• Business

    Επιστρατεύουν τον φόβο για να πληρώσουν όσοι χρωστάνε στα ταμεία


    Αφού η επίκληση στο… φιλότιμο δεν αποδίδει καρπούς, το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) υιοθετεί άλλες μεθόδους για να “πείσει” τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν τα χρέη τους, καταφεύγοντας στη φοβέρα: κατασχέσεις και μηνύσεις.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2018, προβλέπονται μηνυτήριες αναφορές “για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτικών και για άθροισμα οφειλών από πράξεις επιβολής εισφορών (ΠΕΕ) ίσο ή μεγαλύτερο του χρηματικού ορίου των μηνυόμενων ποινικών αδικημάτων, δηλ. των 30.000€ και όχι για οφειλές μεμονωμένης πράξης επιβολής εισφορών (ΠΕΕ), το ποσό έκαστης εξ αυτών, είναι κάτω των 30.000€”.

    Προβλέπονται, παράλληλα, πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (παραγγελίες κατάσχεσης και κατασχέσεις εις χείρας Πιστωτικών Ιδρυμάτων) αυτοματοποιημένα με τη μορφή μηχανογραφικών ροών βάσει κριτηρίων επιλογής από τον χρήστη και εσωτερικών συστημικών ελέγχων και κανόνων επιλεξιμότητας οφειλετών, καθώς και μαζική έκδοση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και ισόνομη χρέωσή τους στους συνεργαζόμενους δικαστικούς επιμελητές.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ μπαίνουν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες με οφειλές που ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ, οι οποίοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ ξεπερνούν τους 230.000, ενώ οι συνολικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 31,2 δισ. ευρώ που είναι τα χρέη όλων των οφειλετών των ταμείων (που ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια περίπου).

    Σημειωτέον ότι τα αναγκαστικά μέτρα που θα ληφθούν από το ΚΕΑΟ δεν θα είναι ίδια για όλους, αλλά θα διαμορφώνονται κατά περίπτωση με βάση το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, με τα μέτρα να είναι πιο “βαριά” για όσους έχουν μεγάλες και πολυκαιρισμένες οφειλές.

    Άλλοι παράγοντες βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το προφίλ του κάθε οφειλέτη είναι η συμπεριφορά του ως προς τις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του (αν τις πληρώνει εγκαίρως ή αν χάνει συχνά ρυθμίσεις και εντάσσεται ξανά σε νέες), η νομική μορφή του και ο κλάδος δραστηριότητάς του. Με βάση το προφίλ που θα προκύψει, θα καθορίζεται η στάση του ΚΕΑΟ προς τον κάθε οφειλέτη, αν θα είναι δηλαδή πιο επιεικές ή πιο αυστηρό κατά περίπτωση.

    φορολογικές δηλώσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Όλα έτοιμα για την do Bank: Ξεκίνησαν οι προσλήψεις – Ο ρόλος του Ελληνοαμερικανού Ντακόλια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα δύο σενάρια για το Καζίνο Λουτρακίου μετά το «λουκέτο»-Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν φαντάζεστε ποιο είναι το χόμπι του «βασιλιά των ομολόγων» Bill Gross. Και αξίζει εκατομμύρια!



    ΣΧΟΛΙΑ