• Business

    Έρευνα ΣΕΑΟΠ: Πλήγμα στους Έλληνες αποσταγματοποιούς λόγω πανδημίας

    • NewsRoom


    Έρευνα για τις «Επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική ποτοποιία /αποσταγματοποιία» διεξήγαγε ο ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) ανάμεσα σε παραγωγούς / αποσταγματοποιούς, από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως αν αποτελούν Μέλη του Συνδέσμου.

    Η έρευνα έλαβε τον Απρίλιο 2020 και σ΄ αυτήν συμμετείχαν 68 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια.

    Από τα αποτελέσματα τις έρευνας, αναδεικνύεται το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των Ελλήνων αποσταγματοποιών. Αυτό συμβαίνει καθώς ο τελευταίος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εστίαση, τους χώρους ψυχαγωγίας, με δραστηριότητες δηλαδή, που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας.

    Πιο αναλυτικά, στην εγχώρια αγορά, η επιτόπια κατανάλωση, που αποτελεί το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, είχε πρακτικά μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κλπ), από το οποίο στηρίζονται κυρίως, οι αποσταγματοποιοί, τέθηκε από την πρώτη στιγμή εκτός λειτουργίας, λόγω των μέτρων. Παράλληλα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και οι εξαγωγές, (οι οποίες μέχρι & το 2019 ακολουθούσαν ανοδική πορεία) καθώς, λόγω της πανδημίας, τα καταστήματα εστίασης και του εξωτερικού, όπως και κάθε είδους bar, club, café, υποχρεώθηκαν να κλείσουν.

    Αποτελέσματα έρευνας με μια ματιά

    Οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, για τον κλάδο των Ελλήνων αποσταγματοποιών, γίνονται αντιληπτές μέσα από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα:

    – Το 54% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ενώ,
    – To 27% σε αναστολή λειτουργίας
    – Το 71% παρουσιάζει σημαντική πτώση τζίρου το 2ο 15νθήμερο Μαρτίου λόγω των αναγκαστικών μέτρων που πάρθηκαν ενώ,
    – Το 90% πιστεύει ότι το ίδιο θα συμβεί και τον Απρίλιο αλλά και το 64% στο σύνολο του έτους .
    – Στο 69% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί η παραγωγή τους λόγω δυσκολιών στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης, ενώ
    – Το 73% επισημαίνουν ότι έχει ανατιμηθεί ή προβλέπουν ανατίμησή της. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να επηρεαστεί και η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων.
    – Το 57% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες στην προμήθεια υλικών συσκευασίας.
    – Το 49% επισημαίνει ότι παρουσιάζεται πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό
    – Το 34% των επιχειρήσεων έδειξαν προσαρμοστικότητα και χρησιμοποίησαν την τηλεργασία ή/και την εργασία εκ περιτροπής.
    – Το 63% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα οδηγηθούν σε μείωση των μονίμων θέσεων εργασίας εξ αιτίας της κατάστασης.

    Πρατάσεις ΣΕΑΟΠ για την υποστήριξη του κλάδου

    Προκειμένου, να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή, που αντιμετωπίζουμε σαν Χώρα, σαν κοινωνία και σαν πολιτισμός, ο ΣΕΑΟΠ, πραγματοποίησε μια σειρά προτάσεων για να προστατευθεί ο πυρήνας της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες .

    Οι προτάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί στα αρμόδια Υπουργεία.

    Ενδεικτικά οι προτάσεις ΣΕΑΟΠ ομαδοποιούνται 5 σε άξονες

    Υπό την παρούσα συγκυρία της πανδημίας, ο κλάδος της παραγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών , υφίσταται πάλι τεράστιο πλήγμα με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, το οποίο συνδέεται με άλλους κομβικούς κλάδους με τους οποίους διατηρούμε ισχυρή διασύνδεση όπως :
    – η εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας, χώροι μαζικών εκδηλώσεων, τουρισμός οι οποίοι έχουν πληγεί και θα επηρεαστούν σημαντικά και στο μέλλον λόγω της πανδημίας
    – οι αγορές της ΕΕ οι οποίες διαχρονικά αποτελούσαν τους κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς (περίπου το 80% της αξίας τους ) αλλά και άλλες χώρες όπως οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

    Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σαν Χώρα, σαν κοινωνία και σαν πολιτισμός, είναι απαραίτητο να προστατευθεί ο πυρήνας της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες .

    Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε την κοινή προσπάθεια και να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας όρθιες, διασφαλίζοντας την επόμενη ημέρα για εμάς και τους εργαζομένους σε αυτές.

    Από την πλευρά της πολιτείας και με δεδομένο ότι κλάδος της ποτοποιίας αλλά και οι κλάδοι που έχουν σχέση με το εμπόριο των ποτών, έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας , πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα (τα οποία ήδη έχουν ζητηθεί ) και συνοψίζονται κάτωθι :

    Α) Αναστολή / Ρύθμιση πληρωμών ΕΦΚ – ΦΠΑ

    Η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων και τα λοιπά μέτρα που ήδη εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι σημαντική διευκόλυνση και προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως ο χρόνος αποπληρωμής των υποχρεώσεων θα πρέπει να επεκταθεί αναλόγως της περιόδου αδράνειας καθώς οι επιχειρήσεις θα βρεθούν μετά την επανεκκίνησή τους με αυξημένες υποχρεώσεις και σημαντικές χρηματοοικονομικές πιέσεις.
    – Αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα μέχρις ότου σταθεροποιηθεί, ο κλάδος της εστίασης και δυνατότητα ρύθμισης τους σε δόσεις (3) όπως ισχύει και στις λοιπές επιχειρήσεις ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
    – Η έκπτωση 25% για τον ΦΠΑ, που καταβάλλεται εμπρόθεσμα στα Τελωνεία, όπως ισχύει για και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις για την υποχρέωση ΦΠΑ προς την Εφορία, στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης φορολογουμένων από την Ελληνική κυβέρνηση
    – Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ και των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις

    Β) Ανταγωνιστικότητα – μείωση φορολογίας

    – Μείωση ΕΦΚ αλκοολούχων για τα επόμενα 2 έτη κατά 30%. Ο υψηλός ΕΦΚ στην χώρα μας, την φέρνει σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με γειτονικές χώρες ΕΕ και ανταγωνιστικές χώρες στον Τουρισμό . Η πεποίθησή μας είναι πως το Κράτος θα δει περισσότερα έσοδα από το μειωμένο λαθρεμπόριο.

    – Μείωση της προκαταβολής φόρου Εισοδήματος, κατά τουλάχιστον 40%.
    – Μείωση του φόρου Εισοδήματος από το 2020 στις επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς με επενδύσεις, πχ. κατά 4% μονάδες όπως είχε εξαγγελθεί.

    – Ένταξη αλκοολούχων ποτών στο χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση για το διάστημα που θα ισχύουν οι κανόνες του social distancing. Το ούζο το τσίπουρο & η τσικουδιά , αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εστίασης, παράγονται στην Ελλάδα , προστατεύονται και ως ελληνικές γεωγραφικές ενδείξεις. Εξάλλου η μείωση του ΦΠΑ θα επιτρέψει να χτυπηθεί η λαθρεμπορία αποσταγμάτων και ποτών εν γένει λόγω της μείωσης του φορολογικού κόστους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και την δημόσια υγεία.

    Γ) Χρηματοδότησης Χαμηλότοκων Δανείων και Υποχρεώσεων προς Τράπεζες

    – Η παροχή χαμηλότοκων δανείων, με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, και με περίοδο χάριτος 1 έτους, για την πίστωση της αγοράς και την επανέναρξή της.

    – Η δυνατότητα διευρυμένης χρήσης του ΕΤΕΑΝ από τον Κλάδου , που επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δανεισθούν με ευνοϊκούς όρους..

    – Μείωση των Εγγυητικών Επιστολών που απαιτούνται για φορολογικές Αποθήκες, ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια για τις επιχειρήσεις

    Δ) Διασφάλιση ομαλής παραγωγικής διαδικασίας

    – Διασφάλιση της ομαλής διακίνησης πρώτων υλών πχ, Αλκοόλης Γεωργικής προέλευσης αλλά και υλικών συσκευασίας. Υπάρχει και είναι αδήριτη η ανάγκη παροχής αλκοόλης στον τομέα των αντισηπτικών , αλλά η κατάσταση έχει δημιουργήσει ασφυξία στην αγορά μας και υπάρχει αύξηση των τιμών. Η αλκοόλη που χρησιμοποιείται από τον κλάδο μας είναι γεωργικής προέλευσης ενώ αντίθετα η αλκοόλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αντισηπτικά είναι από διάφορες πηγές, όπως πχ την απόσταξη κρίσης αποθεμάτων οίνου.

    – Επίσπευση της διαβούλευσης για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου παραγωγής
    – Βελτίωση ψηφιακών λειτουργιών των κρατικών υπηρεσιών ελέγχου & εποπτείας των επιχειρήσεων παραγωγής αλκοολούχων , με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας

    Ε) Υποστήριξη Εξαγωγών/εξωστρέφειας , καθώς ο κλάδος μας είναι 70% εξαγωγικός

    – Η υποστήριξη της προβολής και προώθησης των ελληνικών αλκοολούχων ποτών θεωρείται το βασικό και το καλύτερο μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις επιπτώσεις του lockdown και την επανάκαμψη του κλάδου. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο κλάδος μας και η πολιτεία δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικά κονδύλια στην ΕΕ στο μετρό αυτό.

    – Υποβολή εθνικών προγραμμάτων προβολής και προώθησης των ελληνικών αλκοολούχων ποτών , με φορείς τον ΣΕΑΟΠ & το Enterprise Greece, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια προχρηματοδότησης από για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

    – Η προώθηση των ελληνικών αποσταγμάτων στην εσωτερική αγορά, ώστε να υποστηριχθεί η ελληνική αγορά, η εστίαση, ο τουρισμός .

    – Δημιουργία στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για το Marketing & Branding των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, για την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, ως εργαλείο σταθερής και σχεδιασμένης ανάπτυξης του ελληνικού ποτού στις αγορές του κόσμου.



    ΣΧΟΛΙΑ