• Business

    Ψυττάλεια: Κλείνει ο διαγωνισμός «σήριαλ» – ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ επίσημα οι ανάδοχοι

    Ψυττάλεια: Κλείνει ο διαγωνισμός «σήριαλ» - ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ επίσημα οι ανάδοχοι

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ, Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος & Εκτελεστικός Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ


    Επίσημα πλέον η κοινοπραξία των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ αναλαμβάνει το έργο που αφορά στη λειτουργία και τη συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στην Ψυττάλεια, καθώς χθες συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, η οποία και ήταν η αναθέτουσα αρχή, επικυρώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

    Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 320 εκατ. ευρώ στο οποίο η κοινοπραξία μειοδότησε με έκπτωση 36% (τελικό ποσό 205 εκατ. ευρώ). Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτέλεσε το «μήλο της έριδος» για τις μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την ανάδειξη του τελικού αναδόχου.

    Συγκεκριμένα, προσφορές για το  έργο είχαν υποβάλει εκτός από τους αναδόχους, η κοινοπραξία των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ – Intrakat – Suez International καθώς και το σχήμα Mytilineos- Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Κωνσταντινίδης.

    Ωστόσο, η επιτροπή έργου του διαγωνισμού, απέκλεισε όλες τις προσφορές, πλην αυτή των ΑΚΤΩΡΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, κατά το στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών χαρακτηριστικών.

    Γεγονός και το οποίο προκάλεσε την ιδιαίτερη αντίδραση της Intrakat αλλά και των υπόλοιπων ενδιαφερομένων με αποτέλεσμα να γίνουν αλλεπάλληλες προσφυγές στην Αρχή Έγκριση Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Το ζήτημα λύθηκε μέσω της απόφασης του ΣτΕ, η οποία όριζε πως η μόνη παραδεκτή προσφορά ήταν αυτή των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ.

    Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού κατά δυόμιση τουλάχιστον χρόνια, ενώ η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, που μέχρι στιγμής διαχειρίζεται το ΚΕΛ μέχρι την εγκατάσταση του νέου αναδόχου, υπέγραψε μία νέα συμπληρωματική σύμβαση αξίας 23 εκατ. ευρώ, η οποία και ισχύει έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2022, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε ισχύ. Όσον αφορά τη συμπληρωματική σύμβαση, αυτή θα πάψει να ισχύει και η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ θα λάβει τα ποσά που αναλογούν στους μήνες για τους οποίους διαχειριζόταν το ΚΕΛ.

    Διαβάστε επίσης

    Ψυττάλεια: Σε ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ το έργο των 325 εκατ. ευρώ – Απέσυρε την προσφυγή η Intrakat

    Σουρέτης (Intrakat): Δίνουμε την τελευταία μάχη για την Ψυττάλεια – Τούνελ δίχως φως στον διαγωνισμό

    ΑΚΤΩΡ: Στο 36% η έκπτωση για την Ψυττάλεια- Νηνεμία ή τρικυμία στην αγορά;



    ΣΧΟΛΙΑ