• Business

    H Reggeborgh πουλά τη συμμετοχή της στη ΓΕΚ Τέρνα και αυξάνει αυτήν στην Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χένρυ Χόλτερμαν, επικεφαλής Reggeborgh

    Χένρυ Χόλτερμαν, επικεφαλής Reggeborgh


    Σταδιακά αρχίζει να αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός της Ολλανδικής Reggeborgh Invest στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο καθώς η γενική εντύπωση από όσα έγιναν χθες γνωστά είναι ότι οι Ολλανδοί πωλούν το μεγαλύτερο τμήμα της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα (σήμερα 30,2%) και επενδύουν περισσότερο στην Ελλάκτωρ στην οποία κατέχουν 14,17%.

    Ενδιαφέρον είναι ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα εισέρχεται αποκτώντας ένα τμήμα των πωλούμενων από τους Ολλανδούς μετοχών, το family office της Μαριάννας Λάτση. Χθεσινοβραδινή πληροφορία του mononews ήταν ότι η προαναφερθείσα επιχειρηματίας αγόρασε το 9,3% της ΓΕΚ Τέρνα εξωχρηματιστηριακά ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις που αναμένονται ίσως και εντός της ημέρας.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα πιθανότατα να εισέλθει και ακόμα ένας τρίτος φορέας, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι μέρος των πωλούμενων μετοχών θα αγοράσει ο διευθύνων σύμβουλός του κατασκευαστικού – ενεργειακού ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, που σήμερα κατέχει το 15,98%.

    Οι εξελίξεις, εφόσον βεβαίως ανακοινωθούν επίσημα, απαντούν και στα όσα έχουν επισημανθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα ζητήματα ανταγωνισμού που πιθανότατα εγείρονται από τη συμμετοχή και στους δύο κατασκευαστικούς ομίλους της Reggeborgh.

    Η ολλανδική εταιρεία έχει επενδύσει στην ΓΕΚ Τέρνα περίπου 150 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς 200 εκατ.).

    Πρόκειται για την επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Wessels, μιας εκ των πλουσιότερων στην Ολλανδία, ιδιοκτήτρια της κατασκευαστικής εταιρείας VolkerWessels η οποία απασχολεί 17.000 εργαζομένους σε 120 εταιρείες ανά τον κόσμο.

    Εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Απρίλιο του 2018 όταν εξαγόρασε ένα τμήμα του ποσοστού (9,3%) που είχε στην κατοχή της η οικογένεια Κάμπα (η οποία έπειτα από τον θάνατο του Νικόλαου Κάμπα πούλησε ολόκληρη τη συμμετοχή της). Έκτοτε σταδιακά εξαγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές της οικογένειας Κάμπα και μαζί με άλλες που πήρε από το Χρηματιστήριο και την York Capital έφθασε να ελέγχει όπως προαναφέραμε το 30,2%.

    Το Σεπτέμβριο του 2020 η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα για την εξαγορά του ποσοστού του στη Ελλάκτωρ (12,5457%). Το δικαίωμα προαίρεσης που απέκτησε η Reggeborgh δεν ασκήθηκε εντός του προβλεπόμενου 6μήνου και πρόκειται να παραταθεί για ακόμα δύο μήνες (η σχετική ανακοίνωση αναμένεται άμεσα) ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ με δεδομένο ότι η ολλανδική εταιρεία, τουλάχιστον με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, δεν επιθυμεί να υπερβεί σε αυτήν το 33,3%.

    Τις επόμενες ημέρες στο μεταξύ αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα προτείνει η νέα διοίκηση στην Ελλάκτωρ, έπειτα από τον οικονομικό έλεγχο που κάνει. Πληροφορίες αναφέρουν αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

    Πρόθεσή της είναι οι αποφάσεις να ληφθούν κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που είναι υποχρεωμένη να συγκαλέσει αρχές Απριλίου με την ατζέντα που έθεσε η πλευρά της Greenhill Investments Limited συμφερόντων των εφοπλιστών Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη.

    Για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της Άκτωρ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια ενδιάμεση χρηματοδότηση.

    Ποσοστό στην ΓΕΚ Τέρνα αγοράζει από την Reggeborgh το family office της Μαριάννας Λάτση



    ΣΧΟΛΙΑ