ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα από την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, στο πόσο κομβικός τομέας για την ΕΕ αλλά και την χώρα εξελίσσεται ο κυβερνοπόλεμος, μίλησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του Athens Investment Forum 2025.
O Αθανάσιος Ντόκος, Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας, τόνισε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αμυντικής προσήλωσης της ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα του κυβερνοπολέμου. «Υπάρχουν τα κονδύλια, υπάρχει η τεχνολογία, οπότε και πρέπει να τρέξει ένα πλάνο το οποίο θα καταστήσει την χώρα αυτόνομη».
Όπως είπε ο κ. Ντόκος, στόχος είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές αλλά και οι συνεργασίες μεταξύ των κρατών, αλλά και να εξελιχθεί η ελληνική στρατηγική αυτονομία, την ασφάλεια εφοδιασμού, να αντιστραφεί το brain drain και να δημιουργηθούν καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα με πολλές ωφέλειες για την ελληνική οικονομία.
Ο ΓΓ σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι, να υπάρξει διυπουργική συνεργασία για κοινά προγράμματα, καθώς άμυνα και ασφάλεια είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες, μείωση της γραφειοκρατίας και φυσικά την αποφυγή της λογικής των προσφυγών χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Η ασφάλεια εφοδιασμού
Ο Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΚΠΥ και CEO της AKMON επεσήμανε ότι αυτό που γίνεται στην Ευρώπη είναι μία κοσμογονία. Το 2021 οι αμυντικοί προϋπολογισμοί στην Ευρώπη ήταν 218 δισ. και το 2025 είναι 392 δισ., με την στόχευση να φτάνει το 1 τρις μέχρι το 2030. Σε αυτά φυσικά θα πρέπει να προστεθούν και τα προγράμματα όπως το ReArm, το SAFE αλλά και όλα όσα θα έρθουν λόγω της μεγάλης στρατιωτικής κινητικότητας.
Ο κ. Ροζολής τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «η Ευρώπη κοιμόταν για πάρα πολλά χρόνια και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο λόγος αφύπνισης. Με την κ. Φον ντερ Λάιεν να λέει ότι το 2030 η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο».
Στην Ελλάδα όπως είπε, πρέπει να γίνουν πράγματα για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε όλα αυτά τα έργα, καθώς έχουν γίνει πολλά και περίπλοκα. Χρειάζονται άνθρωποι που θα πρέπει να γνωρίζουν την νέα τεχνολογία, αλλά και μια οργανωμένη κυβερνητική δομή να διαχειριστεί τα κονδύλια.
Όσον αφορά το SAFE ο κ. Ροζολής είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα μπορούσαμε να πάρουμε σαν Ελλάδα περισσότερα χρήματα.
«Για να έχει νόημα η αμυντική βιομηχανία για μια χώρα σαν την Ελλάδα που ξοδεύει πάρα πολλά στα εξοπλιστικά, πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέρισμα προς την κοινωνία, δηλαδή η ασφάλεια εφοδιασμού (κατασκευή και υποστήριξη των συστημάτων)».
Ο Χριστόφορος – Εμμανουήλ Μπουτσικάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ (EBO–ΠΥΡΚΑΛ), τόνισε ότι πρέπει να λυθούν πολλά προβλήματα ως προς την υλοποίηση των έργων, ενώ ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος, HELLENIC AEROSPACE INDUSTRY επεσήμανε ότι οι αμυντικές τεχνολογίες πρέπει να εξελιχθούν. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να μπορεί να φτιάχνει τα δικά της συστήματα, ώστε εξασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού και να μην εξαρτάται από κανέναν άλλον.
Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Partner, Cyber Security, Technology and Transformation, KPMG σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει επιθετικές δυνατότητες και να επενδύσουμε σε αυτές, καθώς θα μας βοηθήσει σε οποιαδήποτε περίπτωση επίθεσης.
Διαβάστε επίσης
United Airlines: Μειώνει κατά 4% τις πτήσεις της λόγω του shutdown
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο τελευταίος γύρος των μερισμάτων με διανομές 659,2 εκατ. ευρώ – Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ιστορικό ρεκόρ των 5,77 δισ.
- Ανδρέας Πετροπουλέας (Elpedison): Πάμε στα βράχια, όλη η Ευρώπη μαζί -Aδιέξοδη η άναρχη ενεργειακή ανάπτυξη
- HelleniQ Energy: Ανάπτυξη εξαγωγών στα Βαλκάνια φέρνει η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού προς Σκόπια
- Σπέτσες: Η αυτοψία δείχνει περιβαλλοντικό έγκλημα, οι Αγριόπετρες πνίγονται, αλλά η Φραγγιά βλέπει πρόοδο