• ΑΓΟΡΕΣ

    Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 24%, στη χειρότερη ημέρα από τον Πόλεμο του Κόλπου

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου

    γεώτρηση πετρελαίου


    Με την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την εποχή του Πολέμου του Κόλπου έκλεισε η «Μαύρη Δευτέρα» για την αγορά του πετρελαίου.

    Η σημερινή πτώση ακολούθησε την κατακόρυφη βουτιά των χρηματιστηρίων της Μέσης Ανατολής την Κυριακή, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο να προχωρήσει στις βαθύτερες περικοπές στην επίσημη τιμολόγηση του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα άνω των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Μια απόφαση που κηρύσσει τον «πόλεμο τιμών» στο πετρέλαιο κατά της Ρωσίας, μετά την άρνησή της τελευταίας στην πρόταση του OPEC για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποχώρηση της ζήτησης λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας της Covid-19.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η Ρωσία φέρεται έτοιμη να σηκώσει το γάντι που πέταξε η Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας όχι μόνο πως μπορεί να αντέξει μια υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και να προχωρήσει και αυτή στην αύξηση της παραγωγής.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI, παραδόσεως Απριλίου, υποχώρησε κατά 10,15 δολάρια (-24,6%) τερματίζοντας τις συναλλαγές σε χαμηλό τεσσάρων ετών στα 31,13 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια απόδοση του WTI όλων των εποχών.

    Στο Λονδίνο το συμβόλαιο Brent έκλεισε με απώλειες 10,91 δολαρίων ή -24,1% στα 34,36 δολάρια το βαρέλι.

    Πάντως οι αναλυτές θεωρούν πως ο «πόλεμος των τιμών» μπορεί να βρίσκεται ακόμα στην αρχή του, με την Goldman Sachs να περικόπτει την πρόβλεψή της για την τιμή του brent για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο στα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία της πως  οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα 20 δολάρια το βαρέλι.



    ΣΧΟΛΙΑ