• Business

    ExxonMobil: Βουτιά στα κέρδη κατά 56% στο τρίμηνο – Αυξάνεται η παραγωγή

    • Bloomberg
    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)

    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)


    Κέρδη χαμηλότερα του αναμενομένου ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η ExxonMobil, καθώς η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ επλήγη από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και ενώ στο α’ τρίμηνο είχε ανακοινώσει κέρδη- ρεκόρ ύψους 11,34.

    Η εταιρεία, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ της αγοράς πετρελαίου το 2014-2016, εν μέσω ασθενέστερων τιμών στο φυσικό αέριο και συρρίκνωσης των αποδόσεων από τις πωλήσεις καυσίμων.

    Οι μετοχές υποχώρησαν 2,7% στα 102,62 δολάρια στις 9:38 π.μ. στη Νέα Υόρκη, καθιστώντας της Exxon τη χειρότερη ενεργειακή μετοχή της ημέρας στον δείκτη S&P 500.

    Το κέρδη μειώθηκαν στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, επηρεαζόμενα ακόμη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στις παγκόσμιες προμήθειες εμπορευμάτων και στις συναλλαγές.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 1,94 δολάρια ανά μετοχή, ήταν 6 σεντς χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

    Στο βάθος….αισιοδοξία

    Σημειώνεται ότι η Exxon ακολούθησε την πορεία της Shell και της TotalEnergies, καθώς ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και των ασθενών περιθωρίων διύλισης πετρελαίου, στιγμάτισε ολόκληρο τον κλάδο.

    Ωστόσο, η Exxon δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εξαγοράζει μετοχές με σταθερό ρυθμό, παρά την διολίσθηση των ταμειακών ροών και την πρόσφατα ανακοινωθείσα αγορά 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας διαχείρισης αγωγών διοξειδίου του άνθρακα Denbury.

    Η στρατηγική του Διευθύνοντος Συμβούλου Ντάρεν Γουντς για αύξηση παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη ώρα που οικοδομεί μια επιχείρηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα, φαίνεται να κερδίζει δυναμική, μετά από τον εκτροχιασμό των δύο ετών, κατά τη διάρκεια του Covid-19.

    Παράλληλα, η παραγωγή επιτέλους αυξάνεται μετά από μια δεκαετία πτώσης λόγω των εξαιρετικά κερδοφόρων, ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στη Γουιάνα και τη λεκάνη της Πέρμιας στο νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη δεξαμενή Permian της Exxon, έφτασε σε ρεκόρ ισοδύναμο με 622.000 βαρέλια κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση 10% φέτος, σύμφωνα με τον Mikells.

    Η παραγωγή από τη Γουιάνα έφτασε επίσης το ημερήσιο ρεκόρ στα 380.000 βαρέλια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Vivartia: Άλμα στις πωλήσεις κατά 26,8% – Αύξηση EBITDA κατά 5,2%

    Capital: Αύξηση εσόδων και παραλαβή νεότευκτων πλοίων

    Lamda: Εγκρίθηκε η διάσπαση της Lamda Olympia Village



    ΣΧΟΛΙΑ