• Business

    FT: Πάνω από 11.000 περικοπές εργαζομένων από τις τράπεζες της Wall Street – Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις

    • NewsRoom
    Jamie Dimon (JP Morgan), Jane Fraser (Citi), (πάνω), James Gorman (Morgan Stanley), Brian Moynihan (Bank of America)

    Jamie Dimon (JP Morgan), Jane Fraser (Citi), (πάνω), James Gorman (Morgan Stanley), Brian Moynihan (Bank of America)


    Οι περικοπές θέσεων εργασίας στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ πρόκειται να ξεπεράσουν φέτος τις 11.000, καθώς η Wall Street περιορίζει σημαντικά τις προσλήψεις μετά από την υπερβολική αύξηση του προσωπικού κατά την εποχή της πανδημίας.

    Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι FT, τελευταίο κρούσμα αποτελεί η Citigroup, η οποία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 5.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, κυρίως στην επενδυτική τραπεζική και τις συναλλαγές.

    Είχαν προηγηθεί περικοπές που επηρέασαν χιλιάδες τραπεζίτες στις Goldman Sachs και Morgan Stanley.

    Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται μετά από ένα “ξεφάντωμα” προσλήψεων που ξεκίνησε όταν η οικονομία ανέκαμψε στον απόηχο του Covid-19.

    Οι τράπεζες αύξησαν δραματικά τον αριθμό των εργαζομένων τους για να αντιμετωπίσουν τις συμφωνίες και την έκρηξη των συναλλαγών σε μια εποχή που η εργασία από το σπίτι έφερνε αλλαγές στους παραδοσιακούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    «Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες αγορές εργασίας που έχουμε δει από την οικονομική κρίση του 2008», δήλωσε ο Max Kemnitzer, διευθύνων σύμβουλος για τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην επιχείρηση προσλήψεων Michael Page στη Νέα Υόρκη.

    Η σφιχτή αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία είχε ωθήσει τις εταιρείες να προσφέρουν γενναιόδωρες αμοιβές προκειμένου να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό, ενώ παράλληλα επιδόθηκαν σε επιθετικές προσλήψεις εν μέσω φόβων ότι θα χάσουν στον πόλεμο εντοπισμού και απόκτησης των ταλέντων του κλάδου.

    Σύμφωνα με τους FT, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, οι πέντε μεγάλες τράπεζες της Wall Street — όπως JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley και Citi — απασχολούσαν συνολικά 882.000 εργαζομένους παγκοσμίως, αριθμός σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με το τέλος του 2022 και αυξημένος κατά πάνω από 100.000 σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2020.

    Η μόνη τράπεζα που ανακοίνωσε σημαντική μείωση προσωπικού τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν η Goldman, της οποίας το προσωπικό μειώθηκε κατά 6,4% σε 45.400, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και χρόνια.

    Η Morgan Stanley μείωσε ελαφρώς το προσωπικό στις 82.266, ενώ στη Citi ο αριθμός των εργαζομένων παρέμεινε σταθερός. Η JPMorgan δεν έχει ανακοινώσει μειώσεις μεγάλης κλίμακας.

    Ξεφάντωμα προσλήψεων

    Το 2022, η απασχόληση στη βιομηχανία κινητών αξιών στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε τουλάχιστον 20 χρόνια.

    «Πέρυσι, οι προσλήψεις ήταν τρελές», δήλωσε η Jeanne Branthover, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών πρόσληψης στην εταιρεία DHR Global. «Μου είπαν πολλές εταιρείες ότι δεν προσλαμβάνουμε απλώς επειδή έχουμε πολύ δουλειά, προσλαμβάνουμε τα καλύτερα ταλέντα και τα διατηρούμε για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί».

    Αυτή η τάση έχει αντιστραφεί φέτος, είπε η Branthover. «Παλιά ήταν μία έξοδος για κάθε μία είσοδο, αλλά τώρα λένε στους διευθυντές ότι πρέπει να υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για να γίνει μια πρόσληψη. Τώρα, παρόλο που κάποιος αποχωρεί, δεν σημαίνει ότι λαμβάνουν έγκριση για την πρόσληψη αντικαταστάτη».

    Ωστόσο, ένας από τους λόγους που οι εταιρείες δυσκολεύονται να μειώσουν τον συνολικό αριθμό εργαζομένων είναι επειδή οι εργαζόμενοι αποχωρούν δυσκολότερα σε σχέση με πριν, εν μέσω μειωμένης ζήτησης για νέα ραντεβού όχι μόνο από τράπεζες αλλά και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους, σύμφωνα με υψηλόβαθμούς τραπεζίτες.

    Αυτό θα δοκιμάσει τα σχέδια ομίλων όπως η BofA, η οποία προσπάθησε να αποφύγει τις απολύσεις, αλλά θέλει να εξαλείψει 4.000 θέσεις χωρίς να επαναπροσλάβει εργαζόμενους όταν φύγουν οι υφιστάμενοι.

    «Δεν κάνουμε απολύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BofA, Brian Moynihan, στο CBS News αυτόν τον μήνα. «Προσπαθούμε να το κάνουμε με παραιτήσεις, αλλά ακόμη και αυτές επιβραδύνθηκαν στο μισό από ό,τι ήταν πέρυσι».

    Η δραστηριότητα στο μέτωπο των deals άρχισε να επιβραδύνεται το 2022, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε αυτή την εβδομάδα: «η ευκαιρία που δόθηκε στις επιχειρήσεις μας έχει συρρικνωθεί και επομένως πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές». Η Goldman μείωσε περίπου κατά 6% το εργατικό δυναμικό της τον Ιανουάριο και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία περικοπής περίπου 250 διευθυντικών στελεχών.

    Οι Financial Times τον περασμένο μήνα ανέφεραν ότι η Μοrgan Stanley εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού. Ωστόσο, ο CEO της τράπεζας Τζέιμς Γκόρμαν είπε αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζά του είναι «απίθανο» να επιδιώξει περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας μεγάλης κλίμακας στο εγγύς μέλλον.

    Οι μπουτίκ επενδυτικές τράπεζες περιορίζουν επίσης τον αριθμό των υπαλλήλων τους. Η Lazard είπε στους επενδυτές τον Απρίλιο ότι θα περικόψει το 10% του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του 2023.

    Η Perella Weinberg μειώνει το 7% του προσωπικού της για να ελευθερώσει κεφάλαια για να προσλάβει νέα ταλέντα, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τράπεζες: Ραγδαία αύξηση της χρήσης ψηφιακών πορτοφολιών δείχνει νέα μελέτη

    Morgan Stanley: Σχεδιάζει την περικοπή 3.000 επιπλέον θέσεων εργασίας

    Citigroup: Περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας, εν μέσω τεχνολογικής αναβάθμισης

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ