• Business

    Γ. Αληγιζάκης (Ελινόιλ): «Έρχεται μείωση έως 8% στις τιμές των καυσίμων»

    Γιάννης Αληγιζάκης

    Γιάννης Αλιγιζάκης, επικεφαλής Ελινόιλ


    Από σήμερα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι πρώτες σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ, τονίζοντας πως μέχρι και την Πέμπτη αναμένεται να υποχωρήσουν έως και 8% ως αποτέλεσμα της ραγδαίας πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή αντλίας μπορεί να «πέσει» ακόμη και στα επίπεδα του 1,41 ευρώ/λίτρο από περίπου 1,53 ευρώ/λίτρο που ήταν χθες.

    Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης σπεύδει να τονίσει πως η μείωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν υπήρχε λιγότερη φορολογία στα καύσιμα, η οποία σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 65% της τελικής τιμής. Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, για κάθε 10 ευρώ βενζίνης τα 6,5 ευρώ (δηλαδή το 65%) είναι φόροι και δασμοί ενώ τα 0,6 € (το 6%) είναι το μικτό περιθώριο των εταιρειών εμπορίας, των πρατηριούχων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Ο κ. Αληγιζάκης αποφεύγει να δώσει εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών πέραν της Παρασκευής, λέγοντας πως η κατάσταση παραμένει εξόχως ρευστή και οποιαδήποτε πρόβλεψη ενέχει υψηλό ρίσκο ενώ υπογραμμίζει πως οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» θα εξαρτηθούν από το μέλλον της διαμάχης ανάμεσα στην Ρωσία και την Σαουδική Αραβία. «Μπορεί εάν κλιμακωθεί η διαμάχη, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να πέσουν στα 25 δολάρια το βαρέλι, μπορεί όμως και να κινηθούν και πάλι προς την περιοχή των 50 δολαρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στην πορεία της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ επισημαίνει πως μέχρι στιγμής κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό. Θεωρεί ωστόσο πως εάν αρχίσουν να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα που πλήττουν τις μετακινήσεις, όπως κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση θεατών σε γήπεδα, αναστολή εκδρομών, κα., τότε αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και η ζήτηση για καύσιμα.

    Πλήγμα θα δεχθεί και στη περίπτωση που η φετινή σεζόν δεν εξελιχθεί καλά για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος έχει ευρύτερη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία.

    Να σημειωθεί πως κλιμάκια της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ξεκίνησαν ήδη στοχευμένους ελέγχους στην αγορά καυσίμων, με τον υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να στέλνει μήνυμα προς τους φορείς της για αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής τώρα που υποχωρούν κατακόρυφα οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού».

    «Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκίνησε ήδη -μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή- άμεσο έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς και θα επιβάλει πρόστιμα όπου υπάρχει παράβαση», σημείωσε ο υπουργός με ανάρτησή του στο Twitter.



    ΣΧΟΛΙΑ