• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί τα βαριά πορτοφόλια παίρνουν θέση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Βαγγέλης Μαρινάκης – Μαριάννα Λάτση – Γιώργος Περιστέρης – Χένρι Χόλτερμαν


    Μαγνήτη για τα βαριά πορτοφόλια αποτελεί πλέον το Χρηματιστήριο της Αθήνας και ειδικότερα ο κλάδος των κατασκευών και της ενέργειας.

    Με επίκεντρο τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και την Ελλάκτωρ, τρανταχτά ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, όπως ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης ή η κυρία Μαριάννα Λάτση μέσω του  family οffice δίνουν το παρόν στον πολλά υποσχόμενο  αναπτυσσόμενο κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας με σοβαρές συνέργειες.

    Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες συμμετέχουν ενεργά σε εισηγμένες της ενέργειας και των κατασκευών, το μήνυμα περνάει για περαιτέρω τόνωση του ενδιαφέροντος στην αγορά. Οι συναλλαγές το τελευταίο διάστημα τείνουν να σταθεροποιηθούν πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ. Οι δε κεφαλαιοποιήσεις των συγκεκριμένων μετοχών έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάνω από το 1,02 δισ. ευρώ και την Τέρνα Ενεργειακή πάνω από το 1,46 δισ. ευρώ. Το αργότερο έως την Παρασκευή ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του τελευταίου 7,5% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχουν οι Ολλανδοί της Regeborgh στο χαρτοφυλάκιο τους.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών θα αγοραστεί από το ίδιο το αφεντικό της ΓΕΚ, ενώ μετοχές θα αγοράσουν και φίλιες δυνάμεις προς τον επιχειρηματία.

    Το πιθανότερο είναι ότι αμέσως μετά και αυτές τις συναλλαγές να μάθουμε ποιοι, εκτός από τον Γιώργο Περιστέρη και την Μαριάννα Λάτση, αγόρασαν ποσοστά μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

    Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή φημολογείται ότι έχει αγοράσει μετοχές ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μέσω εταιρειών του.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαρτίου 2020 είχε ανακοινωθεί ότι το ποσοστό του Γιώργου Περιστέρη στην ΤΕΝΕΡΓ υποχωρεί  στο 14,6835 % επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας από το 19,5404% του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν πριν.

    Ποσοστό δηλαδή 4,86% το οποίο ο αγοραστής δεν έχει υποχρέωση να το δηλώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς είναι κάτω του 5%.

    Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν την διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο, την οικογένεια Στασινόπουλου, να έχει δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει  placement  στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Eνόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE κι αν η οικογένεια Στασινόπουλου θέλει να καταστήσει τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ελκυστική στους ξένους, θα πρέπει, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, να αυξήσει τη διασπορά της μετοχής, στην οπιοία περισσότερο από 91% ελέγχει η Βιοχάλκο! Κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς είναι θέμα χρόνου να δοθεί πακέτο μετοχών σε ξένους επενδυτές.

    Η Βιοχάλκο βρίσκεται μια ανάσα πριν από τα υψηλά 52 εβδομάδων, τα 5 ευρώ, η Ελβαλχαλκόρ κινείται πλέον σε υψηλά 13 ετών και η Cenergy είχε αγγίξει ιστορικά υψηλά.

    Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη κόβει το μέρισμα, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές της Cenergy (εκεί οφείλεται ο λόγος που υποχωρούσε η μετοχή χθες) και μετρητά.



    ΣΧΟΛΙΑ