• Business

    Οι «χρυσές» υπεραξίες των 152,7 εκατ. για Reggeborgh, τα μετρητά της Μαριάννας Λάτση και η ΓΕΚ Τέρνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Μαριάννα Λάτση – Χένρι Χόλτερμαν


    Υπεραξίες-χρυσάφι μετράνε οι Ολλανδοί της Reggeborgh από τη μετοχική τους παρουσία στον ισχυρό επιχειρηματικό όμιλο του Γιώργου Περιστέρη.

    Το family fund της κραταιάς οικογένειας Βέσελς, επικεφαλής του οποίου είναι ο Χένρι Χόλτερμαν, έχει δει τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στη ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ -100,00% να αποδίδουν κέρδη…136,7 εκατ. ευρώ. Μέσα σε χρονικό διάστημα τριών και μόνο ετών… Παράλληλα όμως οι Ολλανδοί έχουν κατοχυρώσει κι  άλλα 16 εκατ. ευρώ κέρδη, από τη σχετικά πρόσφατη ρευστοποίηση μιας συγκριτικά μικρής συμμετοχής, που είχαν κτίσει στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,39% 18,10. Με το επενδυτικό τους «κοντέρ» να έχει γράψει μέχρι τώρα αποδόσεις συνολικού ύψους 152,7 εκατ. ευρώ.

    Από την άλλη πλευρά, η Μαριάννα Λάτση κουβαλά αναμφίβολα ένα όνομα «βαρύ σαν ιστορία». Στο δικό της χαρτοφυλάκιο προστέθηκαν πέρσι το καλοκαίρι περίπου 84,2 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Όταν και αποφάσισε να αποκολληθεί από το «άρμα» της εταιρικής διαχείρισης, που καθοδηγεί ο αδελφός της Σπύρος, έχοντας στο πλάι του και την άλλη αδελφή της, τη Μαργαρίτα.

    Η κίνηση απεμπλοκής της Μαριάννας Λάτση εκφράστηκε με την πώληση του μεριδίου της στη Lamda Development ΛΑΜΔΑ -100,00% . Σε τιμή όμως που υπολείπεται κατά 19,5% από την τρέχουσα των μετοχών της εταιρείας, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

    Όπως και να΄χει οι Ολλανδοί της Reggeborgh, η Μαριάννα Λάτση και  φυσικά ο Γιώργος Περιστέρης είναι από χθες τα κεντρικά πρόσωπα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον για τις μετοχικές ανακατατάξεις στον Όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς όμως ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει οι πτυχές και οι όροι του δυνητικού αυτού deal.

    Μια συμφωνία με φόντο τα…290,7 εκατ. ευρώ

    Tουλάχιστον σε ότι αφορά την αίσθηση που κυριαρχεί στην αγορά, είναι ότι οι Ολλανδοί σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τη ΓΕΚ Τέρνα. Στην οποία και κατέχουν 31.292.010 μετοχές, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν στο 30,256% της εταιρείας. Και με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (στα 9,29 ευρώ) το προς διάθεση «πακέτο» αποτιμάται στα 290,7 εκατ. ευρώ. Κάτι που εξ αντικειμένου η πώλησή του, το χαρακτηρίζει σαν μεγάλο deal με σύνθετες απαιτήσεις.

    Η αγορά δεν είναι σε θέση να διακρίνει το πόσο κοντά βρίσκεται η αποχώρηση των Ολλανδών, καθώς κι αν αυτή θα γίνει «με τη μία» ή ενδεχομένως και τμηματικά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ανοικτά ερωτήματα αποτελούν επίσης τον αν η Μαριάννα Λάτση θα πάρει πάνω της όλο το ποσοστό των Ολλανδών, αν θα έχει μαζί και «φίλιες δυνάμεις» καθώς και αν ο  διοικητικός ηγέτης του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, θα θελήσει και εκείνος να αποκτήσει ένα τμήμα των υπό παραχώρηση μετοχών. Ανεβάζοντας το ποσοστό του που σήμερα είναι στα επίπεδα του 16%.

    Πάντως ,ειδικά σε ότι αφορά τη Μαριάννα Λάτση, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τη στιγμή που αποκτήσει σημαντική συμμετοχή στη ΓΕΚ Τέρνα, θα επιστρέψει έμμεσα  και στο project του Ελληνικού, από όπου έφυγε πέρσι… Σε ότι αφορά βεβαίως την κεφαλαιακή οντότητα του family office της Μαριάννας Λάτση, σαφώς και είναι πολλαπλάσιο των μετρητών που αντλήθηκαν με τις περσινές πωλήσεις μετοχών της Lamda.

    Πώς «χτίστηκαν» τα κέρδη για τους Ολλανδούς

    Για τους Ολλανδούς της Reggeborgh, φαίνεται ότι η ανάμειξή τους με τον Ελλάκτωρα ΕΛΛΑΚΤΩΡ -100,00% από τη μία πλευρά, και οι υπεραξίες από τη ΓΕΚ Τέρνα από την άλλη, επέδρασαν καταλυτικά στις αποφάσεις τους.

    Στον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο ξεκίνησαν να αποκτούν μετοχικές θέσεις από τα τέλη Μαρτίου του 2018, όταν και εξαγόρασαν τα πρώτα ποσοστά του Νίκου Κάμπα. Το επόμενο κιόλας μήνα η συμμετοχή των Ολλανδών ξεπέρασε το 9,3% για να συνεχίσουν και με άλλες αγορές μετοχών, τμηματικά. Από διάφορες «πηγές» και κατά κύριο λόγο από το fund  του York capital, που κι εκείνο αποεπένδυσε με μεγάλες υπεραξίες.

    Για τους Ολλανδούς οι τελευταίες αγορές έγιναν τον περσινό Μάρτιο, όταν και έφτασαν στο 30,256% της ΓΕΚ Τέρνα. Με βάση δικούς μας υπολογισμούς το συνολικό κόστος κτήσης διαμορφώθηκε στα 154 εκατ. ευρώ, που σημαίνει 4,92 ευρώ ανα μετοχή που αποτιμάται τώρα στα 9,29 ευρώ. Δηλαδή…88,8% πιο πάνω που είναι καταφανώς μια «χρυσή» απόδοση σε ορίζοντα 3ετίας. Πρακτικά η απόδοση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων είχε μικρότερο χρόνο επένδυσης…

     Στις 11 του μηνός του περσινού Δεκεμβρίου οι Ολλανδοί πούλησαν το 2,7% των μετοχών που κατείχαν στην Τέρνα Ενεργειακή έναντι τιμήματος 38,5 εκατ. ευρώ. Από τα οποία τα 16 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ήταν οι υπεραξίες, που έφτασαν στο 71%.

    Οφέλη και από το άλμα της μετοχής του Ελλάκτωρα

    Με τη σχεδιαζόμενη αποχώρησή τους από τη ΓΕΚ Τέρνα Ολλανδοί της Reggeborgh, μετατοπίζουν το κέντρο βάρους στον Ελλάκτωρα. Έχοντας την άνεση να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες που γεννιούνται, από τα κέρδη της ΓΕΚ Τέρνα. Εφ’ όσον φυσικά αυτά κατοχυρωθούν από την πώληση του «πακέτου» στον όμιλο Περιστέρη. Που λόγω της έντονης επιχειρηματικής του ανάπτυξης, έχει προσφέρει εξαιρετικές υπεραξίες στους επενδυτές.

    Μέχρι τώρα η Reggeborgh έχει δαπανήσει 53,8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 14,176% του Ελλάκτωρα, με το κτήσης να διαμορφώνεται στα 1,77 ευρώ ανά μετοχή. Στο άκουσμα των χθεσινών εξελίξεων η μετοχή έκανε άλμα 14,29% κλείνοντας στα 1,60 ευρώ. Πλησιάζοντας στο κόστος κτήσης των Ολλανδών, που έχουν να διαχειριστούν το ζήτημα της κεφαλαιακής αύξησης  (από 100 έως 150 εκατ. ευρώ) αλλά και το δικαίωμα αγοράς σε δύο μήνες, του 12,54% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολα. Έναντι ενός τιμήματος που εικάζεται ότι μπορεί να είναι στα 38 εκατ. ευρώ.

    Πήρε το «πακέτο» η Μαριάννα ;

    Κατά τα άλλα και σε ότι αφορά το «μέτωπο» της ΓΕΚ Τέρνα, οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες (που δημοσιοποιήθηκαν από το Mononews.gr) έκαναν λόγω για εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση του 9,3% στη Μαριάννα Λάτση έναντι τιμήματος της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Κάτι που όμως μένει να επιβεβαιωθεί αν όντως είναι έτσι. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό αυτή το ποσοστό που φέρεται να παραχωρήθηκε αντιστοιχεί στο 31% του «πακέτου» που κατέχει η Reggeborgh.

    Φεύγοντας από τη Lamda η Μαριάννα Λάτση είχε πουλήσει 14.892.760 μετοχές έναντι 5,652 ευρώ τη μία. Με τη χθεσινή τιμή της μετοχής να είναι στα 7,02 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποσοστό στην ΓΕΚ Τέρνα αγοράζει από την Reggeborgh το family office της Μαριάννας Λάτση

    Μαριάννα Λάτση: Αγόρασε το 9,3% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

    Η αγωγή που ετοιμάζει η εφοπλίστρια, το χρυσό συμβόλαιο του Πασχάλη Μπουχώρη, η ντρίμπλα Καραβία και οι εκπλήξεις της Motor Oil



    ΣΧΟΛΙΑ