• Business

    Exxon: Εξαγόρασε για $4,9 δισ. την εταιρεία αγωγών διοξειδίου του άνθρακα Denbury

    Exxon Mobil

    Exxon Mobil


    Στη μεγαλύτερη εξαγορά εδώ και έξι χρόνια προχωρά ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil, αποκτώντας την Denbury Inc. έναντι 4,9 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα προσφέρει στον πετρελαϊκό γίγαντα το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ.

    Η αξία της Denbury, που εδρεύει στο Τέξας, αποτιμάται σε 89,45 δολάρια ανά μετοχή, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή τους. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Denbury είναι 2.000 χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς CO2, υποδομή ζωτικής σημασίας προκειμένου οι ΗΠΑ να επιτύχουν δέσμευση εκπομπών άνθρακα από βαριά ρυπογόνες εγκαταστάσεις, όπως διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια, γράφει το Bloomberg.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal της Exxon από τότε που αγόρασε την πλούσια σε πετρελαιοειδή ιζηματογενή λεκάνη Permian Basin στο νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, έναντι 6,6 δισ. δολ., από την οικογένεια Bass το 2017. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση διαχείρισης άνθρακα από τότε που ψηφίστηκε ο περιβαλλοντικός νόμος «για τη μείωση του πληθωρισμού» τον περασμένο Αύγουστο, που παρέχει γενναία φορολογικά κίνητρα για τη δέσμευση και υπόγεια αποθήκευση εκπομπών CO2, προκειμένου να μη μολύνεται η ατμόσφαιρα.

    Η συμφωνία επιβεβαιώνει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για την Denbury, η οποία χρεοκόπησε το 2020 μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αφού η Covid-19 συνέτριψε τη ζήτηση για αργό σε όλο τον κόσμο. Τότε εξειδικευόταν στην ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου, αξιόπιστη αλλά υψηλού κόστους μέθοδο χρήσης CO2 για εξαγωγή πετρελαίου από παλιά κοιτάσματα. Περισσότερο από το 70% του δικτύου αγωγών του Denbury βρίσκεται στη Νότια Ακτή των ΗΠΑ, όπου ακριβώς βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση βιομηχανικών εκπομπών της χώρας.

    Μετά την έξοδο από τη χρεοκοπία, η μετοχή της Denbury έχει τετραπλασιαστεί, καθώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη βελτιωμένη ανάκτηση πετρελαίου έχουν αποκτήσει νέα αξία ως τρόπος άντλησης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος και αποτροπής της διαφυγής του στην ατμόσφαιρα -στρατηγική που πολλοί θεωρούν απαραίτητη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

    Η δέσμευση άνθρακα είναι το θεμέλιο της κλιματικής στρατηγικής της Exxon, η οποία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις δραστηριότητές της έως το 2050. Η εξαγορά δίνει στον πετρελαϊκό γίγαντα υποδομή κρίσιμης σημασίας προς αυτό τον στόχο. Η Exxon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 17 δισ. δολάρια σε επενδύσεις χαμηλότερων εκπομπών έως το 2027.

    Η συμφωνία θα παρέχει επίσης στην Exxon περίπου 47.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ίσο με περίπου το 1% της συνολικής παραγωγής της.

    Διαβάστε επίσης

    Vodafone: Ανισότητες στην εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων στα ευρωπαϊκά σχολεία

    Σκυλακάκης: Παρεμβάσεις για ενεργή διαχείριση των δασών

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τιμή στόχο στα 20,7 ευρώ από την Πειραιώς – Γιατί δίνει σύσταση «buy»



    ΣΧΟΛΙΑ