• Ενέργεια

    Πώς η Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη έριξε κατά 32,5% το κόστος χρήματος με το «πράσινο» ομόλογο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Συρρικνωμένο κατά 32,5% είναι για την Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη το κόστος του χρήματος που άντλησε από την αγορά με τη νέα έκδοση του πιστοποιημένου «πράσινου» ομολόγου. Το οποίο αντικατέστησε το παλαιό και κάνει αύριο πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Η μεγάλη απομείωση του χρηματοδοτικού κόστους είναι κατ’ αρχάς απόρροια της αναπτυξιακής δυναμικής που εμφανίζει η σταθερά κερδοφόρος εταιρεία σε ολόκληρη την τελευταία δεκαετία της μεγάλης κρίσης για τη χώρα.

    Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός της πιστοληπτικής αξιολόγησης με «Α» από την ICAP που την κατατάσσει στις top εταιρείες, με ουσιαστικά εκμηδενισμένο ρίσκο.

    Ακόμη, το δικό του ξεχωριστό «ειδικό βάρος» αποκτά και η σήμανση του ομολόγου ως «πράσινου», καθώς με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται ότι τα αντληθέντα κεφάλαια έχουν προορισμό τις φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Πέραν τούτων, η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00 πέτυχε να έχει απόλυτα ευχαριστημένους και όλους εκείνους που πήραν το πρώτο της εταιρικό ομόλογο. Διότι με την πρόωρη αποπληρωμή του και εκτός από τα τοκοφόρα «κουπόνια» εισέπραξαν και ένα πρόσθετο μπόνους. Αφού η προεξόφληση δεν έγινε στο 100% της αξίας των ομολογιών αλλά στο 101%. Κάτι που σημαίνει ότι για ολόκληρη την έκδοση το πριμ έφτασε στα επίπεδα των 600.000 ευρώ.

    Όλα τούτα ήρθαν να διευρύνουν το ενδιαφέρον για το νέο ομόλογο και να καταδείξουν την ισχυροποίηση την επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την εταιρεία. Με τους ιδιώτες Έλληνες να αποσπούν το μεγαλύτερο κομμάτι της προσφοράς (65%) αλλά και τους ειδικούς επενδυτές, όπως κωδικοποιούνται οι επαγγελματίες της αγοράς, να έχουν επίσης μια σημαίνουσα παρουσία.

    Στο όλο «παζλ» της απομείωσης του χρηματοδοτικού κόστους, μέτρησε βεβαίως η γενικότερη, ραγδαία βελτίωση της εικόνας της χώρας, όπως αυτή εκφράστηκε από τη μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού από τις αγορές. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι το νέο ομόλογο τής Τέρνα Ενεργειακής έχει κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη διάρκεια από το προηγούμενο.

    Τα συγκριτικά στοιχεία που κάνουν τη μεγάλη διαφορά

    Το καλοκαίρι του 2017 η Τέρνα Ενεργειακή έβγαλε το πρώτο της εταιρικό ομόλογο. Πενταετούς διάρκειας, αλλά με δικαίωμα προεξόφλησης, μετά από τη διετία, όπως και συνέβη. Τότε η εταιρεία ζήτησε 60 εκατ. ευρώ και της προσφέρθηκαν 154,4 εκατ. Δηλαδή 2,57 φορές περισσότερα από τα ζητηθέντα κεφάλαια. Με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,85% ετησίως. Ήτοι 38.500 ευρώ για κάθε ένα εκατ. ευρώ.

    Το νέο, τωρινό «πράσινο» ομόλογο είναι 7ετούς διάρκειας και δεν συνοδεύεται από δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του. Για τα ζητηθέντα κεφάλαια των 150 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν στα 684 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 4,56 φορές περισσότερα. Αναλογία με βάση την οποία έγινε και η διάθεση των ομολογιών σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον, δεσμεύοντας διάφορα ποσά. Εκ των οποίων θα ικανοποιηθεί μόνο ένα υποσύνολο, λόγω της μεγάλης υπερκάλυψης.

    Αυτήν τη φορά το επιτοκιακό «κουπόνι» διαμορφώθηκε στο 2,6% ετησίως, που σημαίνει επιβάρυνση για τόκους 26.000 ευρώ το χρόνο, για κάθε ένα εκατ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε μείωση το χρηματοδοτικού κόστους( από τη διαφορά των δύο επιτοκίων) κατά 32,5%… Κάτι που φυσικά δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στην Τέρνα Ενεργειακή, προκειμένου να εμπλουτίσει τα αναπτυξιακά σχέδιά της. Τα οφέλη όμως είναι αμφίσημα, καθώς διαχέονται και στους επενδυτές του ομολόγου, οι οποίοι λαμβάνουν σημαντικές τοκοφόρες αποδόσεις για τα αποταμιευτικά τους κεφάλαια. Συγκριτικά με τις τραπεζικές καταθέσεις που τείνουν στο μηδέν ή και τα 3μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που πέρασαν σε αρνητικό έδαφος

    Αν πάντως στα τρέχοντα κόστη της Τέρνα Ενεργειακής προστεθεί και το πριμ των 600.000 ευρώ που δόθηκε στους κατόχους του πρώτου ομολόγου, τότε τα χρηματοοικονομικά της οφέλη μπορεί να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά.

    Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Πειραιώς

    Η εταιρεία, μέχρι να αντλήσει τα 150 εκατ. ευρώ από την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου, συνήψε βραχυπρόθεσμο δανεισμό 52 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή μέρους του τιμήματος εξαγοράς του Αιολικού Πάρκου στο Τέξας.

    Έλαβε επίσης βραχυπρόθεσμο δανεισμό 50 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank και 10 εκατ. από την Εθνική για να προεξοφλήσει το πρώτο εταιρικό ομόλογο.

    Η Πειραιώς είχε εν γένει αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς εκτός από τα δάνειο ήταν σύμβουλος έκδοσης και εκ των αναδόχων τραπεζών στην επιτυχημένη έκδοση του «πράσινου» ομολόγου. Αφαιρουμένων όλων των εξόδων της έκδοσης η Τέρνα Ενεργειακή παίρνει από την αγορά 146,6 εκατ. ευρώ. Με αυτά «σβήνει» τα 60 εκατ. ευρώ του πρώτου ομολόγου, δίνει 30,6 εκατ. για το Αιολικό στο Τέξας και κατευθύνει 56 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 14 Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ