• Business

    Γιώργος Νίκας: «Παζάρι» με τη SEC και τις δικαστικές Αρχές για το πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν

    • NewsRoom


    Σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και ο επιχειρηματίας και trader Γιώργος Νίκας, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading), σύμφωνα με νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του επιχειρηματία με τη SEC, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, βρίσκεται το πολυτελές διαμέρισμα που διατηρεί ο επιχειρηματίας στη  Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Μανχάταν, η αξία του οποίου υπολογιζόταν ότι ήταν περί τα 6 εκατ. δολάρια.

    Όλα αυτά καθίστανται σαφή από επιστολή που κατέθεσε η SEC στο Δικαστήριο του Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης στις 4 Αυγούστου 2020. Με την επιστολή αυτή, η SEC ζητά, μεταξύ άλλων, από το δικαστήριο να τροποποιήσει την απόφαση που έλαβε στις 22 Νοεμβρίου 2019 για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Γιώργου Νίκα στις ΗΠΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση του διαμερίσματος που έχει ο Γιώργος Νίκας στη Νέα Υόρκη. Το σκεπτικό πίσω από το αίτημα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ότι έτσι θα διαφυλαχθεί η αξία του ακινήτου.

    Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά οικιστικών ακινήτων στο Μανχάταν, οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα ήταν συνετό για τον Νίκα να πουλήσει το διαμέρισμα, ώστε να διαφυλαχθεί η αξία του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου, και τα χρήματα που θα πάρει από την πώληση να κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα «παγώσει» από το δικαστήριο, σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχικής απόφασης του τελευταίου. Κι αυτό για να μην χάσει εν τω μεταξύ την αξία του το ακίνητο και να διαφυλαχθεί ως είχε η περιουσιακή κατάσταση του κατηγορούμενου για insider trading επιχειρηματία.

    Σημειώνεται ότι η SEC διεκδικεί από τον Νίκα 2,6 εκατ. δολάρια τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποκόμισε από παράνομες πληροφορίες που πήρε από τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Νίκας είναι ο δεύτερος Έλληνας που κατηγορήθηκε από τις χρηματιστηριακές Αρχές των ΗΠΑ  για συμμετοχή στο κύκλωμα «εσωτερικής πληροφόρησης» και προσπορισμό παράνομου κέρδους, μετά τον Τηλέμαχο Λαβίδα ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση. Ο επιχειρηματίας και trader Γιώργος Νίκας, ωστόσο, κατόρθωσε να διαφύγει στην Ελλάδα, όπου και παραμένει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, γλιτώνοντας τα χειρότερα.

    Σύμφωνα ωστόσο με επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουνίου το mononews.gr με τον Τζέιμς Μαργκόλιν, εκπρόσωπο του γραφείου του εισαγγελέα του νότιου τομέα της Νέας Υόρκης, οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του Γιώργου Νίκα εξακολουθούν να ισχύουν.

     



    ΣΧΟΛΙΑ