Business

Αποκαλυπτικό: Ποιος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη Links of London της Folli-Follie

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • NewsRoom

O επιχειρηματίας Mike Ashley


Ο μεγιστάνας Mike Ashley μέσω της εταιρείας του Sports Direct International είναι ο ένας από τους δύο τελικούς διεκδικητές που προσπαθούν να αποκτήσουν την αλυσίδα κοσμημάτων Links of London από τους πρώην ιδιοκτήτες τους μέσω δημοπρασίας.  Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο δεύτερος υποψήφιος, η Hilco Capital, λέγεται ότι μπορεί να έχει συμμαχήσει με τον σημερινό ιδιοκτήτη της Links (τη Folli Follie) για να αποκτήσει τη Links μέσω της διαδικασίας πτώχευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία της Sports Direct’s στη δημοπρασία έγινε λίγες μέρες πριν την Ετήσια Γενική Συνέλευση των επενδυτών της, στην οποία οι θεσμικοί επενδυτές αναμένεται να αμφισβητήσουν τη ηγεσία του κ. Ashley στην εταιρεία.  Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε γράψει το mononews  για τα δύο επενδυτικά σχήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Links of London που βγάζει στο σφυρί η Folli Follie.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Mike Ashley προ μηνών αποτέλεσε το όνομα «έκπληξη» στην υπόθεση των attica stores, με τη διοίκηση των οποίων βρισκόταν  σε «ανοικτή γραμμή» επικοινωνίας, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούσε το ενδεχόμενο εισόδου του, μέσω της εταιρείας του Sports Direct, στο μετοχικό κεφάλαιο των Αττικών Πολυκαταστημάτων. 

Το ποσοστό αυτό των Αττικών Πολυκαταστημάτων που ανήκε στη Folli-Follie βγήκε στον πλειστηριασμό από τις τράπεζες που το είχαν κατασχέσει και τελικά εξαγοράστηκε όχι από τον Mike Ashley,  αλλά από τους βασικούς μετόχους των Αττικών Πολυκαταστημάτων. 

Ο βρετανός μεγιστάνας σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, διατηρεί άριστες σχέσεις  με τον  CEO των Attica, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, με τον οποίο και επικοινωνεί πολύ τακτικά.

Πρόκειται για έναν επιχειρηματία με ισχυρή παρουσία στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και δη στην αγορά αθλητικών ειδών, ο οποίος έκανε δυναμική είσοδο και στον κλάδο των πολυκαταστημάτων μετά την εξαγορά των House of Fraser. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United, για την απόκτηση της οποίας κατέβαλε το ποσό των 135 εκατ. στερλινών.

Να σημειωθεί πως η Sports Direct, η οποία ανήκει στον Βρετανό πολυεκατομμυριούχο, δήλωσε παρούσα στον πλειστηριασμό για την πώληση του 35,7% των attica stores αλλά αποθαρρύνθηκε από την αίτηση ανακοπής που εκκρεμούσε.

Μike Ashley

Ποιος είναι, όμως, ο Mike Ashley;

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, o Mike Ashley βρίσκεται στην 629η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με περιουσία που υπολογίζεται στα 2,9 δισ. δολάρια. Και φυσικά ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας. Διαθέτει επίσης ιδιωτικό ελικόπτερο για να πηγαινοέρχεται στην εργασία του, αξίας 5 εκατ. στερλινών, ενώ το 1993 προχώρησε στην αγορά μίας εντυπωσιακής κατοικίας για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας του.

Πέραν της επιχειρηματικής δράσης του, εμφανίζεται ως «κλειστός» άνθρωπος, ο οποίος αποφεύγει τις συνεντεύξεις και την ευρεία προβολή, κάτι που, όμως, άλλαξε αναγκαστικά μετά την εισαγωγή της Sports Direct στο Χρηματιστήριο και την αγορά της Newcastle United που τον υποχρέωσε κατά κάποιον τρόπο να δίνει το «παρών» στους αγώνες της ομάδας του.

Η διαδρομή του προς την κορυφή είναι εντυπωσιακή. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του χρόνια, ενώ ήταν ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης του σκουός. Ωστόσο, μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, ανέλαβε πλέον χρέη προπονητή. Το 1982, ο Ashley άνοιξε το πρώτο του κατάστημα για είδη σπορ και είδη σκι στο Maidenhead, ξεκινώντας με ένα δάνειο 10.000 στερλίνων από την οικογένειά του.

Πολύ γρήγορα το κατάστημα εξελίχθηκε σε αλυσίδα, την οποία χρηματοδότησε με ίδια κεφάλαια και στο τέλος της δεκαετίας του 1990, η επιχείρηση του μετονομάστηκε σε Sports Soccer, ανοίγοντας πάνω από 100 καταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο όμιλος του περιλαμβάνει πλέον 700 καταστήματα ενώ το 2007 εισήχθη στο χρηματιστήριο, με τον Ashley να συγκεντρώνει μέσω της δημόσια εγγραφής 1,8 δισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά εξαγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Newcastle United.

Το 2014 εξαγόρασε μερίδιο και στη σκωτσέζικη ποδοσφαιρική ομάδα Rangers F.C., κίνηση για την οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική, καθώς προκάλεσε ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Ashley μεγάλωσε στο Burnham του Buckinghamshire, όπου εξακολουθούν να ζουν οι γονείς του. Πρόκειται για μία οικογένεια μεσαίας οικονομικής κατάστασης. Άλλωστε και ο ίδιος, παρά την τεράστια περιουσία που έχει δημιουργήσει, ζει λιτά και χωρίς υπερβολές και εκκεντρικότητες. Προτιμά να φορά ένα απλό παντελόνι και ένα πουκάμισο, παρά ένα ακριβό κοστούμι, ενώ συχνά κουβαλά τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το κινητό του, σε πλαστική σακούλα και όχι σε χαρτοφύλακα.

Το 1988, σε ηλικία μόλις 24 ετών, παντρεύτηκε τη Linda Jerlmyr, απόφοιτη οικονομικών με καταγωγή από τη Σουηδία, και απέκτησαν τρία παιδιά. Τη Matilda, την Anna και τον Oliver. Το ζευγάρι χώρισε αθόρυβα το 2003, με τον Ashley να παραχωρεί στην πρώην σύζυγο του το σπίτι της οικογένειας και περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 50 εκατ. στερλινών. Ωστόσο, το 2016, ο Ashley και  Linda επιβεβαίωσαν ότι η σχέση τους έχει αναθερμανθεί. 

Mike και Linda Ashley


ΣΧΟΛΙΑ