• Business

    ΕΥΔΑΠ: Αποπληρώνει τα 154 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο – Διεκδικεί το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. ευρώ για την υδροδότηση της Αττικής

    • NewsRoom
    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Προχωρά το ζήτημα των συμφωνιών της ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο, με το ΔΣ της εταιρείας να προχωρά στην χορήγηση άδειας με ισχύ έξι μηνών για την κατάρτιση δύο συμβάσεων  με το Δημόσιο και την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ.

    Η πρώτη σύμβαση θα αφορά τους όρους ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. έως τις 31.12.2040, ενώ η δεύτερη την ανάθεση στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για τρία έτη.

    Με βάση την ανακοίνωση , προκύπτει πως ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, εξουσιοδοτείται πλέον ώστε να υπογράψει την εκταμίευση του ποσού των 157 εκατ. ευρώ για τη χρήση του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020.

    Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το mononews, με βάση πηγές προσκείμενες στην ΕΥΔΑΠ, η εταιρεία ήταν έτοιμη να καταβάλει το ποσό και μάλιστα, όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς του 2020, το έχει ήδη δεσμεύσει.

    Ωστόσο, το ζήτημα προσέκρουε  στην ελληνική γραφειοκρατία καθώς «έλειπαν» κάποιες υπογραφές από τις υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων προκειμένου να καταβληθεί το ποσό.

    Το ποσό αυτό προκύπτει από το κόστος για την τιμολόγηση του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020, που χρησιμοποιούσε η ΕΥΔΑΠ. Αρχικά το ποσό ανερχόταν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η ΕΥΔΑΠ ύστερα από διαπραγματεύσεις διάρκειας ενάμιση χρόνου με το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να «κουρέψει» το χρέος στα 157 εκατομμύρια ευρώ.

    Το «κούρεμα» του χρέους πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, 6 μήνες αργότερα το ποσό ακόμα να καταβληθεί καθώς οι υπηρεσίες των υπουργείων ακόμα δεν έχουν βάλει τις υπογραφές που απομένουν ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ.

    Η εκκρεμότητα είναι το αποτέλεσμα του διαχωρισμού του 1999, από τον οποίο προέκυψαν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων, με στόχο την είσοδο της πρώτης στο Χρηματιστήριο. Η ΕΥΔΑΠ ανάλαβε την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και προς τούτο υπεγράφη μία 20ετής σύμβαση με το Δημόσιο. Μέσω αυτής, η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να προμηθεύεται ακατέργαστο νερό από επιφανειακούς υδατικούς πόρους (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος, Εύηνος) που υπάγονται στην πολιτεία.

    Η ΕΥΔΑΠ προσέφερε ως αντάλλαγμα το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου από τη Δυτική Ελλάδα έως τη Βοιωτία, που ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Το 2013, όπου και έγινε εκκαθάριση των απαιτήσεων της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο προέκυψε το ποσό των 141 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά αφορούν τα έξοδα για τη διαχείριση και το εργατικό δυναμικό, το άθροισμα των οποίων και θεωρήθηκε η αξία του αδιύλιστου νερού.

    Από εκεί και έπειτα δεν υπεγράφη νέα συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ για τον καθορισμό της νέας τιμής, αλλά δινόταν συνεχώς παρατάσεις με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση και παρά την τελική συμφωνία να μην έχουν καταβληθεί τα χρήματα στο ελληνικό δημόσιο.

    Η δεύτερη άδεια

    Η δεύτερη άδεια δίνει στη διοίκηση της εταιρεία την δυνατότητα να διεκδικήσει και επίσημα το ΣΔΙΤ των 235 εκατ. ευρώ για το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο Αττικής, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με κάποιον άλλον.

    Πρόκειται για διαγωνισμό με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου: «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.»

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ: 

    Η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (στο εξής «Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.») με αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 121578960000 ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 1ης Δεκεμβρίου 2021, αποφάσισε να χορηγήσει ειδική άδεια με ισχύ έξι (6) μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 100 παρ. 1 του Ν. 4548/2018, όπως ισχύει σήμερα, για την κατάρτιση δύο (2) Συμβάσεων:

    (α) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. σύμφωνα με τον Ν. 2744/1999 και την παρ. 2 του άρθρου εκατοστού δέκατου τέταρτου του Ν. 4812/2021, αναφορικά με τους όρους ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. έως τις 31.12.2040 δυνάμει της παρ. 1 του ίδιου ως άνω άρθρου και

    (β) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου εκατοστού δέκατου τέταρτου του Ν. 4812/2021, αναφορικά με την ανάθεση στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για τρία (3) έτη.

    Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας για τις παραπάνω συναλλαγές, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 1 του Ν. 4548/2018, όπως ισχύει σήμερα, έλαβε υπόψη του τις από 24.11.2021 Εκθέσεις του άρθρου 101 παρ. 1 του Ν. 4548/2018 (fairness opinions) της ανεξάρτητης Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών «ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ», οι οποίες αξιολογούν ότι οι συναλλαγές είναι δίκαιες και εύλογες για την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και τους Μετόχους της που δεν είναι συνδεδεμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Μετόχων μειοψηφίας της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. και εξηγούν τις παραδοχές στις οποίες βασίζονται καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Λήφθηκε ακόμα υπόψη η από 24.11.2021 Γνωμοδότηση (legal opinion) της Δικηγορικής Εταιρείας «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες».

    Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 100 παρ. 3 του Ν. 4548/2018, όπως ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, εντός δέκα (10) ημερών από την δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης, Μέτοχοι που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του μετοχικού κεφαλαίου μπορούν να ζητήσουν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσει αυτή για το ζήτημα της παροχής της άδειας, ωστόσο για λόγους μέγιστης διασφάλισης και διαφάνειας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου 2021 τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της προκειμένου η Γενική Συνέλευση να λάβει απόφαση επί της χορήγησης άδειας για την κατάρτιση των ανωτέρω Συμβάσεων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην Πρόσκληση που θα δημοσιευτεί νομίμως στο διαδικτυακό τόπο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (www.businessportal.gr) καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. (www.eydap.gr).

    Επισημαίνεται ότι απόσπασμα πρακτικού της από 1ης Δεκεμβρίου 2021 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. πρόκειται να δημοσιευτεί στη μερίδα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. στο διαδικτυακό τόπο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενώ οι από 24.11.2021 Εκθέσεις του άρθρου 101 παρ. 1 του Ν. 4548/2018 (fairness opinions) της ανεξάρτητης Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών «ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ» καθώς και η από 24.11.2021 Γνωμοδότηση (legal opinion) της Δικηγορικής Εταιρείας «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες» θα βρίσκονται διαθέσιμες για το επενδυτικό κοινό στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. (www.eydap.gr).

    Διαβάστε επίσης

    Αποκαλυπτικό: Τι συμβαίνει με τα 157 εκατ. ευρώ που πρέπει να εισπράξει το Δημόσιο από την ΕΥΔΑΠ – Ο απόλυτος παραλογισμός

    Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι προσφορές για το νέο υδροδοτικό έργο ΣΔΙΤ αξίας 235 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ