• Ενέργεια

    Mytilineos: Διπλάσιο μέρισμα το 2022 και απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο βλέπει η Citi

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Διπλάσιο μέρισμα αναμένει η Citi ότι θα διανείμει η Mytilineos τον επόμενο χρόνο λόγω της μεγάλης αύξησης που αναμένει στην κερδοφορία του 2022.

    Εκτιμά μέρισμα στα 0,81 ευρώ ανά μετοχή από 0,42 ευρώ ανά μετοχή το 2021 και μερισματική απόδοση 4,5%. Τα μερίσματα, εκτιμά η Citi, θα αποτελούν το 25%  των λειτουργικών ταμειακών ροών από 15% τα τελευταία τρία χρόνια.

    Επίσης, η Citi, στην flash ανάλυση που δημοσίευσε μετά το Roadshow με τα στελέχη του ομίλου, σημειώνει ότι η εταιρεία Mytilineos σήμερα έχει πετύχει να λειτουργεί με σημαντικά μειωμένο ρωσικό αέριο στο μείγμα της, αντικαθιστώντας το σχεδόν εξολοκλήρου με πιο φθηνό LNG.

    Όπως σημειώνει, η MYTILINEOS, λόγω της θέσης της και του μεγέθους της, έχει αναπτύξει ένα σημαντικό portfolio φυσικού αερίου με σημαντική διαφοροποίηση στην προμήθειά του ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση.  

    Οργανική ανάπτυξη

    Επίσης, αναφέρει ότι η εταιρεία ωριμάζει ένα μεγάλο pipeline έργων που θα τροφοδοτήσουν την οργανική της ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και παραμένουν οι καταλύτες  για πρόσθετη ανάπτυξη μετά το 2022.

    Έτσι η MYTILINEOS προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό ανάπτυξης και αξίας.

    Σχετικά με τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής CCGT 0,83 GW, αναφέρει ότι αναμένεται η εμπορική  θέση της σε λειτουργία  το 3ο τρίμηνο του 2022, κάτι που θα διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα σε ενέργεια σε 1,7 GW. Η νέα μονάδα θα έχει υψηλότερη λειτουργική απόδοση από τις υπόλοιπες μονάδες  και θα έχει τη χαμηλότερη ένταση κεφαλαίου, καταλύτης για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

    Ισχυρές επιδόσεις ESG

    Η «Πράσινη» ανάπτυξη, μέσω της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου και της γρήγορης ωρίμανσης έργων ΑΠΕ εντός και εκτός Ελλάδος, καθιερώνει τη MYTILINEOS ως ένα παίκτη με ισχυρές επιδόσεις στο ESG

    Το ελληνικό portfolio φωτοβολταϊκών 1,5 GW, που βρίσκεται υπό κατασκευή, σε συνδυασμό με τα σχεδόν 0,3 GW αιολικών, θα οδηγήσουν τόσο τη Μεταλλουργία όσο και το τμήμα Ενέργειας της MYTILINEOS στη νέα εποχή. Ταυτόχρονα το portfolio των 5GW έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την εταιρεία.

    Ως εκ τούτου ο αναλυτής της Citi αναφέρει ότι αισθάνεται άνετα με την πρόβλεψη του, που αποτελεί και την υψηλότερη του consensus, για υπερδιπλασιασμό των κερδών της εταιρείας το 2022 (EBITDA: €550εκατ., καθαρά κέρδη: €297εκατ., κέρδη ανά μετοχή €2,2/μετοχή, 4.5% μερισματική απόδοση), ενώ θεωρεί πως η MYTILINEOS έχει όλους εκείνους τους σημαντικοί καταλύτες που θα συνεισφέρουν στη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας πέραν από το 2022.

    Ειδικότερα, τονίζεται ότι τρία βασικά μηνύματα προέκυψαν από τις συναντήσεις:

    1) ο αγωγός οργανικής ανάπτυξης παραμένει σταθερός, με διπλασιασμό των κερδών ανά μετοχή του 2022 σε τροχιά,

    2) η πράσινη ανάπτυξη θα βοηθήσει την εταιρεία να βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις ESG· και

    3) η κατανομή κεφαλαίου είναι πιθανό να εξισορροπηθεί μεταξύ ανάπτυξης και μερισμάτων.

    Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ασφάλεια εφοδιασμού  πρώτων υλών εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, τα πρέμια αλουμινίου, η προμήθεια σκραπ για ανακύκλωση, και η πορεία των  παραγγελιών έργων για το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς οι κερδοσκόποι του Lansdowne γκρεμίζουν τις μετοχές – Όλο το παρασκήνιο και οι πληροφορίες με ΔΕΗ-Μυτιληναίο

    Αυτοί είναι οι κερδοσκόποι σε ΔΕΗ και Μυτιληναίο, η νέα στρατηγική του Θύμιου Μπουλούτα, ο πρέσβης Γιόσι Αμράνι και οι Ισραηλινοί και τα νέα σφυριά του τηλεαντικέρ Γιώργου Τσαγκαράκη



    ΣΧΟΛΙΑ