• Business

    First Republic Bank: Οι δύο ημέρες τηλεφωνημάτων, οι ανατροπές και οι 11 τραπεζίτες – Πώς ο Dimon και η Yellen εξασφάλισαν 30 δισ. δολ.

    • Bloomberg

    Janet Yellen και Jamie Dimon


    Ο Jamie Dimon και η Janet Yellen είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, όταν εκείνη είχε μια ιδέα: Τι θα γινόταν αν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κατέθεταν δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank, την τελευταία τράπεζα που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού λόγω του πανικού των καταθετών και της φυγής τους.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. αποφάσισε να πάρει το ρίσκο. Προσέγγισε τους επικεφαλής των επόμενων τριών μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ: Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.

    Όλο τον μήνα, οι τραπεζικοί γίγαντες της χώρας μάζευαν καταθέσεις από νευρικούς πελάτες σε μικρότερες επιχειρήσεις – και τώρα αυτά τα μεγαθήρια θα έπαιρναν μερικά από τα δικά τους χρήματα και θα τα έδιναν σε μια τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο που βρισκόταν σε κίνδυνο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν μια διευρυνόμενη κρίση.

    Μετά από δύο ημέρες τηλεφωνημάτων, συναντήσεων και κάποιων ανατροπών, οι CEO 11 τραπεζών συμφώνησαν να ενισχύσουν με συνολικά 30 δισ. δολάρια την First Republic, υποσχόμενοι να αφήσουν τα χρήματα εκεί για τουλάχιστον 120 ημέρες.

    Είχαν την ελπίδα ότι τα χρήματα είναι αρκετά για να σώσουν την First Republic ή τουλάχιστον, να δώσουν στην επιχείρηση αρκετό χρόνο για να βρει μια άλλη λύση, όπως η πώληση.

    Η σύγκριση με τον πανικό του 1907

    Η διάσωση με επικεφαλής τον Dimon πυροδοτεί συγκρίσεις με τον Πανικό των Τραπεζών του 1907, όταν ο J. Pierpont Morgan – ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία που ηγείται τώρα ο Dimon – μάζεψε χρηματοδότες της Wall Street στην ιδιωτική του βιβλιοθήκη και τους έπεισε να στηρίξουν την Trust Company of America, επιδιώκοντας να σταματήσει μια σειρά bank run που απείλησαν να ανατρέψουν τον κλάδο.

    Ένας λόγος που οι ισχυρές τράπεζες προχώρησαν τότε ήταν ότι οι αρχές των ΗΠΑ είχαν μικρή ικανότητα να το κάνουν, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία της Fed.

    “Αν αυτό πετύχει, θα έχει ένα θαυμάσιο διπλό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Todd Baker, ανώτερος συνεργάτης στο Richard Paul Richman Center for Business, Law, and Public Policy του Πανεπιστημίου Columbia.

    Οι μεγάλες τράπεζες δέχονταν ήδη πυρά για την απορρόφηση καταθέσεων από μικρότερους δανειστές. Τώρα μπορούν να δείξουν ότι αποτελούν μέρος της λύσης, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανησυχεί για μία τράπεζα λιγότερη, είπε.

    Οι κινήσεις της Fed

    Οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν τη δική τους προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πελάτες των αμερικανικών τραπεζών το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποσχόμενες να καταβάλουν πλήρως τις ανασφάλιστες καταθέσεις μετά την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών – της SVB Financial Group και της Signature Bank.

    Επίσης, η Fed έκανε δύο διευκολύνσεις για να βοηθήσει άλλες τράπεζες να ανταποκριθούν στις όποιες απαιτήσεις για αναλήψεις.

    Αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει. Και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει.

    Νωρίς την Πέμπτη στη Ζυρίχη, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προσέφερε στην Credit Suisse ένα σωσίβιο ρευστότητας ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διατηρήσει την τράπεζα σε λειτουργία, καθώς προσπαθεί να αναμορφώσει τις δραστηριότητές της.

    Στη συνέχεια η Fed δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν πόσο έντονα οι τράπεζες αντλούν τη βοήθειά της.

    Δανείστηκαν συνολικά 164,8 δισεκατομμύρια δολάρια από δύο μηχανισμούς στήριξης την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου.

    Σε ανακοίνωσή της μετά το επίσημο κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, η First Republic ανέφερε ότι ο δανεισμός της από τη Fed κυμάνθηκε από 20 δισ. δολάρια έως 109 δισ. δολάρια από τις 10 έως τις 15 Μαρτίου. Οι μετοχές της τράπεζας, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 10% κατά την κανονική διαπραγμάτευση την Πέμπτη, υποχώρησαν κατά 17% στις συναλλαγές μετά την συνεδρίαση.

    Δεδομένης της αναταραχής της περασμένης εβδομάδας, οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ήταν πρόθυμες να δείξουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν, σύμφωνα με ανθρώπους που περιέγραψαν τις παρασκηνιακές συνομιλίες, που επικαλείται το Bloomberg.

    Η υπουργός Οικονομικών Yellen συζήτησε την ιδέα από νωρίς με ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και ο πρόεδρος της FDIC.

    Καταιγισμός τηλεφωνημάτων

    Ο καταιγισμός τηλεφωνημάτων μεταξύ τραπεζιτών συνεχίστηκε την Τετάρτη, καθώς περισσότερες τράπεζες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην ομάδα. Παρόλα αυτά, ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα της διάσωσης ή αν το σχέδιο διάσωσης μπορεί να λειτουργήσει.

    Η Yellen μίλησε απευθείας με ορισμένους, κρατώντας επίσης ενήμερους τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Jeff Zients και τη διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

    Μέχρι την Πέμπτη, ένα μεγάλο μέρος της ομάδας είχε αρχίσει να οριστικοποιείται. Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον κάποιοι προσκλήθηκαν καθυστερημένα ή απλώς χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να πάρουν εσωτερικές εγκρίσεις. Η Goldman Sachs ήταν μεταξύ των τελευταίων.

    Μια ακόμη κλήση το πρωί της Πέμπτης μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των CEOs βοήθησε στην ολοκλήρωση του σχεδίου.

    Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι είναι καλή ιδέα. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman δήλωσε με tweet την Πέμπτη ότι η διάσωση είναι «κακή πολιτική» και δίνει μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης. Ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν μια προσωρινή εγγύηση για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, λέγοντας ότι «έχουμε ξεπεράσει το σημείο όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

     

    Τα κεφάλαια που δόθηκαν στην First Republic ανά τράπεζα πηγή: Bloomberg

    Κατά κάποιο τρόπο, η διάσωση μοιάζει με το σχέδιο του 1998 που εκπονήθηκε για τη διάσωση της Long Term Capital Management χωρίς τη χρήση δημόσιου χρήματος, αφού το hedge fund έκανε καταστροφικά λάθος στοιχήματα.

    Τότε, η Fed είχε συγκαλέσει μια συνάντηση στελεχών της Wall Street από τη Merrill Lynch, την Goldman Sachs και περίπου δώδεκα άλλες εταιρείες. Συμφώνησαν να ενισχύσουν με 3,65 δισ. δολάρια το fund για να το κρατήσουν στη ζωή και να αποτρέψουν την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    Όπως και με την LTCM, οι τράπεζες θεώρησαν ότι η διάσωση της First Republic ήταν τελικά προς το συμφέρον τους, καθώς είναι καλύτερο από το να διακινδυνεύσουν έναν διευρυνόμενο πανικό που θα μπορούσε να παρασύρει περισσότερες από αυτές.

    «Αυτό είναι το τραπεζικό σύστημα που φροντίζει τον εαυτό του», δήλωσε ο Todd Phillips, πρώην δικηγόρος της FDIC που τώρα εργάζεται στο Roosevelt Institute.

    Διαβάστε ακόμη:

    WSJ :Αγώνας δρόμου από τους τραπεζικούς κολοσσούς της Wall Street για τη διάσωση της First Republic



    ΣΧΟΛΙΑ