• Business

    Απίστευτο και όμως πραγματικό: Αυξήθηκαν 10% οι μικρομέτοχοι των Folli, μέσα στον καταστροφικό Μάιο για την εταιρεία

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Απίστευτα και όμως αληθινά είναι τα όσα συμβαίνουν στο μετοχολόγιο των Folli Follie. Πολλοί θα περίμεναν ότι η καταρρακτώδης πτώση της μετοχής θα συνδυαζόταν με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των μετόχων. Εκείνων δηλαδή που, ενώ είχαν «χαρτιά» της εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, θα έσπευδαν να ρευστοποιήσουν. Εκποιώντας τμήμα ή και ολόκληρη τη θέση τους, κάτω από το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων, που στιγμάτισαν τα Folli στη διάρκεια του «καυτού» μήνα Μαΐου.

    Αυτό όμως που πραγματικά συνέβη είναι διαμετρικά αντίθετο με την αίσθηση που είχε διαχυθεί στη αγορά: Διότι όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι μέτοχοι, αλλά αυξήθηκαν κατά περίπου 10%… Μέγεθος που φαντάζει εξωπραγματικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 4 του μηνός του περασμένου μήνα, όταν και εκδηλώθηκε η επίθεση από το αμερικανικό Fund QCM, μέχρι και τις 24 Μαΐου, όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Αθήνας, η εταιρεία έχασε το 68,7% της αξίας της.

    100,5 εκατ. ευρω 

    Μάλιστα στις 15 συνεδριάσεις που έγιναν σε αυτό το διάστημα, διακινήθηκαν 12,6 εκατ. μετοχές, κάτι που αντιστοιχεί στο… 18,8% του συνόλου της εταιρείας, με το συνολικό τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 100,5 εκατ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο μέσος όρος των μετόχων της Folli είχε διαμορφωθεί σε 8.038. Φυσικά πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους «κωδικούς» που αντιστοιχούν σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, Fund, εταιρείες κλπ. Όλοι όσοι δηλαδή κατείχαν έστω μία μετοχή. Ο αριθμός αυτός ήταν ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το Μάρτιο, όταν οι μέτοχοι απαριθμούσαν τους 7.983.

    Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε το Μάιο, όταν και ο μέσος όρος των μετόχων των Folli εκτινάχτηκε στους 8.826…

    Εκείνον λοιπόν το μήνα που ήρθαν τα πάνω κάτω στην εταιρεία, καθώς προστέθηκαν 788 νέοι μέτοχοι… Μέτοχοι που πήραν για πρώτη φορά «χαρτιά» της εταιρείας σε αυτό το επίμαχο διάστημα και όταν «το κοφτερό μαχαίρι των εξελίξεων έπεφτε με φόρα από ψηλά.

    Τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα και πηγάζουν μέσα από το μηνιαίο δελτίο του χρηματιστηρίου (ΑΧΙΑ numbers) που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Mε το αρμόδιο τμήμα να απαντά «έτσι ακριβώς είναι και δεν υφίσταται ζήτημα λανθασμένων υπολογισμών…».

    Πάνω από 788 

    Αν βέβαια ληφθεί υπόψη ότι το… αριθμητήριο των μετόχων αφορά το «καθαρό» τελικό αποτέλεσμα, τότε στην πραγματικότητα οι νέοι μέτοχοι των Folli θα πρέπει να είναι περισσότεροι των 788, αφού είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν και κάποιοι που πούλησαν το Μάιο μηδενίζοντας τη θέση τους.

    Το πόσοι είναι αυτοί παραμένει άγνωστο. Έτσι κι αλλιώς όμως, εκείνοι που έγιναν μέτοχοι των Folli ενώ η εταιρεία βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος, φαίνεται να ήταν μικροπαίκτες. Εξ ου και ο συγκριτικά μεγάλος αριθμός τους.

    Προφανώς πίστεψαν ότι η μεγάλη πτώση της μετοχής θα φέρει κάποια ανοδική αντίδραση, ικανή για να τους δώσει κέρδη και μάλιστα γρήγορα.

    Τα ποσά που πονταρίστηκαν σε αυτό το ενδεχόμενο δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα.

    Το σίγουρο όμως είναι ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής ήρθε να μεγιστοποιήσει των αριθμό των εγκλωβισμένων στα Folli, που κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα αν ευδοκιμήσει το αρνητικό σενάριο.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκφράσει την άποψη, ότι εξ αρχής θα έπρεπε να «παγώσει» η διαπραγμάτευση της εταιρείας, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού.

    Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι ακόμη και με τα πολλαπλά σήμαντρα κινδύνου που υπήρχαν, αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν φοβήθηκαν να γίνουν μέτοχοι της εταιρείας.

    Έστω και με τη λογική του τζογαδόρου.

    Ερχόμενοι να επιβεβαιώσουν όσους πιστεύουν ακράδαντα ότι «κατ’ ουσίαν αθώοι του αίματος, δεν υπάρχουν στις αγορές».

    Χωρίς φυσικά αυτό να αναιρεί τις ευθύνες που μπορεί να καταλογιστούν στους βασικούς μετόχους της εταιρείας και όχι μόνον.

    Θα ηχεί μάλλον παράταιρα, αν οι λογής-λογής τζογαδόροι των Folli έρθουν μεταγενέστερα και να ζητήσουν το λόγο από εκείνους που (υποτίθεται) ότι δεν προστάτεψαν το επενδυτικό κοινό…

    Τι θα γίνει με του «καμένους» στα Παράγωγα;

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές αρχές, θα πρέπει να διαχειριστούν δύο ακόμη παρενέργειες της υπόθεσης Folli.

    H πρώτη αφορά το μέλλον της συμμετοχής της εταιρείας στους Δείκτες.

    Το πιθανότερο είναι να ξηλωθεί από αυτούς, εν όψει των αναδιαρθρώσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Ιουνίου.

    Ένα δεύτερο ζήτημα, και σαφώς πιο ακανθώδες, είναι αυτό που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εκκαθάριση στα Παράγωγα, που ακόμη είναι στο αέρα.

    Σαφέστατα οι μεγάλοι κερδισμένοι στα Παράγωγα είναι εκείνοι που σόρταραν τη μετοχή των Folli, ποντάροντας στην πτώση της. Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, όσοι πήραν θέση short στο «χαρτί» στα τέλη του περασμένου Απριλίου, αποκομίζουν κέρδη… 576,2% μέχρι και τις 24 Μαΐου.

    Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.890 ευρώ πονταρίσματος θα εισπραχθούν… 12.780 ευρώ.

    Ωστόσο, πέρα από τους ημερήσιους χρηματικούς διακανονισμούς, η εκκαθάριση με φυσική παράδοση απαιτεί από τους short να παραδώσουν τις μετοχές του «στοιχήματος» που έχουν παίξει.

    Αυτό είναι το εύκολο για τους κερδισμένους. Όμως στα Παράγωγα, η νίκη του ενός είναι ήττα του έτερου αντισυμβαλλόμενου.

    Έτσι αν προκριθεί η λύση της εκκαθάρισης με φυσική παράδοση μετοχών, όσοι έπαιζαν την… άνοδο των Folli θα πάρουν «χαρτιά» της εταιρείας, που είναι όμως εκτός διαπραγμάτευσης.

    Η τελευταία τιμολόγησή τους ήταν στα 4,8 ευρώ, αλλά οι μετοχές αυτές μπορεί να βρεθούν και στο μηδέν, αν δεν επανέλθει η εταιρεία στο «ταμπλό».

    Ακόμη βέβαια και αν επανέλθει, η τιμή μπορεί να πάει ακόμη χαμηλότερα από εκεί όπου σταμάτησε… Με άλλα λόγια οι «long» παίκτες, μπορεί να χάσουν ακόμα περισσότερα από όσα ήδη έχουν χάσει.

    Και για το λόγο αυτό ζητούν να υπάρξει η ορθολογική λύση του χρηματικού διακανονισμού, που θα οριοθετεί τις ζημιές.

    Τα ανοικτά συμβόλαια στα Παράγωγα για την Folli δεν είναι πολλά. Ανέρχονται σε 1.740 και αντιστοιχούν σε 174.000 μετοχές, αξίας 835.200 ευρώ στις 24 Μαΐου όταν και σταμάτησε η διαπραγμάτευσή τους…

    Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, οι ίδιες αυτές μετοχές, είχαν αξία 2.746.650 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ