• Business

    Mouzenidis Travel: Τα «φέσια» στους Έλληνες ξενοδόχους, η αίτηση προστασίας και η προσπάθεια διάσωσης – Όλες οι λεπτομέρειες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο κ. Ιωάννης Μουζενίδης


    Τα 50 εκατομμύρια οφειλές προς Έλληνες ξενοδόχους οδήγησαν την Mouzenidis Travel να ζητήσει –και να πάρει χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης- προστασία από τους πιστωτές.

    Και τώρα η ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά περιμένουν την ερχόμενη Δευτέρα τις αποφάσεις της εταιρείας, όπως και τις επόμενες κινήσεις της.

    Με το καλό σενάριο να θέλει την ίδρυση νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ, που θα αναλάβει τον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Βαλκάνια.

    Η αγορά περιμένει να πληροφορηθεί το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, που έχει πίσω της και την αεροπορική Ellinair, με στόλο 5 ιδιόκτητων αεροπλάνων.

    «Όλοι θέλουμε την διάσωση της Mouzenidis, είναι ελληνική εταιρεία», αναφέρουν στο mononews κύκλοι της τουριστικής αγοράς, αποφεύγοντας on the record δηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που υποτίθεται ότι η εταιρεία θα πάρει και πάλι μπροστά, όπως η ίδια έχει ενημερώσει μέσω των social media.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία με ανάρτηση της στο facebook την περασμένη Παρασκευή ενημέρωνε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της στην Ελλάδα, από 18 έως 26 Ιουνίου, λόγω τεχνικών και νομικών διαδικασιών. Με στελέχη της εταιρείας –αλλά και της αγοράς- να κάνουν λόγο ότι η Mouzenidis Travel βρίσκεται στην αναζήτηση επενδυτή

    Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οφειλές των 50 εκατομμυρίων ευρώ, έρχονται να προστεθούν στο «φέσι» της Thomas Cook, ύψους πάνω από 150 εκατ. ευρώ, στους Έλληνες ξενοδόχους, τον Οκτώβριο του 2019.

    Η Mouzenidis Travel, ξεκίνησε από το μηδέν πριν από 25 χρόνια και αναπτύχθηκε σε πολυσχιδή όμιλο τουριστικών εταιρειών, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τουριστικά γραφεία, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, παιδικές κατασκηνώσεις, μεσιτική- κατασκευαστική εταιρία για αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως σε πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ), ενώ ίδρυσε το 2013 και αεροπορική εταιρεία την Ellinair.

    Η δυναμική της στον εισερχόμενο από την Ρωσία τουρισμό ήταν εξαιρετικά σημαντική. Να σημειωθεί πως το 2019 στην Ελλάδα ήρθαν περί τις 800 χιλιάδες Ρώσοι, με τις 500 χιλιάδες να επιλέγουν την Mouzenidis Travel, και να εμπιστεύονται σχεδόν 1 εκατομμύριο –συνολικά- τουρίστες από Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Βαλκάνια.

    Ο τζίρος της ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε 3.000 εποχικούς εργαζόμενους.

    Καρδιά της Mouzenidis Travel ήταν ο 60χρονος ομογενής Μπόρις Μουζενίδης, που τον περασμένο Μάρτιο σταμάτησε η καρδιά του από επιπλοκές της Covid-19, σε νοσοκομείο της Μόσχας, την οποία είχε επισκεφθεί για να συμμετάσχει στην διεθνή τουριστική Έκθεση ΜΙΤ.

    Η εταιρεία «φορτωμένη» με προβλήματα ρευστότητας από το 2020 λόγω της πανδημίας, πέρασε στα χέρια των κληρονόμων του, του γιού του Γιάννη, της κόρης του Τάνιας και του γαμπρού του.

    Και τρεις μήνες μετά το θάνατο του ιδρυτή, η εταιρεία πήρε το δρόμο της προστασίας από τους πιστωτές.

    Ο χαρισματικός Μπόρις Μουζενίδης, γεννήθηκε το 1961 στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε μηχανικός και λάτρεψε τον τουρισμό.

    Στην Ελλάδα ήρθε το 1992 με μία βαλίτσα και το 1995 ίδρυσε το πρώτο του τουριστικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη το Mouzenidis Travel και στόχευσε στην αγορά των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Το 2013 πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη δική του αεροπορική εταιρεία, και μπήκε στις πτήσεις τσάρτερ με την Ellinair, η οποία διαθέτει στόλο πέντε ιδιόκτητων αεροσκαφών.

    Και η Mouzenidis Travel έγινε από τους μεγαλύτερους tour operator της περιοχής, με γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Καζακστάν, Λετονίας, βαλτικής, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, και της Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης

    Τι συμβαίνει με τον όμιλο Μουζενίδη;

    Πέθανε ο Μπόρις Μουζενίδης της Mouzenidis Travel

    Ανησυχία στην αγορά για άνοιγμα ύψους 70 εκατ. της Mouzenidis Travel – Εκδόθηκαν διαταγές πληρωμής

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ