• Business

    ΕΖΑ: Η νέα γραμμή εμφιάλωσης, η συνεργασία με Goody’s – Everest και η ΑΜΚ

    Αθανάσιος Συριανός, Πρόεδροςκαι Διευθύνων Σύμβουλος ΕΖΑ

    Αθανάσιος Συριανός, Πρόεδροςκαι Διευθύνων Σύμβουλος ΕΖΑ


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), η οποία στοχεύει σε διπλασιασμό των μεριδίων της τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αθανάσιος Συριανός στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 30 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, την επόμενη τριετία 2020-2023 δρομολογούνται νέες επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας αλλά και την αύξηση της παρουσίας στην εγχώρια αγορά.

    Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να λειτουργήσει η νέα γραμμή εμφιάλωσης, η οποία αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα και θα φέρει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό των εσόδων και του μεριδίου, το οποίο πέρυσι διαμορφώθηκε στο 8%. Στο πλαίσιο διεύρυνση των μεριδίων αγοράς, η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τον όμιλο Goody’s – Everest, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 550 τελικά σημεία πώλησης.

    Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ). Αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, υπογράμμισε πως είναι η τρίτη κατά σειρά μέσα σε έξι χρόνια. Σημειώνεται ότι η πρώτη ΑΜΚ κατά 2,5 εκ. ευρώ πραγματοποιήθηκε το 2013, όταν και εισήλθε στην εταιρεία η Damma Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, η οποία και ενδέχεται- μετά από την νέα κεφαλαιακή ενίσχυση να διευρύνει περαιτέρω την συμμετοχή της στην ζυθοποιία. Στο πλαίσιο της νέας πάντως έχουν ακουστεί ότι θα μπουν ισχυρά επενδυτικά σχήματα με εστίαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια στιγμή που η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά μπίρας αρχίζει να ανακάμπτει. Μάλιστα, φέτος εκτιμάται πως θα κλείσει με άνοδο της τάξης του 2%.

    Να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά η ΕΖΑ έκλεισε με ενισχυμένα ενοποιημένα έσοδα κατά 16,3% στα 35,6 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: περιλαμβάνονται και στα στοιχεία της θυγατρικής Crystal Beverages A.E.).

    Τα EBITDA «γύρισαν» θετικά στα 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιογόνων 0,811 εκατ. ευρώ το 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κέρδη 0,570 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ωστόσο τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο και διαμορφώθηκαν σε ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 0,811 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ