Ενέργεια

Σκρέκας: «Μετριάζουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για όλους τους πολίτες»

Η Mairead McGuiness με τον Κώστα Σκρέκα

Η Mairead McGuiness με τον Κώστα Σκρέκα


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 31 Μαΐου στο Ρότερνταμ.

Μιλώντας για την ενεργειακή αυτονομία, την απανθρακοποίηση και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, ο κ. Σκρέκας τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών μελών και εστίασε σε τρεις άξονες:

  • Την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
  • Την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
  • Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υλοποιεί η Κυβέρνηση για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο. Αυτό θα επιτευχθεί με τον διπλασιασμό της αποθηκευτικής δυνατότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη εκφόρτωση δύο πλοίων LNG, την ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και την υλοποίηση του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συνδεθεί με τους αγωγούς TAP και IGB.

Αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έως το τέλος του έτους θα υπερβεί το 50% από 43% το 2021. Όπως επισήμανε, έως το 2030 αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου και την εγκατάσταση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 4 GW.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικά στο μεγάλο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας με στόχο την ανακαίνιση έως και 600.000 κτιρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε και για τα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το REPowerEU, όπως έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

O κ. Σκρέκας παρουσίασε και τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Μίλησε για το σύστημα επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και για τη θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Όπως υπογράμμισε, με τον νέο μηχανισμό οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα αποζημιώνονται με βάση το πραγματικό τους κόστος και θα σταματήσει η δημιουργία υπερεσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι μονάδες θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Διπλάσιο μέρισμα το 2022 και απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο βλέπει η Citi

Gazprom: Σταμάτησε να παρέχει αέριο στην ολλανδική GasTerra – Δεν δέχτηκε να πληρώνει σε ρούβλια

Συμβουλές εξοικονόμησης από τη νέα υπηρεσία ΔΕΗ myEnergyΣΧΟΛΙΑ