• Business

    Τι «βλέπει» η EXA Infrastructure στην Ελλάδα κι επεκτείνει την παρουσία της με νέες επενδύσεις

    Ο CEO της EXA Infrastructure, Martijn Blanken


    Την παρουσία της στην Ελλάδα επεκτείνει ο κολοσσός EXA Infastracture, ξεκινώντας από την Κρήτη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ισχυροποιήσει την θέση της στην ελληνική αγορά.

    Η EXA μέσω της επέκτασης του δικτύου της στη Μεσόγειο, θέλει να συνδέσει την Κρήτη με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω μιας δεύτερης υποθαλάσσιας διαδρομής, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας ώστε να αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία τηλεπικοινωνιακά hub της Ευρώπης.

    Η Κρήτη αποτελεί το πιο κατάλληλο σημείο για να εξελιχθεί σε σημαντικό εναλλακτικό κόμβο στη διακίνηση δεδομένων προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και την Αφρική, καθώς είναι το πρώτο σημείο που βρίσκεται στην όδευση των υποθαλάσσιων δικτύων οπτικών ινών που περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ.

    Εκεί στηρίζεται και η άποψη του CEO της Lancom κ. Γιώργου Νώλη, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό hub στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

    Τι βλέπει η EXA στην Ελλάδα

    Η EXA Infrastructure, η μεγαλύτερη ειδική πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών που συνδέει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στρατηγικών επενδύσεων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των πελατών της, θα προσθέσει 550 χιλιόμετρα ενός νέου συστήματος DWDM σε δύο διαδρομές οπτικής ίνας με τερματισμό τα Χανιά της Κρήτης.

    Αυτές οι νέες επεκτάσεις ενισχύουν περαιτέρω το αποτύπωμα του δικτύου της EXA συνδέοντας τα Χανιά τόσο με την Αθήνα όσο και με την Πρέβεζα, που αποτελούν τρεις αναδυόμενους κόμβους συνδεσιμότητας, προσφέροντας πρόσθετες επιλογές ποικιλομορφίας δρομολόγησης.

    Η απευθείας σύνδεση του δικτύου με την Αθήνα θα είναι έτοιμη για εξυπηρέτηση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του τρίτου τριμήνου.

    Η EXA Infrastructure που πρόσφατα ανακοίνωσε μια στρατηγική συνεργασία με την Lancom ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια για την εξέλιξη της Ελλάδας σε στρατηγικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων, και αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.

    Όπως ανέφερε κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Lancom ο Αντώνης Κολλαράς, στέλεχος της EXA, η εταιρεία έχει αποφασίσει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η χώρα θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια.

    «Αν το βάλουμε μαζί με τις επενδύσεις που γίνονται από άλλους παίκτες data center όπως η Microsoft και στο FTTH, τα καλώδια που θα πέσουν στην Κρήτη και αυτά που έρχονται στο νησί δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον κλίμα για να επενδύσει μια εταιρεία όπως η EXA» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε ότι η εταιρεία έχει αποκτήσει χωρητικότητα στο καλώδιο της Islalink που συνδέει την Ιταλία με την Πρέβεζα αγοράζοντας μια οπτική ίνα, έχει συνεργασία με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP για την εμπορική αξιοποίηση του καλωδίου οπτικών ινών που υπάρχει στον αγωγό, ενώ σχεδιάζει και την επέκταση των υποδομών που χρησιμοποιεί στην περιοχή της Αττικής.

    «Η ζήτηση για αξιόπιστη, υψηλής χωρητικότητας συνδεσιμότητα οδηγείται από την ανάπτυξη νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που προσγειώνονται στην Κρήτη, τα οποία θα συνδέσουν την Ευρώπη με τις αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας, του Ειρηνικού και της Αφρικής. Επιπλέον, μια σειρά από εταιρείες data center έχουν ανακοινώσει πως θα αναπτυχθούν στο νησί, γεγονός που θα τοποθετήσει την Κρήτη ως  ένα σημείο ουδέτερης διασύνδεσης για υποθαλάσσια καλώδια», δήλωσε ο Steve Roberts, αντιπρόεδρος επενδύσεων δικτύου της EXA Infrastructure.

    Πρόσθεσε επίσης ότι «η EXA είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να κατακτήσει μερίδιο αυτής της ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις κλιμάκωσης των υφιστάμενων δικτύων και αξιοποιώντας την επιτυχία του Trans Adriatic Express και του Ionian Cable. Αναμένουμε ότι η επένδυση αυτή όχι μόνο θα ενισχύσει την περιφερειακή μας παρουσία, αλλά και θα τοποθετήσει την EXA ως τον κορυφαίο παίκτη στην παροχή αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων συνδεσιμότητας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό τοπίο».

    Ο ρόλος της Κρήτης

    Σε κεντρικό πλάνο για τα σχέδια της EXA μπαίνει η Κρήτη.

    Το 2024 αναμένεται να προσαιγιαλωθούν υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, ενώ ήδη η Lancom και η Digital Realty έχουν ξεκινήσει την κατασκευή data centers στο νησί.

    Όπως σημείωσεo ο κ. Κολλαράς, η Μασσαλία παίρνει την μισή από τη συνολική κίνηση δεδομένων που περνούν από τη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικές οδεύσεις καθώς «αν συμβεί κάποιο καταστρεπτικό γεγονός, μεγάλο μέρος της Μ. Ανατολής και της Αφρικής θα μείνει χωρίς διαδίκτυο», γι αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι η λύση της Κρήτης που θέλει και μπορεί να καταστεί ως ένα εναλλακτικό σημείο προσαιγιάλωσης καλωδίων, έχοντας να ανταγωνιστεί τη Γένοβα και τη Βαρκελώνη.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Νώλης (Lancom): Συμμαχία με την EXA – Νέες επενδύσεις και στο βάθος…η Εναλλακτική Αγορά

    Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε data center μέχρι το 2028

    «Εμφύλιος» χωρίς τέλος στην οικογένεια Παυλίδη – Οι απαντήσεις και οι σοβαρές κατηγορίες



    ΣΧΟΛΙΑ