• Business

    Έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να παρατείνουν την πληρωμή των επιταγών

    Γιάννενα


    Λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης η προθεσμία για όσους θέλουν να καταθέσουν δήλωση αναστολής επιταγών με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου και επιτρέπει την παράταση κατά 75 της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών.

    Η αναστολή ισχύει από τις 30 Μαρτίου 2020 και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού.

    Οι τράπεζες προχώρησαν στην ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις προβλέψεις της ΠΝΠ και σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, οι σχετικές δηλώσεις μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω myAlpha web και winbank αντίστοιχα, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε κατάστημα. ανακοίνωσαν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή.

    Όπως έχει διευκρινίσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας, δηλαδή της 7ης Απριλίου 2020, δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση και από την 8η Απριλίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται, θα πληρώνονται και θα σφραγίζονται κανονικά.

     Η αναστολή για 2,5 μήνες της προθεσμίας για τη λήξη, την εμφάνιση και την πληρωμή επιταγών έχει εντείνει το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει για εκατοντάδες εισαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε έχουν αγοράσει και προπληρώσει εμπορεύματα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό εδώ και αρκετούς μήνες και  βρίσκονται αντιμέτωπες με στάση πληρωμών.

    Εξίσου οξύ είναι το πρόβλημα για όλες τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που έχουν πουλήσει εμπορεύματα και έχουν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές 3 ή 6 μηνών, η εξόφληση των οποίων παρατείνεται για άλλους 2,5 μήνες.

    Όπως εξηγούν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων η αναστολή πληρωμών δημιουργεί μείζον θέμα για την επιβίωσή τους και εν τέλει για τη συνέχιση λειτουργίας τους στη χώρα μας, καθώς έχει οδηγήσει την αγορά σε μαζική αθέτηση πληρωμών για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

    Το θέμα έχει θέσει με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος ζητά να ληφθούν µέτρα άµεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

    Συγκεκριμένα ο ΣΕΒΕ ζητά σε ότι αφορά τις μεταχρονολογημένες επιταγές που έχουν διακινηθεί πριν τις 30 Μαρτίου, είτε αυτές έχουν κατατεθεί στην τράπεζα ή σε εταιρεία factoring είτε είναι στα χέρια του κομιστή, και εφόσον δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό του εκδότη και με την προϋπόθεση ότι αυτός υπάγεται στους πληττόµενους ΚΑΔ, το ποσό να χρηµατοδοτείται από την τράπεζα ή το factoring.

    Η χρηματοδότηση ζητείται να γίνεται προς τον εκδότη της επιταγής ως κεφάλαιο κίνησης µονιµότερου χαρακτήρα µέσω ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασµού διάρκειας έως 3 έτη και περίοδο χάριτος κεφαλαίου το πρώτο έτος, µε εγγύηση Ελληνικού Δηµοσίου και επιτόκιο 0,5% και να µην ζητείται η κάλυψή του από τον δανειοδοτηθέντα κοµιστή.



    ΣΧΟΛΙΑ