• Business

    ΓΕΚ Τέρνα: Αλλάζει χέρια το 1/3 των μετοχών με κεφαλαιοποίηση κοντά στο 1 δισ. και τον Γ. Περιστέρη να διπλασιάζει το ποσοστό του

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Σύμφωνα με την ολιγόλογη χθεσινή ανακοίνωση της Reggeborgh Invest η συμφωνία είναι να προχωρήσει σε αποεπένδυση από τη ΓΕΚ Τέρνα, όπως σημειώνει, έπειτα «από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία».

    Γεγονός είναι ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου 2 δύσκολων ετών η ολλανδική εταιρεία διπλασίασε τα κεφάλαια που επένδυσε. Για να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα εξαγόρασε το ποσοστό που είχε η York Capital με μέση τιμή περίπου 4,9 ευρώ ανά μετοχή και το ποσοστό της οικογένειας Κάμπα με 5,5 ευρώ ανά μετοχή.

    Χθες η τιμή της μετοχής του κατασκευαστικού – ενεργειακού ομίλου έκλεισε στα 9,51 ευρώ με άνοδο 2,3%.

    Η Reggeborgh Invest, όπως ανέφερε η ίδια, θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ Τέρνα (28,181%).

    Το ποσοστό της με βάση τη χθεσινή αξία της μετοχής αποτιμάται σε 275,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το διαθέτει με premium, άρα το ποσό που θα εισπράξει είναι μεγαλύτερο.

    Μεγάλο τμήμα του 28,181% αγοράζει ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης η συμμετοχή του οποίου θα διαμορφωθεί πάνω από το 30% (χωρίς να υπερβεί το 33%). Σήμερα κατέχει 15,98% και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα πάρει ακόμα περίπου 16%, δηλαδή θα διαθέσει ποσό της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει την πίστη του στην προοπτική του ομίλου που ηγείται τα τελευταία χρόνια.

    Την εμπιστοσύνη της στη ΓΕΚ Τέρνα δείχνει με την εξαγορά ποσοστού περίπου 8% και η Μαριάννα Λάτση (η επίσημη ανακοίνωση γι’ αυτό αναμένεται σήμερα) ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του φορέα που θα αγοράσει το ποσοστό που υπολείπεται (περίπου 4%).

    Χθες μέσω του Χρηματιστηρίου πουλήθηκε ως «πακέτο» το 3,09% της ΓΕΚ Τέρνα σε τιμή 10 ευρώ (3,2 εκατ. μετοχές) με τη συνολική αξία της συναλλαγής στα 32 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μετοχές αυτές δεν σχετίζονται με το 28,181% της ολλανδικής εταιρείας.

    Οι παραπάνω εξελίξεις βασίζονται στην προοπτική που έχει σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός – ενεργειακός Όμιλος της χώρας. Βάσει των εκτιμήσεων της AXIA Ventures τα έσοδα της ΓΕΚ Τέρνα θα αυξηθούν κατά 14% ετησίως την περίοδο 2020-23, ως αποτέλεσμα, της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας (βάσει εκτίμησης 15,4% ετησίως) της προσθήκης χωρητικότητας στο τμήμα ΑΠΕ (θα αυξηθεί κατά περίπου 600MW το 2019-23) και της αύξησης της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους στους οποίους συμμετέχει (παραχωρήσεις).

    Την ίδια περίοδο το EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση 15,9% ετησίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των ΑΠΕ και της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

    Το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται σημαντικά, μεταξύ άλλων, με την επέκταση βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-65 προϋπολογισμού περίπου 450 εκατ. ευρώ και του IRC (Integrated Resort Casino) στο Ελληνικό (κατασκευαστικό αντικείμενο 9,5 δισ. ευρώ).

    Η Reggeborgh Invest, όπως εκτιμάται, θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Ελλάκτωρ, μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

    Δεν είναι γνωστό, μέχρι στιγμής, το μέγεθος της επένδυσης της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ (σήμερα κατέχει το 14,1761% ). Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ χθες ήταν στα 345 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν απέχει πολύ (τηρουμένων των αναλογιών βεβαίως) από αυτό που θα εισπράξουν οι Ολλανδοί αποεπενδύοντας από τη ΓΕΚ Τέρνα.

    H Reggeborgh πουλά τη συμμετοχή της στη ΓΕΚ Τέρνα και αυξάνει αυτήν στην Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ