• Business

    Farallon: Στη λίστα των 20 κορυφαίων Hedge Fund του 2020 από πλευράς απόδοσης

    • NewsRoom
    Farallon

    Andrew J.M. Spokes (Managing Partner Farallon)


    To Tiger Global της Chase Coleman κέρδισε για λογαριασμό των επενδυτών της  10,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 – τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο hedge fund  στη λίστα των 20 κορυφαίων διαχειριστών για το 2020 , που καταρτίζει η  εταιρεία LCH Investments του Λονδίνου.

    Eνα fund  που έχει δημιουργηθεί από άλλα hedge funds, γράφει το Institutional Investor επικαλούμενο στοιχεία του Bloomberg.

    Οι 20 κορυφαίοι διαχειριστές κέρδισαν 63,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επενδυτές τους το 2020, σύμφωνα με τη λίστα της LCH, το οποίο κατατάσσει τους διαχειριστές ανάλογα με τα κέρδη που έχουν πετύχει  για τους επενδυτές από την ίδρυσή τους.

    Με την πάροδο του χρόνου, έχουν επιστρέψει περίπου 615,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,3% των καθαρών κερδών στον κλάδο.

    Η Tiger Global, η οποία εντάσσεται στη λίστα για πρώτη φορά, έχει αποδώσει στους επενδυτές της 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2001, σύμφωνα με την LCH.

    Αυτό θέτει την Tiger Global στο νούμερο 14.

    Όπως ανέφερε το Institutional Investor σε προηγούμενο δημοσίευμά του, το long και short fund της Tiger Global κατέγραψε  άνοδο 48,4% για το έτος, τη  δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρουσιάσει ποτέ.

    Η Tiger Global έχει επίσης ένα only long  fund, το οποίο κέρδισε 65,1% το 2020 και αυτά τα κέρδη περιλαμβάνονται επίσης στο σύνολο.

    Οι παραδοσιακοί μάνατζερ αναδείχθηκαν πέρυσι σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους νικητές.

    «Ήταν η χρονιά της επιστροφής του hedge fund», δήλωσε ο Πρόεδρος της LCH Investments κ. Rick Sopher στο Institutional Investor σε τηλεφωνική συνέντευξη.

    «Στις ιδιαίτερα ασταθείς αγορές του 2020, οι ταλαντούχοι μεμονωμένοι managers με όραμα και ευελιξία είχαν καλύτερη απόδοση από τα funds που στηρίζονται σε  προγραμματισμό αυτοματοποιημένων συναλλαγών  », ανέφερε σε δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

    «Αυτοί οι μάνατζερ που μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ των τομέων που κερδίζουν και εκείνων που χάνουν απέφεραν   θεαματικά κέρδη.»

    Η Millennium Management του Izzy Englander ήρθε στη δεύτερη θέση πέρυσι, κερδίζοντας 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επενδυτές της το 2020.

    Τα μεγάλα κέρδη κατέταξαν το  εν λόγω fund που χρησιμοποιεί στρατηγικές πολλών κατηγοριών στην έβδομη θέση, από τη δωδέκατη του προηγούμενου έτους.

    Η Millennium, που ξεκίνησε το 1989, έχει κερδίσει για λογαριασμό των επενδυτών της  36 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ιδρύθηκε.

    Όπως και η Tiger Global, δύο άλλοι μεγάλοι νικητές του 2020 ήταν από τα «παιδιά» του φημισμένου hedge fund του Julian Robertson, του Tiger Management.

    Στην ίδια ομάδα εντάσσονται το Lone Pine Capital του Steve Mandel,  που επέστρεψε  9,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές το 2020 – το τρίτο μεγαλύτερο κέρδος – και το Viking Global Investors του Andreas Halvorsen, το οποίο είχε καθαρά κέρδη 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όπως το Tiger Global, το Lone Pine και το Viking λειτουργούν τόσο κεφάλαια της κατηγορίας onlly long run (μόνον μακροπρόθεσμα)  όσο και παραδοσιακά μακροπρόθεσμα – βραχυπρόθεσμα μετοχικά κεφάλαια (long and short fund).

    Πέρυσι, ένα από τα κεφάλαια της Viking αυξήθηκε κατά 51,6%, ενώ only long fund  του κέρδισε 33,1%.

    Το μακροπρόθεσμο ταμείο της Lone Pine κέρδισε 30 τοις εκατό, ενώ το μακρο-βραχύ πρόθεσμο fund  της ίδιας εταιρίας αυξήθηκε 46%.

    «Αυτοί οι διαχειριστές μετοχών έκαναν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Oι αποδόσεις τους είναι πολύ υψηλότερες από τους δείκτες της αγοράς και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο », δήλωσε ο Sopher.

    Η Lone Pine είναι τώρα στην τρίτη θέση, επιστρέφοντας 42,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές από το ντεμπούτο της το 1996 και η Viking είναι στην έκτη, με καθαρά κέρδη 36,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που κυκλοφόρησε το 1999.

    Εν τω μεταξύ, οι μάνατζερ των fund τύπου quant όπως η Two Sigma και η Renaissance Technologies, έχουν πέσει εκτός λίστας λόγω κακής απόδοσης.

    «Οι συνθήκες ευνόησαν τον άνθρωπο σε σχέση με το μηχάνημα και ήταν αξιοσημείωτο ότι η Renaissance Technologies, ένα αυτοματοποιημένο fund, έχει πέσει από τη λίστα των 20 κορυφαίων», δήλωσε ο Σόφερ.

    Το  Renaissance  είχε απότομες απώλειες πέρυσι, με κάποια από τα funds  που απευθύνονται σε εξωτερικούς επενδυτές να πέφτει περισσότερο από 22% και ένα άλλο να χάνει πάνω από 33% έως τις 25 Δεκεμβρίου.

    Ήταν η 15η θέση στη λίστα του 2019 …….

    Το Two Sigma, το οποίο είχε τη δέκατη ένατη θέση το 2018, έπεσε εκτός λίστας  το 2019.

    Τούτου λεχθέντος, η  Bridgewater Associates του Ray Dalio, fund  που λειτουργεί με βάση τους υπολογιστές έχασε για λογαριασμό των επενδυτών -πελατών της 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, διατήρησε όμως τη θέση της στη λίστα.

    Η εταιρεία – η παλαιότερη στη λίστα που εξακολουθεί να διαχειρίζεται κεφάλαια τρίτων επενδυτών –  και από το 1975 που ιδρύθηκε έχει επιστρέψει 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές.

    Σήμερα έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 101,9 δισεκατομμύρια δολάρια,   σύμφωνα με την LCH.

    Ωστόσο, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της Bridgewater μειώθηκαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, από 131 δισεκατομμύρια δολάρια, υποδηλώνοντας ότι η εταιρεία έχασε χρήματα και είχε ρευστοποιήσεις,   σύμφωνα με τον Sopher.

    Το Bridgewater αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Η μόνη άλλη εταιρεία του τοπ- 20 που έχασε χρήματα πέρυσι ήταν η Paulson & Co. του John Paulson, η οποία ήταν στη διαδικασία μετατροπής της σε family office  και το πλαίσιο αυτό εκκαθάρισε τα κεφάλαιά της από τις επενδύσεις τρίτων .

    Οι επενδυτές είχαν χάσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, πριν αρχίσει η μετατροπή  στα τέλη Ιουνίου.

    Παρά την πτώση του Paulson τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές που είχαν τοποθετήσει χρήματα στα fund  του, έχουν  αποκομίσει από το 1994 οπότε άνοιξε την εταιρία του, συνολικά κέρδη 17,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων,

    Στη λίστα των 20  περιλαμβάνονται  ακόμα funds όπως το Citadel, D.E. η Shaw Group, το Elliott Associates, η Baupost Group, η Sculptor Capital Management (πρώην γνωστό ως Och-Ziff), το Farallon Capital Management και ακολουθούν τα Appaloosa Management, TCI,  Point72 Asset Management (προηγουμένως SAC Capital), Egerton, Brevan Howard και το King Street Capital.

    Επιπλέον, το Soros Fund Management και το Moore Capital, που επίσης σταμάτησαν να διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια τρίτων, εξακολουθούν να  συγκαταλέγονται  στα  20 κορυφαία fund όλων των εποχών με τις υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές-πελάτες τους,  όλων των εποχών.

    Δείτε αναλυτικά την λίστα πατώντας εδώ

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ