• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Αramco για πρώτη φορά κάτω από τo επίπεδο της ΙPO, μετά τον «πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο» που κήρυξε η Σαουδική Αραβία

    • NewsRoom


    Οι μετοχές της Saudi Aramco υποχώρησαν για πρώτη φορά κάτω από το επίπεδο της αρχικής εγγραφής τους, καθώς ο πόλεμος τιμών στις παγκόσμιες αγορές του πετρελαίου μείωσε τις προοπτικές της ναυαρχίδας εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

    Η μετοχή υποχώρησε έως και 9,4% στο Ριάντ, πριν κλείσει με τελική πτώση -9,1% στα 30 riyals. Η αρχική τιμή στις 11 Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 32 riyals.  Ο δείκτης Tadawul All Share υποχώρησε κατά -8,3%.

    Οι αγορές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή κατέρρευσαν την Κυριακή καθώς η Σαουδική Αραβία «πυροδότησε» έναν παγκόσμιο πόλεμο  στις τιμές πετρελαίου, προχωρώντας σε μείωση της επίσημης τιμολόγησης του αργού της, στη βαθύτερη περικοπή των τελευταίων 30 ετών. Μια κίνηση που έρχεται ως αντίποινα στην αποτυχία της συνόδου του OPEC στη Βιέννη την Παρασκευή. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται μάλιστα να συνοδέψει τη μείωση της τιμολόγησης με αύξηση της παραγωγής, «βάζοντας φωτιά» στον συνασπισμό του OPEC με την Ρωσία, μετά την άρνηση της τελευταίας να συμφωνήσει με την πρόταση  του OPEC για μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

    Η υποχώρηση της  Saudi Aramco είναι πάντως ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση, που στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς πανηγύριζε για τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε συγκεντρώσει η Αρχική Δημόσια Προσφορά, με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να θέλει να «ανοίξει» και προς άλλες κατευθύνσεις μια ενεργειακά εξαρτημένη οικονομία.

    Οι περικοπές στις τιμές της Aramco ήταν μια πρώτη αντίδραση στην αποτυχία του OPEC να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τη μείωση της παραγωγής. Το αργό σημείωσε την Παρασκευή τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2008. Το αποτέλεσμα της συνάντηση στη Βιέννη ήταν μια εντυπωσιακή ανατροπή αναφορικά με αυτό που ανέμεναν οι αγορές μετά την πτώση της ζήτησης που έχει φέρει η έξαρση της Covid-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό.

    Όπως ανέφερε ο Edward Bell από το NBD PJSC στο Bloomberg, η «Aramco ήταν εξαιρετικά σαφής στο ενημερωτικό της δελτίο ότι οι αποφάσεις παραγωγής καθορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από την εταιρεία. Έτσι, αυτή θα είναι η πρώτη συνέπεια αυτής της ρήτρας στη στρατηγική της Aramco.» Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή crude τον επόμενο μήνα σε πάνω από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στις συνομιλίες, που ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν.

    Οι μετοχές της Aramco, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου, είχαν μέχρι σήμερα αψηφίσει την κρίση του κορονοϊού, παραμένοντας πάνω από το επίπεδο της αρχικής εγγραφής τους, παρά τις επιπτώσεις της Covid-19 στην τιμή του πετρελαίου. Μέχρι τις 5 Μαρτίου είχε υποχωρήσει κατά μόλις 6%. Μόνο τις πρώτες δύο ημέρες μετά την εγγραφή της, η μετοχή της εταιρείας είχε καταγράψει μια εντυπωσιακή άνοδο 20%, εκτοξεύοντας την αξία της εταιρείας στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ