• Business

    Γιατί 1 στις 4 ελληνικές εταιρείες κοιτάει συμφωνίες με startups

    Ρόμπυ Μπουρλάς – Αντώνης Κοτζαμανίδης – Θεόδωρος Φέσσας – Ευτύχης Βασιλάκης


    Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των μεγάλων ομίλων για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, με πολλούς από αυτούς να προσανατολίζονται στην εξαγορά, συμμετοχή ή συνεργασία με νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) για να αναπτυχθούν αλλά και να εντάξουν στο δυναμικό τους εξειδικευμένο προσωπικό.

    Στελέχη μεγάλων εταιρειών τονίζουν με κάθε ευκαιρία την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Εξαγοράζοντας ή συμμετέχοντας σε μία startup λύνουν εν μέρει αυτό το ζήτημα, ενώ παράλληλα αποκτούν μεγαλύτερο αποτύπωμα στην αγορά.

    Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ και της Deloitte δείχνει ότι το 24% των ελληνικών εταιρειών προχωρά σε συνεργασίες με startups, βελτιώνοντας τη διασύνδεσή τους με το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας.

    «Μέσω των συνεργασιών αυτών αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο, αλλά και αποκομίζουν ωφέλειες για την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας και των τεχνολογικών υποδομών τους και την καλύτερη εξοικείωση με την επιχειρηματική κουλτούρα που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής».

    Public Group

    Το Public είναι μέσα στις μεγάλες εταιρείες που έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της startups.

    Πιο πρόσφατη αποτελεί η προσθήκη της πλατφόρμας audiobooks, Bookvoice ενώ το χαρτοφυλάκιό του ομίλου περιλαμβάνει συμμετοχές στην iRepair, στη Douleutaras, στην Box Now, στη SVUUM, αλλά και στη σουηδική fintech Klarna.

    Ήδη από πέρυσι ο CEO του ομίλου Ρόμπυ Μπουρλάς έχει προαναγγείλει επενδυτικό σχέδιο 50 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου τα 20 εκατ. αναμένεται να τοποθετηθούν σε εξαγορές και συνεργασίες.

    Entersoft

    Η Entersoft του Αντώνη Κοτζαμανίδη είναι ακόμα ένας όμιλος ο οποίος έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι των εξαγορών.

    Τον Μάιο προχώρησε σε ακόμα μία κίνηση, εξαγοράζοντας το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενημέρωσης για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο κ. Κοτζαμανίδης έκανε λόγο για ισχυρό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τις εξαγορές, εστιάζοντας και στην αγορά της Ρουμανίας.

    «Κοιτάμε νέες εξαγορές, έχουμε ανοικτές κεραίες, για εξαγορές εταιρειών είτε σε κλάδους που δραστηριοποιούμαστε ήδη, είτε σε νέες αγορές» είχε πει.

    Real Consulting

    Η εταιρεία του Νίκου Βαρδινογιάννη ξεκινάει τις διαδικασίες μετάταξης στην Κύρια αγορά, έχοντας παράλληλα σηκωμένες κεραίες για νέες εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Όπως είπε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση ο Διευθύνων Σύμβουλος Διονύσης Αθανασάκος η εταιρεία συζητά για ακόμα περισσότερες εξαγορές, ενώ είναι στα σκαριά μια συμφωνία η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο 2023.

    Η Real Consulting κοιτάει κυρίως εξαγορές εταιρειών του εξωτερικού, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασάκος, αμέσως μόλις η εταιρεία μπει στην Κύρια Αγορά, θα κοιτάξει εξαγορές και εντός συνόρων.

    Unisystems-Όμιλος Quest

    Η Unisystems εταιρεία του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές σε τρεις νεοφυείς εταιρείες, τις Probotek, Optechain και Museotek.

    Παράλληλα, η εταιρεία προσανατολίζεται και σε νέες εξαγορές συμπληρωματικών εταιρειών που διαθέτουν ιδιοπαραγόμενο λογισμικό, είναι εξωστρεφείς και απευθύνονται σε ίδιες ή παραπλήσιες αγορές.

    Autohellas

    Η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Kineo ενώ συμμετείχε στον γύρο χρηματοδότησης της startup leasing instacar, του κ. Σαμοθράκη.

    Η INSTACAR είχε λάβει 55 εκατ. ευρώ και στον γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε η Autohellas αλλά και το ελληνικό fund Ellikonos 2 SCA SICAR, που έχει επενδύσει σε επιχειρήσεις όπως η Ροδούλα, η Μινέρβα κ.ά.

    Στον γύρο συμμετείχαν επίσης, ο όμιλος Olympia και το Velocity.Partners που μαζί με την Autohellas είχαν επενδύσει και στο παρελθόν στην instacar.

    Διαβάστε επίσης:

    Κοτζαμανίδης (Entersoft): Διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης – Νέες εξαγορές

    Αντώνης Σαμοθράκης: Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Instacar

    Παχιές αγελάδες για τις εταιρείες τεχνολογίας το α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ