• Business

    Folli Follie: Ο νέος ελεγκτής και η πρόταση – έκπληξη από Dufry

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Με ενδιαφέρον αναμενόταν η εξ’ αναβολής γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, που ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο (και η οποία τελικά αναβλήθηκε). Τα βλέμματα στρέφονται στην εκλογή του ορκωτού, ο οποίος θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2018 αλλά και την ενημέρωση που πιθανότατα να κάνει η διοίκηση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

    Σχετικά με την επιλογή του ορκωτού, πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της Folli κατέληξε στην PwC, παρ’ ότι υπήρξε οικονομικότερη προσφορά από άλλη ελεγκτική εταιρεία. Η PwC, η οποία είχε αναλάβει και τον έλεγχο για την χρήση του 2017 φέρεται να κατέθεσε προσφορά περίπου 1,3 εκατ. ευρώ και κέρδισε το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες για τον έλεγχο των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων του 2017, η PwC έλαβε περίπου 3 εκατ. ευρώ!

    Όσον αφορά στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, πηγές από την Folli Follie αναφέρουν πως δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος, αν και στο τραπέζι έπεσαν πολλές ιδέες για να γεφυρωθεί το χάσμα. Οι ομολογιούχοι εξακολουθούν να ζητάνε περισσότερες διασφαλίσεις για να συναινέσουν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, παρά την άτυπη διορία εν είδη τελεσιγράφου που έδωσε η διοίκηση.

    Οι εξελίξεις αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως το εγχείρημα διάσωσης της Folli παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο και η επίτευξη συμφωνίας πολύ δύσκολη υπόθεση, διαψεύδοντας την αισιοδοξία που εκφράστηκε από το προεδρείο της Folli στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της 10ης Σεπτεμβρίου.

    Ο μεγιστάνας Mike Ashley

    Εξίσου θολό και αβέβαιο παραμένει το τοπίο γύρω από την τύχη της Links of London. Αν και τα στελέχη της Folli διαβεβαίωναν πως η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, εντούτοις μέχρι και τώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, εκτός του ότι η διαδικασία αναζήτησης επενδυτή συνεχίζεται.

    Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως εκτός από τα δυο σχήματα που έχουν καταθέσει προσφορά (ο ένας σύμφωνα αγγλικά μέσα ενημέρωσης είναι ο μεγιστάνας Mike Ashley μέσω της εταιρείας του Sports Direct), στο «παιχνίδι» έχει μπει και η Fosun, η οποία διεκδικεί την θυγατρική της Folli στην Αγγλία, προσφέροντας μάλιστα 5 εκατ. Ευρώ.

    O επιχειρηματίας Mike Ashley

    Από την άλλη πλευρά, ανοιχτό πάντα παραμένει και το ενδεχόμενο, η προσπάθεια εξυγίανσης της Links of London να ναυαγήσει και η εταιρεία να οδηγηθεί σε πτώχευση. Κάτι που βεβαίως δεν συμφέρει την Folli, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει δώσει αρκετά χρήματα από πέρυσι ακόμη και μετά που ξέσπασε το σκάνδαλο για να την στηρίξει.

    … και η πρόταση- έκπληξη της Dufry

    Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως η Folli δέχθηκε πριν από λίγο διάστημα πρόταση από την Dufry να εξαγοράσει το ποσοστό που κατέχει η ελληνική εταιρεία στον ελβετικό κολοσσό (περίπου 4%), έναντι περίπου 60 εκατ. Ευρώ. Η διοίκηση της Folli απέρριψε την πρόταση των Ελβετών καθώς θεωρεί πως η συγκεκριμένη συμμετοχή αξίζει πολλά περισσότερα (τουλάχιστον 80 εκατ. Ευρώ) ενώ αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο που σχεδιάζει να δώσει ως «προίκα» στη νέα Folli.

    Να σημειωθεί πως ένα μέρος του παραπάνω ποσοστού της Dufry που ελέγχει η Folli είναι σε καθεστώς συμβατικής μεσεγγύησης, για το οποίο οι δυο πλευρές έχουν προσφύγει στη διαδικασία της Διαιτησίας.



    ΣΧΟΛΙΑ