• Business

    Folli-Follie: Tι θα γίνει με τα παράγωγα – Οι κερδισμένοι και χαμένοι της υπόθεσης


    Το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί αναστολής των μετοχών της εταιρείας Folli-Follie Α.Ε.Β.Τ.Ε. και εφόσον οι λόγοι αναστολής δεν έχουν αρθεί, ανακοινώνει την πραγματοποίηση της μετάθεσης της λήξης του ΣΜΕ επί των μετοχών της FOLLI-FOLLIE κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 2.6.9.2 του Κανονισμού του.

    Συνοπτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ενέργειες:

    Α. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Τετάρτης 13/06/2018, δύο (2) ημέρες πριν από την κανονική ημερομηνία λήξης του ΣΜΕ Ιουνίου (που είναι η Παρασκευή 15/06/2018), οι σειρές του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου θα μετονομαστούν για τεχνικούς λόγους (της μετάθεσης) με την προσθήκη στην ονομασία τους του χαρακτηριστικού Χ, ήτοι FFGRP18FΧ, και FFGRP18ΙΧ, αντίστοιχα.

    Β. Ως τεχνική ημερομηνία λήξης της σειράς FFGRP18FΧ ορίζεται η 20/12/2019, ενώ της σειράς FFGRP18ΙΧ θα παραμείνει, προς το παρόν, η 21/9/2018.

    Θα ακολουθήσει ανάλογη ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες αναφορικά με τα ΣΜΕ επί της FOLLI-FOLLIE, με βάση τις εξελίξεις και σύμφωνα με τον Κανονισμό του.

    Συγκεκριμένα:

    (α) Σε περίπτωση όπου πραγματοποιηθεί επαναδιαπραγμάτευση (άρση των λόγων αναστολής), η τελική τιμή εκκαθάρισης της εν λόγω σειράς θα υπολογιστεί την τρίτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της ημέρας επαναδιαπραγμάτευσης (Τ+3) με βάση τα προβλεπόμενα στην Απόφαση 12, δηλαδή ως τιμή της Υποκείμενης Αξίας την τιμή η οποία προκύπτει από τη διεξαγωγή Μεθόδου 2 (Αυτόματη και Στιγμιαία κατάρτιση Συναλλαγών – Δημοπρασία {Call Auction}), στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χρονική περίοδο από 13:45 έως 14:00, ως προς την Αξία αυτή.

    (β) Σε κάθε περίπτωση, οι σειρές ενδέχεται να διαγραφούν, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΧΑ.

    Στην περίπτωση αυτή, η διαγραφή των σειρών παραγώγων θα γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του ΧΑ, Άρθρο 2.6.12, παρ. 4, 5, 6, 8 και 10, οι ανοιχτές θέσεις θα λήξουν αναγκαστικά κατά τη σχετική ημέρα διαγραφής κατά τρόπο αυτοδίκαιο και ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί με φυσική παράδοση έναντι καταβολής του τιμήματος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του προϊόντος, όπως ορίζονται στην Απόφαση 12 του ΧΑ.

    Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου.

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των Παραγώγων

    Όπως είχε γράψει ο Δημήτρης Κόκκορης σε ρεπορτάζ του για το mononews.gr, σαφέστατα οι μεγάλοι κερδισμένοι στα Παράγωγα είναι εκείνοι που σόρταραν τη μετοχή των Folli, ποντάροντας στην πτώση της. Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, όσοι πήραν θέση short στο «χαρτί» στα τέλη του περασμένου Απριλίου, αποκομίζουν κέρδη… 576,2% μέχρι και τις 24 Μαΐου.

    Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.890 ευρώ πονταρίσματος θα εισπραχθούν… 12.780 ευρώ.

    Ωστόσο, πέρα από τους ημερήσιους χρηματικούς διακανονισμούς, η εκκαθάριση με φυσική παράδοση απαιτεί από τους short να παραδώσουν τις μετοχές του «στοιχήματος» που έχουν παίξει.

    Αυτό είναι το εύκολο για τους κερδισμένους. Όμως στα Παράγωγα, η νίκη του ενός είναι ήττα του έτερου αντισυμβαλλόμενου.

    Έτσι αν προκριθεί η λύση της εκκαθάρισης με φυσική παράδοση μετοχών, όσοι έπαιζαν την… άνοδο των Folli θα πάρουν «χαρτιά» της εταιρείας, που είναι όμως εκτός διαπραγμάτευσης.

    Η τελευταία τιμολόγησή τους ήταν στα 4,8 ευρώ, αλλά οι μετοχές αυτές μπορεί να βρεθούν και στο μηδέν, αν δεν επανέλθει η εταιρεία στο «ταμπλό».

    Ακόμη βέβαια και αν επανέλθει, η τιμή μπορεί να πάει ακόμη χαμηλότερα από εκεί όπου σταμάτησε… Με άλλα λόγια οι «long» παίκτες, μπορεί να χάσουν ακόμα περισσότερα από όσα ήδη έχουν χάσει.

    Και για το λόγο αυτό ζητούν να υπάρξει η ορθολογική λύση του χρηματικού διακανονισμού, που θα οριοθετεί τις ζημιές.

    Τα ανοικτά συμβόλαια στα Παράγωγα για την Folli δεν είναι πολλά. Ανέρχονται σε 1.740 και αντιστοιχούν σε 174.000 μετοχές, αξίας 835.200 ευρώ στις 24 Μαΐου όταν και σταμάτησε η διαπραγμάτευσή τους…

    Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, οι ίδιες αυτές μετοχές, είχαν αξία 2.746.650 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα δύο ομόλογα των 379,5 εκατ. ευρώ που μπορεί να δώσουν τη «χαριστική βολή» στα Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο και όμως πραγματικό: Αυξήθηκαν 10% οι μικρομέτοχοι των Folli, μέσα στον καταστροφικό Μάιο για την εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ