• Business

    First Republic Bank: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Πιθανή η κρατική στήριξη

    • Bloomberg
    First Republic Bank

    First Republic Bank


    Υψηλόβαθμα στελέχη της Wall Street και Αμερικανοί αξιωματούχοι που συζητούν το ενδεχόμενο να υπάρξει επέμβαση στη First Republic Bank, εξερευνούν τις πιθανότητες να προσφερθεί κρατική στήριξη προκειμένου να κλείσει συμφωνία, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς έως και 19%, στα 12,80 δολάρια. Ωστόσο σήμερα ενισχύεται μέχρι και 7,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

    Μεταξύ άλλων επιλογών που εξετάζονται είναι η πιθανότητα το κράτος να απαλλάξει τη First Republic Bank από περιουσιακά στοιχεία που βαραίνουν τον ισολογισμό της, κατά το δημοσίευμα.

    Άλλες ιδέες υπό συζήτηση είναι η χορήγηση εγγυήσεων, η χαλαρότερη εφαρμογή κανόνων για την κεφαλαιοποίηση, και η χαλαρότερη εφαρμογή των ορίων για τους μετόχους, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η τράπεζα.

    Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Διάφορα ζητήματα παραμένουν άλυτα και η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εγγυημένη, κατά τις πληροφορίες. Δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα παράσχει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη.

    Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και της First Republic αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    Η First Republic, τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, γνωστή για την παροχή υπηρεσιών σε πλούσια στελέχη του κλάδου τεχνολογίας, έχει χάσει το 89% της χρηματιστηριακής της αξίας φέτος, καθώς οι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους, πιέζοντας την να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων είχε μειωθεί, εν μέσω των αυξήσεων επιτοκίων.

    Η προσπάθεια των 11 ισχυρότερων τραπεζών να παρέχουν στήριξη στην First Republic καταθέτοντας 30 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, έδωσε χρόνο στην τράπεζα και στους συμβούλους της, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase & Co. για να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα.

    Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λάβουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα εάν απειληθούν άλλες μικρές τράπεζες.

    Ακόμη, υπενθύμισε ότι οι αμερικάνικες αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα μέσα στον Μάρτιο για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature.

    «Το κοινό πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα», επισήμανε.

    Διαβάστε ακόμη:

    First Republic Bank: Οι δύο ημέρες τηλεφωνημάτων, οι ανατροπές και οι 11 τραπεζίτες – Πώς ο Dimon και η Yellen εξασφάλισαν 30 δισ. δολ.

    First Republic Bank: Άλμα 37% για τη μετοχή της – Αν χρειαστεί θα παρέμβουμε, λέει η Γέλεν



    ΣΧΟΛΙΑ