• Τράπεζες

    First Republic Bank: Άλμα 37% για τη μετοχή της – Αν χρειαστεί θα παρέμβουμε, λέει η Γέλεν

    first republic bank

    First Republic Bank


    Ύστερα από αρνητικό σερί ενός μήνα, η First Republic Bank βρέθηκε σε θετικό έδαφος την Τρίτη με άλμα 37% στο άνοιγμα της Wall Street.

    Μέσα σ’ ένα μήνα, η περιφερειακή αμερικάνικη τράπεζα έχει καταγράψει απώλειες κατά 85%, παρά τις προσπάθειες της αμερικάνικης κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα κρίσης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έδωσε το σήμα στις αγορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παρέμβει, αν χρειαστεί.

    Ανακάμπτει ο τραπεζικός δείκτης

    Ο αμερικάνικος τραπεζικός δείκτης κατέγραψε εμφανή σημάδια ανάκαμψης με άνοδο 4,85% με μεγάλους τραπεζικούς κολοσσούς να είναι σε θετικό έδαφος.

    Η JP Morgan έκανε άλμα 3,38%, η Morgan Stanley 3,60%, η Goldman Sachs κατά  2,43% και η Bank of America κατά 3,90%.

    Ράλι σημειώθηκε και στις μετοχές άλλων αμερικανικών τραπεζών, εν αναμονή ενός σχεδίου διάσωσης της First Repiblic, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ, ηγείται ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.

    Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για μία νέα αύξηση επιτοκίων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Τρίτη ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση θα παρέμβει αν κριθεί απαραίτητο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές.

    Αν και η ομιλία της έγινε μετά το άνοιγμα των αγορών, τα επίμαχα σημεία που αφορούσαν την στήριξη που θα παρέχει η αμερικάνικη κυβέρνηση στις περιφερειακές τράπεζες, σε περίπτωση κινδύνου, διέρρευσαν πριν το άνοιγμα της Wall Street.

    Γέλεν: Έχουν σταθεροποιηθεί οι εκροές

    Η Γέλεν υπενθύμισε ότι οι αμερικάνικες αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα μέσα στον Μάρτιο για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature. Οι ρυθμιστικές αρχές εγγυήθηκαν για τις ασφαλισμένες και ανασφάλιστες καταθέσεις στα δύο ιδρύματα και εγκαινίασαν ένα νέο μηχανισμό δανεισμού έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων.

    Παρ’ όλα αυτά το τραπεζικό sell off συνέχιζε να ταλαιπωρεί τις τραπεζικές μετοχές των ΗΠΑ και οι εκροές στην First Republic Bank άγγιξαν τα 70 δις δολάρια, με αποτέλεσμα 11 τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους στην περιφερειακή τράπεζα κατά 30 δις δολάρια και να οργανώνουν ένα σχέδιο διάσωσης, χωρίς να έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις ακόμα.

    Η Γέλεν πάντως, ανέφερε στις δηλώσεις της ότι έχουν σταθεροποιηθεί οι καταθέσεις στις περιφερειακές τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης:

    First Republic Bank: Και νέα υποβάθμιση από S&P – Δεύτερη μέσα σε 7 μέρες

     



    ΣΧΟΛΙΑ