καταφέρνει να γλιτώσει τη φυλακή απλά και μόνο γιατί πρόλαβε να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού πλέον τίποτε δεν τον κρατούσε στις ΗΠΑ, άλλωστε κινδύνευε από τις αμερικανικές αρχές οι οποίες είχαν δημεύσει την περιουσία του.

    Όπως είχε αποκαλύψει τότε το mononews, ο Νίκας έκανε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για το πολυτελές διαμέρισμά του στο Μανχάταν, αξίας 6 εκατ. δολαρίων.

    Με επιστολή το 2020 η SEC ζητούσε, μεταξύ άλλων, από το δικαστήριο να τροποποιήσει την απόφαση που έλαβε στις 22 Νοεμβρίου 2019 για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Γιώργου Νίκα στις ΗΠΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση του διαμερίσματος που έχει ο Γιώργος Νίκας στη Νέα Υόρκη. Το σκεπτικό πίσω από το αίτημα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ότι έτσι θα διαφυλαχθεί η αξία του ακινήτου.

    Το άλλοτε πολυτελές καταφύγιο στο Μανχάταν χάθηκε για τον Νίκα, και μαζί χάθηκε και το american dream, που είχε ήδη μετατραπεί σε εφιάλτη.

    Το καλοκαίρι του 2020, κι ενώ το σκάνδαλο με την εσωτερική πληροφόρηση δεν έχει κοπάσει το mononews αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Νίκας χαλαρώνει στην Ελλάδα με το 40μετρο σκάφος Endless Summer.

    Έγραφε τότε το mononews: «Έχοντας καταφέρει να πετάξει έγκαιρα από τις ΗΠΑ πριν συλληφθεί κατόρθωσε να διαφύγει στην Ελλάδα, όπου και παραμένει ελεύθερος, όχι μόνο γλυτώνοντας τα χειρότερα, αλλά κυκλοφορώντας άνετος στα σικ στέκια του Κολωνακίου μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

    Τώρα επέλεξε τον πλέον ασφαλή τρόπο για να διακοπάρει στη υγεία των «άλλων» κυρίως αλλοδαπών, που συνελήφθησαν για το σκάνδαλο εσωτερικής χειραγώγησης μετοχών που αποκαλύφθηκε το περασμένο φθινόπωρο.

    Τι κι αν σύμφωνα με την επικοινωνία που είχε προ μηνών το mononews με τον Τζέιμς Μαργκόλιν, εκπρόσωπο του γραφείου του εισαγγελέα του νότιου τομέα της Νέας Υόρκης, οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του Γιώργου Νίκα εξακολουθούν να ισχύουν.

    Αυτό είναι τελικά κάτι που δεν φαίνεται να τον απασχολεί αυτό τον καιρό, που ο ήλιος του Ιούλη σε προκαλεί να κάνεις ένα tour στα νησιά, ειδικά αν έχεις την δυνατότητα να πληρώσεις 90.000 ευρώ για την ενοικίαση του 40μετρου  «Εndless Summer» για μια εβδομάδα.

    Με μια master bedroom που προσφέρει συγκλονιστική θέα, τζακούζι, οχταμελές πλήρωμα με σεφ και άνεση στο ταξίδι η θαλαμηγός, παρέχει όλες τις ανέσεις».

    Ο Νίκας ποτέ του δεν εγκατέλειψε την τρυφηλή ζωή, την οποία βεβαίως είχε μάθει ως γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας. Μύκονος, γιοτ, πάρτι, πολύ χρήμα έρεε πάντα, ακόμη κι όταν τα σύννεφα είχαν μαζευτεί από πάνω του. Εξις δευτέρα φύσις άλλωστε…

    Η ενεργειακή περιπέτεια

    Φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει ανενεργός και χωρίς κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Γιώργος Νίκας στρέφεται στην ενέργεια και στις Ανανεώσιμες Πηγές και ιδρύει πριν από τρία χρόνια την Icon Energy ΙΚΕ.

    Συνέταιροί του ο Βασίλης Λαζαρίδης και ο Θεόφιλος Τζιώτης, αδερφός του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη.

    Ο σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εργασίες προετοιμασίας εργοταξίων κατασκευαστικών έργων, το χονδρικό εμπόριο φωτοβολταϊκών στοιχείων, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης, οι υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα, η κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων και οι υπηρεσίες που παρέχονται από διαφημιστικά γραφεία.

    Γιώργος Νίκας και Μιράντα Πατέρα

    Στις 30 Ιουνίου του 2021 η Icon Energy εξασφάλισε από τη ΡΑΕ δύο βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 220 MW, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή της Βοιωτίας, και ειδικότερα στη θέση Σούλα της κτηματικής περιφέρειας Αγίων Θεοδώρων Θηβών.

    Η μία βεβαίωση παραγωγού αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 120 MW, ενώ η δεύτερη αντίστοιχο σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 100 MW.

    Και τώρα ο Γιώργος Νίκας κάνει ένα ακόμη επιχειρηματικό βήμα, στο πλάι του Κώστα Σάκκαρη, στα τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου. Μπορεί με τον τζόγο να μην είχε μέχρι σήμερα σχέση, αλλά, όπως λένε όσοι τον ξέρουν, ήταν πάντα «τζογαδόρος της ζωής».

    Οι πλειστηριασμοί

    Πολλά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Νίκα, και προσωπικά του Γιώργου Νίκα, βγήκαν στο σφυρί κατά καιρούς και για διάφορες οφειλές.

    Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2022 βγήκε σε πλειστηριασμό η πινακοθήκη της οικογένειας. Ηταν περίπου 325 πίνακες γνωστών και λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, με τον Γ. Νίκα να εμπλέκεται ως κληρονόμος, μαζί με τη μητέρα του Μαρία Δουκάκη.

    Αλλοι πλειστηριασμοί που έγιναν αφορούσαν σε πολύ ακριβά ακίνητα, όπως το πολυτελές διαμέρισμα στην οδό Στησιχόρου στα Ανάκτορα, το οποίο είχε βγει στο σφυρί για χρέος 150.000 ευρώ.

    Οι ημέρες της ζωής του πολυσχιδούς επιχειρηματία με την πολυτελή ζωή αλλά και τις σοβαρές περιπέτειες, ποτέ δεν είναι ανέφελες. Κυρίως γιατί ο ίδιος ο Γιώργος Νίκας φροντίζει να μην μένει ποτέ στάσιμος, αλλά να ανοίγεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Η κόρη και ο Αργυρός

    Ο Γιώργος Νίκας γνωρίστηκε με την Μιράντα Πατέρα, μέλος της γνωστής οικογένειας των εφοπλιστών, στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

    Έκαναν τρία παιδιά, την Αλεξάνδρα, τον Παναγιώτη και την Νταίζη, αλλά μετά από αρκετά χρόνια γάμου χώρισαν.

    Η Αλεξάνδρα Νίκα πριν από μερικούς μήνες είδε το όνομά στα ρεπορτάζ λόγω της φημολογούμενης σχέσης της με τον γνωστό τραγουδιστή Κωνσταντίνο Αργυρό.

    Το περασμένο Μάρτιο τα ρεπορτάζ έγραφαν ότι είναι ζευγάρι και ταξίδεψαν στην Ιταλία κάνοντας εκδρομή στη Φλωρεντία και την Τοσκάνη.

    Το περασμένο Πάσχα το ζευγάρι έκανε ένα ακόμη ταξίδι, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια

    Πριν από μερικές εβδομάδες τα ρεπορτάζ έγραφαν ότι η Αλεξάνδρα Νίκα, η οποία σπουδάζει στην Αμερική, διοργάνωσε μοναδικό πάρτι στο Μαλιμπού για την προώθηση εταιρείας ελληνικών κοσμημάτων.

    Η κόρη του Γιώργου Νίκα, Αλεξάνδρα

    Η ιστορία του πατέρα Παναγιώτη Νίκα

    Ο Παναγιώτης Νίκας, ο επιχειρηματίας από τη Σπάρτη ίδρυσε τη Νίκας ως οικογενειακή επιχείρηση το 1966 και έξι χρόνια μετά, το 1972, κυκλοφόρησε πρώτος στην Ελλάδα το παριζάκι, καθώς και αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ.

    Όσο το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται και κάθε νοικοκυριό αποκτά ένα ψυγείο, η εταιρεία αναπτύσσεται. Το 1991 η Π. Γ. Νίκας εισάγεται στο Χρηματιστήριο και κατασκευάζεται το πρότυπο εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο, που στεγάζει μέχρι σήμερα την έδρα της αλλαντοβιομηχανίας και γειτνιάζει με άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, την ανταγωνίστρια Creta Farms, τη Δέλτα, την Pepsico και τη Folli Follie.

    Μέχρι το 2000 έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και λανσάρει καινοτόμα προϊόντα στα ράφια του λιανεμπορίου, φιλέτο γαλοπούλας σε αλλαντικό και παριζάκι γίγας, δείχνοντας το δρόμο και στον ανταγωνισμό.

    Τότε είναι που αποφασίζει να περάσει τα σύνορα και μάλιστα, να φτάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να ιδρύσει τη Nikas USA.

    Το 1998 -2000 είναι εξάλλου μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από συνεχείς εξαγορές: οι κυπριακές Αλλαντικά Γρηγορίου και Κ&L Snack Foods, το 60% της εταιρείας  νωπού και κατεψυγμένου κρέατος BOSS, το 37,65% της Διόνυσος-Ζόναρς, που εκμεταλλεύεται το γνωστό εστιατόριο κάτω από την Ακρόπολη, το 55% της βορειοελλαδίτικης αλλαντοποιίας Ανανιάδης και το 42,22% της Ελληνικός Γύρος μπαίνουν στο χαρτοφυλάκιο του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος δε διστάζει να εισέλθει και σε άλλα χωράφια.

    Ιδρύει την «Αλέα» με σύγχρονο τυποποιητήριο και εμφιαλωτήριο ελαιολάδου στην Λακωνία, εξαγοράζει δυο τυροκομικές μονάδες σε Θήβα και Πάτρα και ιδρύει ακόμη μια στο ∆οµοκό. Ήταν η ίδια εποχή που η Νίκας είχε «πιαστεί» από το ραντάρ αμερικανικής πολυεθνικής τροφίμων, χωρίς, βέβαια, αποτέλεσμα.

    Λάτρης, επίσης, της καλής ζωής και του ωραίου φύλου, αγόρασε πολυτελή κατοικία στο Λαγονήσι, στη «γειτονιά» των… μεγάλων, όπου διατηρούσαν κατοικίες κι άλλοι επιχειρηματίες, όπως ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας.

    Παναγιώτης Νίκας - Στο σφυρί τα ασημικά της οικογένειας Νίκα - Πίνακες αξίας 145.000 ευρώ
    Παναγιώτης Νίκας

    Η διορατικότητά του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα δημιουργήματά του έγιναν θέλγητρο για τους μεγαλύτερους βιομηχάνους τροφίμων της χώρας.

    Η τελευταία τυροκομική μονάδα που αναφέρθηκε ανήκει σήμερα στην Όπτιμα του Στέφανου Παντελιάδη, που επανασύστησε στην αγορά το κατίκι Δομοκού. Το συνολικό τίμημα εξαγοράς από την Όπτιμα ανήλθε στα 5,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 εκατ. ευρώ αφορούσε σε τραπεζικό δανεισμό της θεσσαλικής τυροκομικής.

    Όσο για τη Νίκας, αφού πέρασε από τα χέρια του Άγγελου Πλακόπητα, κατέληξε στο Σπύρο Θεοδωρόπουλο και σήμερα, μετά την πώληση της Chipita, αποτελεί το μεγάλο – αν και νωρίς να ειπωθεί, κερδισμένο – στοίχημα του Έλληνα επιχειρηματία.

    Το 2003 η αλλαντομηχανία περνά στη Global Finance, έναντι περίπου 60 εκατομμυρίων, κι έτσι έγινε πραγματικότητα η πρώτη εξαγορά μέσω μόχλευσης (leveraged buyout) εισηγμένης εταιρείας στην Ελλάδα.

    Το τίμημα της εξαγοράς κατέληξε σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου σε επενδύσεις της Νίκας Συμμετοχών, οι οποίες πάντως ως επί το πλείστον δεν ευοδώθηκαν και σίγουρα δεν απέκτησαν την αίγλη και τη φήμη της αλλαντοβιομηχανίας που καθιερώθηκε στους κορυφαίους του κλάδου.

    Η σημαντικότερη αυτών, η επένδυση 14 εκατ. ευρώ σε ένα state of the art εμφιαλωτήριο της Αλέα. Στην ιδιοκτησία της δεύτερης συζύγου του Μαρίας ήταν το ποσοστό συμμετοχής στη Λακωνική Τροφίμων, εταιρεία που σήμερα ελέγχεται από την Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου, γνωστού από τη «διάσωση» της Creta Farms.

    Το 2014 η Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου κατέθεσε στις πιστώτριες της Νίκας πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού της αλλαντοβιομηχανίας, ενώ είχε προηγηθεί η αγορά ομολογιών μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων της εισηγμένης από τον ίδιο.

    Από τις αρχές του 2022 οι μετοχές της Νίκας δεν διαπραγματεύονται στο ταμπλό, ενώ ελέγχεται κατά 100% από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Νίκας-Κώστας Σάκκαρης (Exoplay): Mπαίνουν στο διαδικτυακό τζόγο

    Τι «βλέπει» η EXA Infrastructure στην Ελλάδα κι επεκτείνει την παρουσία της με νέες επενδύσεις

    Εφοπλιστές εναντίον εφοπλιστών – Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Οικονόμου που «επιτέθηκε» σε Αλίκη και Σεμίραμις Παληού και Σταμάτη Τσαντάνη



    ΣΧΟΛΙΑ